Een verkoelende en beschermende zalf is te gebruiken bij jeuk, vooral door een droge of schilferende huid. Ook schrijven artsen deze zalf voor om medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.
Het verzacht de huid en herstelt de vochtbalans. Daarnaast vermindert koelzalf jeuk en schilfers als gevolg van droge huid. Koelzalf is samengesteld met arachideolie, witte bijenwas, glycerolmonoöleaat, rozenolie en gezuiverd water. De samenstelling met water werkt verkoelend en kalmerend.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de voglende. Prikkeling, branderigheid en andere irritatie van de huid, vooral als u het medicijn aanbrengt op het gezicht, in huidplooien of op een beschadigde en ontstoken huid. Dit verdwijnt meestal na enkele minuten.
Verkoelende en beschermende zalven zijn zonder recept verkrijgbaar in de apotheek onder de namen Koelzalf FNA, Unguentum leniens FNA, Waterhoudende zalf FNA of Unguentum aquosum FNA.
Koelzalf FNA en Waterhoudende zalf FNA zijn geschikt voor de droge huid en hebben bij aanbrengen een tijdelijk verkoelend (jeukstillend) effect.
Minimaal 1 keer per dag aanbrengen, maar bij voorkeur vaker. U kunt deze zalf gebruiken zolang u het nodig heeft. Helpt het niet of onvoldoende, raadpleeg dan uw arts.
Koelzalf werkt verkoelend en hydraterend voor een droge en geprikkelde huid. De vette textuur zorgt ervoor dat de zalf makkelijk smeerbaar is. Tenzij anders voorgeschreven 2 maal per dag aanbrengen.
Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht. Een voorbeeld is carbomeerwatergel. Zinkoxide werkt jeukstillend, beschermend en verkoelend.
€ 0,65 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Houdbaarheid en bewaaradvies
Na openen: 3 maanden houdbaar. Bij kamertemperatuur bewaren. Buiten bereik van kinderen houden. Sluit de tube na gebruik goed af.
Reguliere koelzalf (Koelzalf FNA) bevat rozenolie. Wanneer er een overgevoeligheidsreactie opspeelt kan er worden gekozen voor deze variant zonder rozenolie. Voor de eczeemhuid is het raadzaam de variant zonder rozenolie de voorkeur te geven. Rozenolie kan prikken of irritatie veroorzaken op een eczeemgevoelige huid.
De Eucerin-crème heeft een kalmerende en verzachtende werking en is geheel vrij van parfum en parabenen. Nog zo een die je eigenlijk altijd in huis zou moet hebben. Zodra je merkt dat je eczeem weer wat erger wordt, ga je smeren met deze zalf -het liefst een paar keer per dag. En dan maar hopen dat de jeuk wegtrekt.
Bijwerkingen van hormoonzalf kunnen zijn: Het dunner worden van de huid (atrofie) Rode vaatverwijdingen (couperose) Haartjes kunnen harder gaan groeien.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Nadat u het medicijn heeft opgesmeerd, blijft het tussen de twaalf uur tot een dag werken. Als u het meerdere dagen achter elkaar opsmeert, ontstaat er een 'voorraadje' in de huid. Hierdoor blijft het enkele dagen werken, zonder dat u het opnieuw opsmeert. U heeft binnen een paar uur minder jeuk.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.
Menthol verwijdt de bloedvaten en heeft hierdoor een verkoelend en licht verdovend effect op de huid. Hierdoor wordt de jeuk minder. Het effect van menthol op de huid treedt meteen in. Het gebruik van producten waar menthol in zit is door de jaren heen veilig en effectief gebleken.
Hormoonzalf is een medicinale zalf met hormonen, corticosteroïden. Hormoonzalf wordt bij verschillende huidaandoeningen gebruikt, bijvoorbeeld eczeem. De zalf remt de ontsteking van uw huid en heeft een positief effect op bijverschijnselen zoals jeuk, zwelling en schilfering.
Livsane Koelzalf FNA 100 g bestellen bij BENU Shop.
Jeuk kan uw dagelijkse leven ingrijpend beïnvloeden. Krabben kan even helpen om de jeuk te verminderen. Maar door veel te krabben kan uw huid kapot gaan, uw huidaandoening verergeren en de jeuk toenemen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk - krabben - jeuk.
IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken). Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Verschillende soorten neutrale zalf
Een zalf is vetter dan een crème of lotion en heeft daarom in prin- cipe de voorkeur om te gebruiken bij eczeem. Bij een nattend eczeem gelden andere adviezen.
Als de huid niet al te droog is, kunt u lanettecrème of cetomacrogolcrème gebruiken. De vaseline crème en vaselinezalf werken echter beter, vooral als de huid erg droog is. Ook wordt soms verkoelende en beschermende zalf gebruikt, zoals koelzalf. Ureum bevordert opname van water door de huid.
Een gewone verzachtende crème werkt meestal onvoldoende. Cetomacrogol houdt de huid soepel en voorkomt uitdroging bij eczeem. Cetomacrogolzalf werkt vaak goed bij een droge huid. Je kunt ook een vette crème gebruiken, zoals een vaseline-cetomacrogolcrème.