problemen met gedrag en emoties, zoals snel geïrriteerd, somberheid, impulsief, verminderd zelfvertrouwen. problemen met cognitie, zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen, vertraagd aanleren van vaardigheden; lichamelijke problemen, zoals hoofdpijn, snel overprikkeld, vermoeidheid, verminderde motoriek.
Het door elkaar schudden van een jong kind kan schade veroorzaken aan de hersenen, bloedvaten en zenuwen, met blijvend letsel of zelfs de dood tot gevolg. Kinderen die lijden aan het shakenbabysyndroom blijken vijf tot twintig seconden door elkaar te zijn geschud en in de meeste gevallen minder dan veertig keer.
Bij aangeboren hersenletsel is er vóór of rond de geboorte schade ontstaan in de hersenen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een niet goed verlopen ontwikkeling van de foetus of door zuurstoftekort bij de bevalling. De ontwikkeling van het kindje verloopt daarna vaker moeizaam. Dit kan zo zijn op allerlei gebieden.
Schade aan de hersencellen door zuurstoftekort rond de geboorte gebeurt in twee fases: bij de geboorte zelf (de primaire fase) en tussen 6 en 72 uur nadat de pasgeborene is gereanimeerd en de bloedsomloop is hersteld.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
De lichaamstemperatuur is van invloed op de ademhaling, de hartslag, de bloedsomloop en bepaalde bloedwaardes. Denk bijvoorbeeld aan de bloedsuikerspiegel en de stolling. Door het koelen kunnen deze systemen ontregeld raken. De huid van uw kind wordt erg kwetsbaar door de lage lichaamstemperatuur.
Bij licht traumatisch hersenletsel valt aan de buitenkant niet altijd te zien of er hersenschade is. Dit komt doordat de hersenen goed beschermd in de schedel zitten. Daarom is het verstandig om bij twijfel contact op te nemen met de huisarts. Deze kan een inschatting maken van de risico's en gevolgen van een klap.
In hoeverre iemand herstelt van hersenletsel, hangt af van de situatie en persoon. Vaak treedt het meeste herstel op in de eerste periode na het oplopen van het niet-aangeboren hersenletsel. Maar er zijn ook mensen die na langere tijd nog verbetering merken, jaren nadat het letsel is ontstaan.
Een traumatisch hersenletsel wordt veroorzaakt door een trauma van het hoofd, gevolgd door minstens een van de volgende symptomen: een periode van bewustzijnsverlies, geheugenverlies met betrekking tot de gebeurtenissen vlak voor of na het ongeval (posttraumatische amnesie of PTA), een verandering in de mentale ...
Hoe ontstaat het? Hersenbloedingen ontstaan meestal bij ernstig te vroeg geboren kinderen in de eerste paar dagen na de geboorte. De bloedvaten zijn nog erg kwetsbaar bij deze groep kinderen en bij schommelingen in de bloeddruk kan er in het teer netwerk van bloedvaten een bloeding optreden.
Redenen waarom sommige baby's niet huilen na de geboorte
Soms is een baby gekalmeerd door pijnmedicatie die de moeder toegediend heeft gekregen tijdens de bevalling. Dit kan via het bloed bij de baby terechtkomen waardoor je baby gekalmeerd is en niet (direct) huilt.
Doordat je baby zo erg overstuur is kan het zijn dat hij hierdoor niet juist ademhaalt en hierdoor wat minder zuurstof in zijn bloed heeft, hierdoor kleuren de lipjes even blauw. Als de baby blauw ziet, let dan op of de tong of de lipjes ook blauw zijn. Als dit zo is bel je de verloskundige of huisarts.
Is er sprake van het verliezen van bewustzijn, herhaaldelijk braken, zich niets meer herinneren van het voorval, forse hoofdpijn, vreemd gedrag of een misvorming van de schedel na het stoten van het hoofd, dan ga je uiteraard gelijk naar het ziekenhuis met je baby. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?
Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.
Veel voorkomende kenmerken van hersenletsel
De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
Beschadigde hersencellen herstellen niet
In de eerste vier weken gaat het herstel het snelst. Dit is voornamelijk de lichamelijke genezing. Na zes maanden is er nog herstel, maar gaat het minder snel. Na een jaar is er meer zicht op welke klachten blijvend zijn.
Voor verder onderzoek naar NAH maakt de arts vaak gebruik van een MRI-scan van de hersenen en van een neuropsychologisch onderzoek. Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Hersenvermoeidheid, neurofatigue, fatigue of organische vermoeidheid zijn de termen voor de enorme intense moeheid die met hersenletsel kan komen.
Veel voorkomende signalen zijn wakker worden met hoofdpijn of het hebben van aanhoudende hoofdpijn na bijvoorbeeld een aanrijding, snel moe, vergeetachtig, vastlopen in bekende situaties, snel boos, geen inzicht hebben in eigen grenzen, iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon of passief, moeite hebben met praten of ...
Bij een op de vier baby's wikkelt de navelstreng zich voor de bevalling op de een of andere manier om de nek. Dat is dus een vrij normaal en veelvoorkomend verschijnsel en het is geen reden voor bezorgdheid: de streng is soepel en lang en verstikt het kind niet.
Het gevolg is overal schade en geheugenproblemen. Als het zuurstoftekort langer heeft geduurd, worden geheugenproblemen sterker en hebben getroffenen vaak afasie. Ze hebben dan problemen om woorden te vinden. Daarnaast zie je allerlei motorische afwijkingen, zoals trillen en/of verlammingen.
Zuurstoftekort dat na de geboorte kan ontstaan doordat de ademhaling van de pasgeborene niet goed op gang komt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals een infectie, vroeggeboorte met onrijpe longen, onderontwikkelde longen of longen waar meconiumhoudend vruchtwater in zit.