Carobe poeder is een natuurlijke vervanger van cacao en chocolade. Carobe heeft, in tegenstelling tot cacao, van nature een zoete smaak. Daardoor moet je veel minder suiker toevoegen aan chocolade, chocolademelk of chocoladecake op basis van carobe.
Carobe bevat een hele waslijst aan mineralen en ander stofjes die goed zouden zijn voor je lichaam. Maar dat geldt ook voor cacao. Wel opvallend is dat carobe een veel lager vetgehalte heeft dan cacao: 0,2 gram per 100 gram carobepoeder versus 14 gram per 100 gram cacaopoeder.
Carob heeft een licht karamelachtige smaak en is zoeter dan cacao. Er hoeft bij gebruik van carob geen suiker gebruikt te worden.
Johannesbroodsiroop is siroop, gemaakt van de vruchten van de johannesbroodboom. Je zou het zo niet zeggen, maar johannesbrood, ook wel carob, carobe of carube, wordt enorm veel gebruikt.
Deze siroop wordt gewonnen uit de vruchten van de johannesbroodboom en is een heerlijk gezonder alternatief voor suiker of honing. Deze siroop is geschikt voor veganisten en heeft een lage glycemische index.
Johannesbroodpitmeel is een wit tot geelwit poeder, dat bestaat uit gemalen kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het meel wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel van (melk)voeding voor baby's om problemen met reflux te voorkomen. Johannesbroodpitmeel kan zowel bij borstvoeding als flesvoeding gebruikt worden.
Carobe poeder is een natuurlijke vervanger van cacao en chocolade. Carobe heeft, in tegenstelling tot cacao, van nature een zoete smaak. Daardoor moet je veel minder suiker toevoegen aan chocolade, chocolademelk of chocoladecake op basis van carobe.
Een van de vele eigenschappen van johannesbroodpoeder is de versterking van het immuunsysteem. Dankzij de vitamine A die het bevat bevordert het de gezondheid van de ogen, de huid en de celregeneratie. De vitamine B2 ,die eveneens aanwezig, is verantwoordelijk voor de productie van antioxidanten.
De johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) (eng. carob tree) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De soort komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied. De plant staat bekend om de hoge voedingswaarde van de peulen, die johannesbrood worden genoemd.
Je kunt er zelf niet veel mee doen om te eten. De pitten zijn niet te vermalen of te koken. Ook een aftreksel van de peul levert een zoetig, oninteressant drankje op. Als smaakgever in cake of melk kan je beter het industrieel gemaakte carob-meel kopen.
Chocolade maakt endorfine en serotonine (gelukshormoon) vrij in je lichaam. Daardoor verdwijnt alle stress en spanning als sneeuw voor de zon. Het bezorgt je lichaam en geest ook een ongelooflijke boost. De cafeïne in de chocolade zorgt dan weer voor een verstevigend en een afslankend effect.
Bij de drogist en supermarkt zijn verschillende merken johannesbroodpitmeel te koop. Kruidvat en Jumbo hebben beiden een huismerk terwijl Albert Heijn (AH) dit niet heeft. Misschien wel het meeste bekende merk is Nutrilon welke je op veel plekken kunt kopen.
Ceratonia siliqua of Johannesbroodboom komt oorspronkelijk uit Arabië, maar is nu een veel voorkomende boom in de landen rondom de Middellands Zee.
Johannesbroodpitmeel kan bij zowel flesvoeding als borstvoeding gebruikt worden. Het is heel normaal dat een baby zo nu en dan spuugt. Gemiddeld genomen spuugt 70% van de baby's met een leeftijd van ongeveer vier maanden ten minste één keer per dag. Dit is heel normaal bij baby's tot negen maanden.
Indien johannesbroodpitmeel de beste oplossing is voor jouw baby, kun je 1 tot 2 schepjes toevoegen met 100ml melk. Dat mag zowel moedermelk als kunstvoeding zijn, en je kunt het al geven vanaf 0 maanden.
Die peulen, en niet de zaden, zijn het eetbare deel van de boom. Johannesbrood is rijk aan suikers en wordt gebruikt in poedervorm of als siroop, als ingrediënt in gebak en koek en als een substituut voor koffie en chocolade. Johannesbrood werd al in het oude Egypte gegeten.
Pekmez is zeer rijk aan calcium wat nodig is voor de ontwikkeling van een gezond beendergestel. Pekmez is ook rijk aan kalium, wat is essentieel voor de waterhuishouding van het lichaam en voor het reguleren van spanning. Door het mengen van pekmez met tahin (sesam pasta), ontstaat een gezonde bron van eiwitten.
Beide worden gebruikt voor het indikken van de melk maar wel met een andere toepassing en doel. Samengevat wordt Johannesbroodpitmeel gebruikt tegen het spugen van je baby en Rijstebloem om meer voedingswaarde aan de melk te geven bijvoorbeeld voor hongerige baby's of als papje voor het slapen gaan.
Nutriton Johannesbroodpitmeel van Nutrilon is vrij van gluten, koemelk of lactose en daarom is het ook erg geschikt voor kinderen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
Pitmeel. Johannesbroodpitmeel is een poeder dat wordt gemaakt van gemalen zaden van de johannesbroodboom. Dit meel wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in verschillende gerechten maar helpt ook tegen reflux van je baby.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
De acacia, Christusdoorn, Doodsbeenderenboom en Mimosa hebben allemaal platte bruine peulen als vruchten. Verder hebben ze ook allemaal bladeren die wel op varens lijken: gevederd waarbij steeds twee blaadjes precies tegenover elkaar staan.