Een tekort aan calcium kan daarom resulteren in tintelingen of een doof gevoel in je mond, vingers of tenen. Andere symptomen van een calciumtekort zijn extreme vermoeidheid en een droge, jeukende huid. Krijg je te weinig calcium binnen via je dagelijkse voeding? Vul je calciuminname dan aan via een calciumtablet.
Voor calcium volstaat het om 500 mg tot 1g per dag in te nemen. Hogere dosissen kunnen obstipatie veroorzaken. Aangezien de afbraak van het bot 's nachts het grootst is, kun je dit het beste 's avonds innemen.
Magnesium is een fysiologische calciumantagonist. Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspieren, hartspier, gladde spieren). Magnesium kalmeert en calcium exciteert zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert.
Je let er wel best op dat je een calciumsupplement niet tegelijk inneemt met een magnesiumsupplement. Je kan bijvoorbeeld 's morgens je tabletten met magnesium innemen en 's avonds een supplement met calcium of omgekeerd. Zo vermijd je bijwerkingen en zorg je er ook voor dat ze elkaar niet tegenwerken.
De gevolgen van te veel calcium
Als je teveel calcium binnenkrijgt verstoort dit de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Dit kan ervoor zorgen dat je een tekort aan deze mineralen krijgt. Ook loop je het risico op nierstenen en kan de opbouw van je botten verslechteren, waardoor je botten zwakker worden.
Gebruikt u veel calcium, dan is het ook belangrijk de inname goed over de dag te verdelen, omdat de calcium dan het beste wordt opgenomen. Als u het 2 of drie 3 per dag gebruikt kunt u het bijvoorbeeld innemen vlak na het opstaan, rond 4 uur in de middag en 's avonds voor u gaat slapen.
De beste calcium tabletten van dit moment zijn zonder twijfel Nutribites Calcium+. Deze vegetarische calciumtabletten zijn goed opneembaar in het lichaam en ondersteunen de gezondheid. Verder bevatten ze niet alleen calcium, maar ook magnesium, hyaluronzuur, zink, vitamine D en vitamine K.
De referentiewaarden in bloed voor totaal calcium liggen tussen de 2,10-2,55 mmol/l. De referentiewaarden voor geïoniseerd calcium zijn 1,20-1,30 mmol/l in capillair bloed en 1,15-1,33 mmol/l in veneus bloed.
Ook de stof fytinezuur werkt de opname van calcium tegen. Fytinezuur zit vooral in granen. Zolang je voeding voldoende calcium levert en je gevarieerd eet, is het geen probleem om deze producten te eten. Door zout, alcohol en cafeïne in koffie, thee en cola verliest het lichaam wat meer calcium via de urine.
Calcium: bouwstof voor de botten
Calcium is de belangrijkste bouwstof voor de botten. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid kan per persoon verschillen. De maximale aanbevolen hoeveelheid is 1500 mg per dag. Het gebruik van méér calcium heeft geen extra positief effect op de botten.
Als fruitfanaat kan u kiezen voor een abrikoos (90mg calcium per 100g) of een appel (50mg per 100g). Dadels bevatten ook veel calcium (70mg per 100g), kiwi (38mg per 100g), pruimen (45mg per 100g).
Om uw botten sterker te maken is het belangrijk om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Dit kan van alles zijn, zoals wandelen, fietsen of sporten. Veel bewegen zorgt ervoor dat er meer bot gemaakt wordt door uw lichaam. Ook oefent u zo uw spieren, die ook sterker worden.
Kruidvat Calcium Tabletten dragen bij tot de instandhouding van sterke botten en tanden. Daarnaast draagt calcium bij tot een normale werking van de spieren en de normale overdracht van prikkels in de zenuwen.
Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. De combinatie calciumcarbonaat en colecalciferol wordt gebruikt een tekort aan calcium en vitamine D en bij botontkalking.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Zo zorg je dat je naast voldoende calcium ook voldoende vitamine K en magnesium binnenkrijgt. Elke dag 2 glazen melk of porties yoghurt en 2 plakken kaas (40 gram) zijn een goede basis voor de calciuminname voor volwassenen.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.