Iedereen met wie u in 1 huis woont én op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente, telt als medebewoner.
Voor de Belastingdienst woont u samen als u met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Dat kan uw vriend of vriendin zijn. Maar bijvoorbeeld ook uw kind of uw broer als zij op uw adres staan ingeschreven. Ook dan woont u samen.
Wanneer je met iemand op hetzelfde adres woont (je bent op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente), spreek je van een medebewoner. Dit kunnen je ouders zijn, maar ook je partner, huisgenoot of kind.
U bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap
Dan bent u altijd fiscale partners met uw echtgenoot of partner. Staan er nog andere personen op uw adres ingeschreven? Dan kunt u met hen geen fiscale partners zijn, ook al voldoet u met hen aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap.
Je bent normaal gesproken automatisch fiscaal partner als je samenwoont, meerderjarig bent en: getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. een notarieel samenlevingscontract hebt.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, bent u altijd fiscale partners met uw echtgenoot of partner. Als er andere personen op uw adres ingeschreven staan, kunt u met hen geen fiscale partners zijn, zelfs al voldoet u met deze personen ook aan de voorwaarden.
Wij gaan trouwen
U bent elkaars toeslagpartner vanaf de 1e van de maand na uw trouwen. Of vanaf de trouwdag als dat de 1e van de maand was.
Iedereen met wie u in 1 huis woont én op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente, telt als medebewoner.
Samenwonen zonder fiscaal partnerschap
Geen zorgen, je kunt ook samenwonen zonder dat jullie fiscaal partners zijn. Bijvoorbeeld als jullie gaan samenwonen zonder notarieel samenlevingscontract. En jullie niet voldoen aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap eerder in dit artikel.
Nadelen van fiscaal partnerschap
Het grootste nadeel van fiscaal partnerschap is dat als je recht hebt op toeslagen van overheidswege, deze kunnen komen te vervallen. Met een samenlevingscontract word je fiscaal partners als je dat niet al bent. Gehuwden en geregistreerd partners zijn automatisch ook fiscaal partners.
Iedereen die met elkaar een in huis woont - huisgenoten
Ook als zij officieel geen familie van elkaar zijn.
Voor thuiswonende kinderen hoeft u geen inwoning aan te vragen. Wanneer ze eerst ergens anders woonden en weer terugkomen, moet u wel inwoning aanvragen. Wat is samenwonen? Wanneer u uw partner voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit samenwonen.
Vanaf het moment dat u en uw partner op hetzelfde adres ingeschreven staan, wonen jullie samen voor de Belastingdienst. Maar dat hoeft niet te betrekenen dat u ook fiscaal partners bent.
Staat uw echtgenoot of geregistreerd partner niet op hetzelfde adres ingeschreven als u? Dan is die voor de huurtoeslag níét uw toeslagpartner. Deze persoon is voor de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget wél uw toeslagpartner.
Wat is dan een geregistreerd partnerschap? Het geregistreerd partnerschap is niet hetzelfde als ongehuwde samenwoners met een notarieel samenlevingscontract. Het geregistreerd partnerschap wordt aangegaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en bestaat sinds 1 januari 1998.
De eerste optie is samenwonen zonder samenlevingscontract. Bij deze vorm van samenwonen bent u niets aan elkaar verplicht en wordt er niets officieels vastgelegd of geregistreerd. Dat betekent dat u ook geen recht hebt op partneralimentatie of erfenisrecht heeft.
Samen wonen, samen huren
In principe krijgt u toestemming om te gaan samenwonen, tenzij er een goede reden is om dit te weigeren. Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'.
Het zit zo: het inkomen van een kind dat thuis woont, telt mee voor de huurtoeslag. Dit is ook zo als het een kind van uw toeslagpartner of medebewoner is. U geeft voor de huurtoeslag dus uw eigen jaarinkomen door, maar ook dat van uw kind.
Het fiscaal partnerschap betekent dat je samen met jouw partner belastingaangifte kunt doen. Als fiscale partners kun je inkomsten en aftrekposten samen verdelen.
Als u samenwoont en toeslagpartners bent, dan kan dat gevolgen hebben voor uw zorgtoeslag. Het inkomen van uw partner telt dan namelijk mee in de berekening van uw toeslagen. Let op: Deze situaties gelden altijd met terugwerkende kracht voor het hele jaar.
Een toeslagpartner is een persoon met wie u relatie heeft, in de breedste zin van het woord. Dit kan bijvoorbeeld ook een medebewoner zijn. Voor toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag is het van belang te weten of u een toeslagpartner heeft.
Inkomen van uw toeslagpartner of medebewoner telt ook mee
Dan tellen we het toetsingsinkomen van uw partner op bij uw inkomen.
Als fiscaal partners kun je samen de aangifte voor inkomstenbelasting doen. Een toeslagpartner heeft invloed op of je toeslagen ontvangt en de hoogte van de toeslagen.