Het onderzoek peilde ook naar de gepercipieerde moeilijkheidsgraad: acht procent vindt de VUB de moeilijkste universiteit, voor 20 procent is studeren aan de VUB dan weer het gemakkelijkst. Antwerpen en Hasselt worden wel als makkelijker aanzien. Net geen negen procent vindt studeren aan de VUB het interessantst.
Kwaliteitsvol onderwijs
Als je kiest voor de VUB, kies je voor sterk onderwijs. Op het vlak van onderwijskwaliteit komt onze universiteit het sterkst uit de bus van alle Belgische universiteiten in de QS-ranking.
Waarom studeren aan de VUB? Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten.
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB, die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaamse oorsprong, Pierre-Théodore Verhaegen, gesticht werd.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt 5 universiteiten en ongeveer 25 hogescholen. Studiekeuzes te over dus: geneeskunde, rechten, elektronica, literatuur, communicatie, kunst, architectuur, hotelwezen, toerisme, talen...
Er zijn verschillende soorten hogeronderwijsinstellingen: universiteiten, University Colleges en Institutes for International Education voor wetenschappelijk onderwijs (wo); hogescholen voor hoger beroepsonderwijs (hbo).
Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool.
Hét grote verschil zit 'm in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
Bij studenten op een universiteit is het gemiddelde IQ 115. Ook voor deze groep geldt dat er studenten zijn die lager scoren dan het gemiddelde. In de normaalverdeling is heel goed zichtbaar dat er qua IQ een grote overlap is tussen studenten op een universiteit en het middelbaar onderwijs.
Kun je met BSO dokter worden? Maar de enige groep die ergens een 100 procent slaagscore behaalt, is die van de TSO/BSO'ers die geneeskunde aanvatten. De drie studenten die dat tussen 2001-2007 riskeerden, slaagden alledrie.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Bedrijfskunde en administratie populairste richting in het hbo. Zo'n 68 duizend studenten behaalden hun bachelordiploma in het hoger beroepsonderwijs. Van alle afgestudeerden behaalde de grootste groep, bijna 16 duizend studenten, een diploma voor een opleiding in de richting bedrijfskunde en administratie.
Leuven blijft grootste universiteit. In het Vlaamse hoger onderwijs blijft de K.U. Leuven de instelling met de meeste studenten.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Toelating tot de universiteit
Niet iedereen kan zomaar toegelaten worden tot de universiteit. Ieder jaar gaan ongeveer 50.000 studenten studeren op een universiteit in Nederland. De meeste instromers hebben een vwo diploma. Dan moet je ook het goede profiel hebben dat bij de opleiding hoort.
Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Het begrip vrij onderzoek (uit het Frans: libre examen) is sedert de 19e eeuw een methode voor de wetenschapsbeoefening. Bij vrij onderzoek wordt een onderwerp aandachtig overwogen zonder daarbij op voorhand uit te gaan van de waarheid van de gedachtegang.
De groei van het aantal studenten in Antwerpen, ondertussen 50.000, zorgt ook voor een stijging van de overlast. Van 1 september 2021 tot en met 12 september dit jaar waren er 1.862 overlastmeldingen en schreef de politie 505 processen-verbaal uit.
(15-08-2022) De Universiteit Gent blijft de hoogst gerangschikte Belgische universiteit in de Academic Ranking of World Universities. De UGent staat dit jaar op de 74e plaats in deze rangschikking van meer dan 2500 onderzoeksinstellingen van over de hele wereld.
Keuzegids Universiteiten 2022: De Keuzegids Ranking vergelijkt verschillende Nederlandse universiteiten. Wageningen University & Research is in 2021 voor de 17e keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit in Nederland.
Leuven blijft grootste universiteit. In het Vlaamse hoger onderwijs blijft de K.U. Leuven de instelling met de meeste studenten.