Een te hoge oventemperatuur bij het bakken van appeltaart, kan ervoor zorgen dat je deeg erg droog wordt. Dat willen we natuurlijk niet! Bak je taart daarom niet warmer dan 180 graden. Als je taart nog niet gaar is, laat hem dan langer in de oven maar verhoog de temperatuur niet.
Bakken op onder- en bovenwarmte
"Appeltaart bak je het beste op 180 graden in de oven", zegt Van den Broek. "Gebruik liever geen hete lucht, dat werkt als een föhn en is te agressief. Zet de oven op onder- en bovenwarmte." De taart in zijn geheel wat lager zetten helpt tevens om de bodem beter gaar te krijgen.
De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).
Voeg dan eens een klein beetje boter toe. Dit gaat het snelst door je handen in te vetten en het deeg door te kneden. Zo is het direct gelijkmatig verdeeld. Soms kun je ook een eetlepel melk toevoegen, doe dit alleen als het recept al melk bevat.
Met deze tips kun je dat voorkomen:
Kies voor stevige appels (Goudrenet of Elstar) of harde peren. Strooi wat paneermeel, allesbinder of een verkruimelde beschuit op de bodem of door de vulling. Strooi wat custardpoeder op de bodem voor je de vulling er in doet.
– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
Kneden, kneden en nog eens kneden.
Zeker in het beginstadium van het kneden, kan het deeg nog vrij plakkerig zijn. Het slechtste wat je dan kan doen is bloem/meel toevoegen. Langer door kneden is eigenlijk altijd de manier. De eiwitten die in de bloem/meel zitten hebben tijd en beweging nodig om gluten te ontwikkelen.
Het antwoord is 'ja'. Wanneer je brooddeeg te lang kneed, wordt de structuur van het deeg in plaats van elastisch juist heel plakkerig en onhandelbaar. Het gluten bouwwerk dat je aan het maken was om een luchtig brood te maken, is dan kapot getrokken.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
En je kunt een stukje appeltaart natuurlijk ook even een paar seconden als het ware opwarmen in de magnetron. Wil je een appeltaart bakken voor later, of wil je meerdere taarten bakken voor een verjaardag over enkele of meerdere dagen, dan kun je een appeltaart prima invriezen.
Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
Daarnaast wordt een appeltaart er ook lekkerder van. Ik bak mijn appeltaart het liefst een dag van tevoren. Na een dag is een appeltaart het lekkerst.
7. Taart en gebak. Een punt appeltaart = 7 suikerklontjes. Als je zondigt doe het dan goed, een taart zonder toegevoegde suiker bevat vaak wel andere dikmakers.
Hoe voorkom ik dat de appeltaart uit elkaar valt bij het snijden? Om dit te voorkomen snijd ik plakjes van de appels en geen stukjes. Stukjes vallen makkelijker uit de punt bij het aansnijden, terwijl je met de plakjes een stevig bouwwerk creëert.
Vloeistof. Wanneer je beslag droog blijft, is er waarschijnlijk iets mis met de verhouding van de ingrediënten. Dit los je makkelijk op door simpelweg iets toe te voegen. Met wat vloeistof of een kleine hoeveelheid zachte boter is je deeg binnen no time weer flexibel.
Kneed je deeg lang genoeg
Na zo'n tien minuten kneden, zul je merken dat het deeg soepel en elastisch wordt. Het is klaar als het nog enigszins plakkerig aanvoelt (een beetje zoals een plakbriefje), maar wel makkelijk van de ondergrond loskomt én geen sporen meer achterlaat.
Hoe wordt ons brood luchtig gemaakt? Met rijsmiddelen creëer je luchtbelletjes in een deeg of beslag zodat het gebak of brood luchtiger wordt. Traditioneel wordt hiervoor desem of gist gebruikt. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg.
Handige warme plekjes om je kom met deeg of desem in te laten rijzen zijn: lege vaatwasser die nog warm is omdat hij net gelopen heeft. lege magnetron met een groot glas heet water ernaast. grote lege plastic opbergbox met deksel met een groot glas heet water ernaast.
De redenen dat je het deeg meerdere keren laat rijzen zijn: Het gashoudend vermogen van het deeg is pas na zo'n 120 à 240 minuten (afhankelijk van de kwaliteit van het meel/bloem) na de start van het mengen maximaal en dat is het beste moment om het brood te gaan bakken.
Wanneer de oven gebruikt wordt als rijskast moet je zorgen dat de lucht in de oven voldoende vochtig is. Beter te vochtig dan te droog. Ook daar kan je werken met het afdekken van de kom waarin het deeg zit dat moet rijzen, maar tijdens de busrijs of narijs werkt dat niet goed.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Antwoord: Bewaar de appeltaart in de koelkast. Dan blijft de appeltaart drie dagen goed.
Wil je de appeltaart opwarmen? Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de appeltaart er tien minuten in. Hij is dan weer lekker knapperig.