Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag. Om verspreiding van infecties te voorkomen, mag de spray slechts door 1 persoon gebruikt worden.
Juiste hoeveelheid zoutoplossing bij het neusspoelen
Kind tot 6 maanden: 0,5-1 ml in elk neusgat spuiten. Bij voorkeur doet u dit voor iedere voeding tot maximaal 8x per dag. Kind 6 maanden tot 1 jaar: 1 ml in elk neusgat voor de voeding/maaltijd en voor het slapengaan tot maximaal 8x per dag.
De aanbevolen dosering is: Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: Eén verstuiving in elk neusgat, driemaal per dag. Er dient 8 tot 10 uur tussen twee toedieningen te zitten. Niet meer dan drie toedieningen per neusgat per dag.
Leg je kindje neer om de neus te spoelen. Zoek uit wat het makkelijkst is: op de rug, op de buik of op de zij. Belangrijk is om het hoofdje naar de ene kant te draaien en het bovenste neusgat te spoelen. De bedoeling is dat het er langs het onderste neusgat weer uit stroomt.
Kinderen onder de twee jaar mogen neussprays met Xylometazoline niet gebruiken, omdat ze voor bijwerkingen kunnen zorgen. Voor baby's en kinderen tot en met twee jaar gebruik je daarom altijd een neusspray met zoutoplossing. Let op! Lees altijd goed de verpakking en check voor welke leeftijd de neusspray geschikt is.
Een van de meest voorkomende klachten bij baby's is een verstopte neus. In eerste instantie is een verstopte neus natuurlijk vervelend voor de baby zelf. Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus.Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen.
Kinderen onder de twee jaar mogen neussprays met Xylometazoline niet gebruiken, omdat ze voor bijwerkingen kunnen zorgen. Voor baby's en kinderen tot en met twee jaar gebruik je daarom altijd een neusspray met zoutoplossing. Let op! Lees altijd goed de verpakking en check voor welke leeftijd de neusspray geschikt is.
Een verkoudheid bij je baby is meestal geheel onschuldig en gaat vanzelf weer over na maximaal 2 weken. Als de verkoudheid gepaard gaat met de volgende klachten, kun je wel contact opnemen met de huisarts: Temperatuurverhoging boven de 38 graden (koorts) gedurende minimaal 24 uur.
De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking.
Een verkoudheid bij een baby duurt gemiddeld zo'n twee weken. Maar het kan natuurlijk zijn dat je kindje er korter of langer last van heeft.
Hoe moet u het gebruiken
Er moet tenminste 6 uur tussen 2 opeenvolgende dosissen zitten. Gebruik niet meer dan 3 verstuivingen achter elkaar in elk neusgat.
Zuigelingen en peuters (tot 2 jaar): 1 verstuiving in ieder neusgat naar behoefte. Volwassenen en kinderen (ouder dan 2 jaar): 1 tot 2 verstuivingen in ieder neusgat naar behoefte. De gebruikelijke frequentie is: 2-4 maal per dag per neusgat.
Zout lost slijm op", vertelt ze aan EditieNL. "Het is een beter middel dan neussprays, want die werken verslavend als je ze te lang gebruikt." Miluše gaat verder: "Als je in een heel vervuilde omgeving bent of als het stoffig is, kun je het ook elke dag doen. Maar dat is in Nederland niet echt nodig."
En dan maximaal 3x per dag (in ieder neusgat 1 verstuiving), met minstens 8 tot 10 uur tussen de doses.
Otrivin Baby Zoutoplossing Neusspray reinigt je baby's neusje zachtjes en hydrateert de neusholtes, bijvoorbeeld bij een verstopte neus tijdens een verkoudheid.
Bij een flinke verkoudheid is het beter om de neus van uw kind of baby voor iedere voeding te spoelen. Zodra de verkoudheid afneemt kunt u dit minderen naar bijvoorbeeld twee keer per dag ('s morgens en 's avonds).
Wanneer dokter bellen voor RS-virus
Heeft je baby het erg benauwd, dan zal hij zijn neusvleugels wijd sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid. Hij is verder niet echt ziek. Merk je dat je kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt? Dan is het verstandig om de huisarts te waarschuwen.
Kinderen met bronchiolitis moeten erg hoesten, ze klinken vol door veel slijm en kunnen benauwd zijn. Dit laatste ziet u doordat de ademhaling sneller is en aan de intrekkingen van de borst en het op en neer bewegen van de neusvleugels. Ook kan het zuurstofgehalte in het bloed laag zijn.
Eerst druppel je in het ene neusgat, dan in het andere.Tussen de twee laat je even tijd zodat je baby kan ademen. Tip: Bij een pasgeborene kan je vooraf al eens reinigen met een wattenstaafje en fysiologisch water. Als hij dan niest, komt het snot er vanzelf uit.
Zit je neus erg verstopt, dan is een neusspray met xylometazoline aan te raden. De stof xylometazoline zorgt ervoor dat de zwelling van het slijmvlies in de neus minder wordt, waardoor je vrijer kunt ademen.
Een verkoudheid bij baby's is vaak onschuldig, maar je kleintje kan er toch behoorlijk last van hebben. Een snotneus, veel hoesten en niet vrij kunnen ademen is voor niemand een pretje, maar zeker niet als je zo klein bent. Het RS-virus lijkt op een verkoudheid, maar is een stuk minder onschuldig.
Dat komt doordat de neusholtes van een baby nog klein zijn en daardoor eerder verstopt raken. Baby's moeten die neusholtes dus vaker leeg niezen dan wij. Als je baby veel niest, betekent dat niet direct dat hij verkouden is. Sterker nog: het betekent dat hij probeert een verkoudheid of ander virus te voorkomen.
Leg je baby bijvoorbeeld op zijn buik en help hem/haar lichtjes door de rug te wrijven, of til de borstkas op tijdens het hoesten. Gebruik een vernevelaar: Een vernevelaar kan ook helpen bij het oplossen van het vastzittende slijm. Vul de vernevelaar met warm water en laat de dampen voor enige tijd bij de baby.
Wist je dat baby's tot ze zes maanden oud zijn, niet door hun mond kunnen ademen? Dit komt omdat hun ademhalingssysteem nog niet is ontwikkeld.