De thee is genoemd naar graaf (earl) Charles Grey (1764–1845), een Brits staatsman en premier. Het verhaal gaat dat de thee hem als cadeau werd aangeboden toen tijdens een handelsmissie naar Azië een van zijn medewerkers de zoon van een mandarijn van de verdrinkingsdood zou hebben gered.
Wat is het verschil tussen Earl Grey thee en English Breakfast thee? Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma.
Russische Earl Grey is een bekende naam voor een Earl Grey thee met frisse citrus. De enige link van deze thee met Rusland is de historie. De ingrediënten van deze thee zijn niet afkomstig uit Rusland. Een stoere en biologische Earl Grey melange met een kruidige rooksmaak, mooi in harmonie met de frisse citrus.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze 'smaak' is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw.
De thee is genoemd naar graaf (earl) Charles Grey (1764–1845), een Brits staatsman en premier. Het verhaal gaat dat de thee hem als cadeau werd aangeboden toen tijdens een handelsmissie naar Azië een van zijn medewerkers de zoon van een mandarijn van de verdrinkingsdood zou hebben gered.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.
Het AD-testpanel boog zich over diverse Earl Grey theeën die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. De biologische thee van Clipper kreeg van het panel het hoogste cijfer: een 7,8. Vooral het duidelijke citrusaroma en de wat bloemige smaak van Clipper vallen in de smaak.
Tijdens het oxidatieproces verliezen theeblaadjes antioxidanten, dit betekent dat zwarte thee minder antioxidanten bevat dan groene of witte thee. Hieruit zou je dus kunnen concluderen dat groene en witte thee gezonder is omdat deze theeblaadjes minder bewerkt zijn.
Earl Grey is niet een aparte soort thee maar een melange die wordt geparfumeerd met bergamot (zie foto bovenaan de pagina). Het is een zeer klassieke thee met een heel eigen, lichte en verfrissende smaak. Door die geur en unieke smaak is Earl Grey vaak favoriet ; geurvol met een vleugje citrus.
Groene Thee Earl Grey van Piramide is een groene thee gemaakt van jonge theeblaadjes, volledig van pure biologische oorsprong. Deze zachte thee heeft een citrusachtige subtiele smaak.
Witte thee is gezond
Maar waarom is witte thee nou eigenlijk gezonder? In deze thee zitten namelijk antioxidanten (goed voor celvernieuwing), fluoride (goed voor tanden en botten), vitamine C (vermindert de kans op hart- en bloedvatenziekten) en is cafeïnearm.
Zavarka is de sleutel tot een goede kop Russische thee en wordt gemaakt door veel thee voor geruime tijd te laten trekken. De algemene verhouding is 5 theelepels per 220 ml, wat een sterk concrentraat maakt. Zavarka wordt dus gemaakt door vijf keer de gewone hoeveelheid thee bladeren in kokend water te laten trekken.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Gember thee
Gember bevordert de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en werkt positief voor de stoelgang. Bovendien verbetert het de bloedcirculatie en zorgt het voor meer speekselaanmaak om voedsel beter te verteren.
Een theezakje of theebuiltje is een poreus papieren zakje, gevuld met gedroogde theebladeren. Aan het theezakje kan een draadje bevestigd zijn waarmee het zakje uit het water van een theepot kan worden gehaald. Het is de industriële vorm van het thee-ei.
Een heerlijk vleugje gember en van nature cafeïne vrij. Clipper Lemon & Ginger Tea bevat onder andere citroengras, gemberwortel, zoethout, citroenschil en natuurlijke aroma's. Clipper Lemon & Ginger Tea is een verfrissende citrus kruidenthee. Een heerlijk vleugje gember en van nature cafeïne vrij.
Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen. Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.