Peterselie en koriander zien er vrijwel hetzelfde uit, maar ze zijn duidelijk verschillend als we het hebben over de smaak. Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak.Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken.Koriander heeft een veel scherpere smaak - die dus geliefd of gehaat is.
Toch zijn er qua gezondheidsvoordelen maar weinig verschillen tussen de twee kruiden te vinden. Ze zijn beide gezond en een goede manier om gerechten van een lekkere smaak te voorzien - en er tegelijkertijd een extra dosis vitamines aan toe te voegen.
Koriander. Koriander lijkt qua smaak op peterselie. Koriander is echter veel intenser en heeft een citroen-achtige nasmaak. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken en Latijns-Amerikaanse keuken.
Wat is koriander? Koriander is een eenjarig kruid. Het blad lijkt wat op platte peterselie, maar dan wat ronder. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en rond de Middellandse Zee en wordt veel gebruikt in de Oosterse en Marokkaanse keuken: in stoofgerechten, soepen of curries met kokosmelk.
Korianderblad, oftewel verse koriander, is lekker als smaakmaker. Het groene kruid kleurt goed als garnering op een salade, curry, soep of roerbakgerecht. Je kunt van korianderblad ook saus en pesto maken, of het verwerken in chimichurri, guacamole of een dip.
Waarom is koriander goed voor je gezondheid:
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
De smaak heeft iets weg van een combinatie van peterselie en citroen. Dit kruid is een belangrijk ingrediënt van kerrieschotels. In vlees- en wildgerechten doet koriander het erg goed. Zo is koriander lekker in of bij een Indiase lamscurry of in een roerbakgerecht van sperzieboontjes met taugé.
Het meest bekend zijn de blaadjes en fijngesneden stengels in allerlei Aziatische, Mexicaanse en Midden-Oosterse gerechten of salades. In veel gerechten gebruikt men de blaadjes rauw of voegt men ze op het einde toe. In de Indische keuken gaat men koriander soms als een echte groente langer meekoken.
De mensen die koriander naar zeep vonden smaken, vertoonden gelijkenissen in een bepaald groepje geurreceptoren. Het gen OR6A2 zou er een rol bij kunnen spelen. Bij sommige mensen zorgt dat gen ervoor dat een van hun geurreceptoren erg sterk reageert op die zepige aldehyden. Zij vinden die naar zeep smaken.
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep.
Als je een hekel hebt aan de smaak van koriander, kun je dus prima peterselie proberen. Hak wat blaadjes fijn en verwerk deze in je gerecht, maar let op dat je niet overdrijft. Peterselie is namelijk iets bitterder dan koriander en is daardoor een stuk meer aanwezig in je eten.
Krulpeterselie is zeker eetbaar en kun je naar eigen inzicht gebruiken in gerechten. De smaak van krulpeterselie is mild en geeft niet dezelfde smaakversterking als platte peterselie. Daarom vind je krulpeterselie vaak terug als garnering bij soepen, salades en aardappel- en vleesgerechten.
Koriander is zeer rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Het is goed voor de spijsvertering, het zou helpen bij een goede werking van de darmen en kan helpen tegen diarree. Koriander zou een gunstig effect hebben op de vertering van voedsel en zou de werking van de lever verbeteren.
Korianderzaad heeft een aardse smaak, terwijl de blaadjes scherp en citrusachtig smaken – hoewel sommige mensen vinden dat ze naar zeep smaken. Hele zaden kunnen worden gebruikt in baksels, gefermenteerde groenten, geroosterde groenten en linzengerechten.
Wie lust het wel? Ander onderzoek toonde aan dat 21 procent van de Oost-Aziaten, 17 procent van de mensen van Afrikaanse afkomst en 17 procent van mensen met een westerse afkomst een hekel heeft aan koriander. In deze keukens wordt koriander dan ook niet vaak gebruikt.
Deze afwijking komt bij 4 tot 14% van de mensen voor. Vanaf nu kun je dus tegen iedereen zeggen dat je er niks aan kan doen dat je koriander niet lust. Het zit nou eenmaal in je genen!
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Het is vooral de taak van de lever zware metalen onschadelijk te maken, en dit kruid ondersteunt daarbij. Koriander stimuleert ook de nieren en werkt zo vochtafdrijvend. Heb je reuma of artritis, dan helpt koriander de afvalstoffen die ontstekingen geven sneller afvoeren.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Peterselie heeft een frisse, peperige en enigszins aardse smaak, waardoor het breed inzetbaar is in de keuken. Ieder blad bevat een natuurlijke, aromatische olie die verantwoordelijk is voor de onmiskenbare smaak van peterselie.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Voor 4 tot 14 procent van de wereldbevolking heeft koriander een zeepachtige nasmaak.