Effecten van alcohol op de glucosewaardes Alcohol en diabetes gaan niet goed samen: het gebruik van alcohol verstoort de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lever tijdens het afbreken van alcohol geen of onvoldoende glucose kan vormen, maar ook omdat alcoholische dranken veel koolhydraten (en dus suiker) leveren [1].
Je mag alcohol drinken als je diabetes hebt. Het is belangrijk dat je weet welke invloed alcohol kan hebben op jouw bloedglucosewaarden. Verder is het verstandig om je houden aan de aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad: drink niet meer dan 1 glas per dag.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken, zeker als je diabetes hebt. De hoeveelheid suiker in frisdrank kan je bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker. Ook alcohol doet veel met je bloedsuiker.
Daarnaast tonen onderzoeken aan dat bier veel hogere bloedglucosespiegels veroorzaakt dan bijvoorbeeld wijn of jenever. Om de risico's te beperken, wordt daarom geadviseerd dat diabetici een glas wijn bestellen bij hun maaltijd in plaats van een glas bier.
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
1,5 tot 2 liter drinken per dag, liefst water, thee en koffie zonder suiker. geen dranken waarin suiker zit, zoals vruchtensap en frisdrank.
Voldoende beweging. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op je diabetes. Beweging zorgt er namelijk voor dat cellen beter reageren op insuline. Verder helpt het de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en helpt het met afvallen of om overgewicht te voorkomen.
Genezen van diabetes type 2 is niet mogelijk maar volgens wetenschappers kan je het wel omkeren met een dieet.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk.
Overmatig alcohol drinken is zo'n 41% schadelijker voor je gezondheid, dan te veel suiker eten.
Eten en drinken
Dit wordt vooral afgeraden bij suikerziekte type 1 vanwege het risico op een hypoglykemie. Vooral als je pure alcohol zonder toegevoegde suikers drinkt, zoals een glas whisky of wijn. Daarom raden we je aan om alcohol bij een maaltijd te nuttigen of als aperitief met enkele hapjes.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Diabetes is een chronische aandoening, je kunt er dus niet van genezen.
Metformine is voor de meeste personen met diabetes de voorkeursbehandeling. Bij langdurig gebruik verlaagt metformine het risico op hart- en vaatzieken. Bovendien loop je met metformine geen risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en remt het een gewichtstoename.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Ga meer bewegen
Bewegen zorgt er ook voor dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Je hoeft niet fanatiek te gaan sporten: wandelen, fietsen of in de tuin werken is ook goed. Beweeg minimaal 2,5 uur per week matig intensief en doe minimaal twee keer per week bot- en spierversterkende oefeningen.