Wat is het
Het Abitur (van het Latijnse abire = weggaan) of kortweg Abi is in Duitsland het examen aan het einde van het Gymnasium, de school die is te vergelijken met het algemeen secundair onderwijs in Vlaanderen en vwo in Nederland.
Het Gymnasium stoomt leerlingen klaar voor het wetenschapelijk onderwijs aan Universität of Hochschule, net als het gymnasium of atheneum in Nederland. Verschil is dat er op een Duits Gymnasium niet per se Grieks wordt gegeven, maar wel Latijn als keuzevak.
Gymnasium (niveau VWO); deze opleiding wordt afgesloten met het Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife. Dit diploma geeft toegang tot Duitse en in principe tot Nederlandse universiteiten.
Na de basisschool gaan de kinderen verder met Hauptschule (vmbo), Realschule (vmbo-t, havo) of het Gymnasium (vwo). Het Nederlandse categoriale Gymnasium komt overeen met het Altsprachliches Gymnasium hetgeen de uitzondering is.
Het Abitur valt het beste te vergelijken met het Nederlandse VWO-examen. Duitse scholieren sluiten er hun tijd op het Gymnasium mee af. Het Duitse Gymnasium is overigens meestal zonder Latijn en Grieks en dus beter te vergelijken met het vwo dan met het Nederlandse Gymnasium.
Het Nederlandse onderwijssysteem is anders dan het Duitse, maar over het algemeen is een VWO-diploma equivalent aan het Abitur en het HAVO-diploma aan de Fachhochschulreife.
Het gymnasium is - net als het atheneum - een stroming binnen het vwo en duurt ook 6 jaar. Onze leerlingen op het gymnasium volgen in de onderbouw (tot en met het 3e leerjaar) extra vakken in klassieke culturele vorming, te weten Grieks en Latijn.
De Realschule is een schooltype voor middelbaar onderwijs in Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. De Realschule heeft ook bestaan in Oostenrijk, Denemarken (realskole), Zweden (realskola) en het Russische Rijk (реальное училище).
Over het eindexamen Duits VWO
Het eindexamen Duits VWO geldt als bewijs voor B2-taalniveau. De meeste examenvragen worden daarom ook op B2-niveau gesteld. Toch kunnen sommige vragen ook B1- en C1-niveau hebben.
De vrijheid die je als student in Duitsland hebt, is veel groter dan in Nederland: er ligt binnen je studie veel minder vast. Door zelf je vakkenpakket samen te stellen, kun je doen wat je leuk vindt en jezelf onderscheiden. Studeren in deeltijd is vaak geen probleem. Ook is er geen bindend studieadvies.
De bovenbouw van een Gymnasium heet meestal Gymnasium of gymnasiale Oberstufe, maar deelstaten kunnen het ook anders noemen. Duur: meestal 2 jaar (Klasse 11 en 12), soms 3 jaar (Klasse 11, 12 en 13).
Ongeveer een kwart van de Duitse kinderen gaat na de Grundschule naar de Hauptschule. Dit niveau laat zich het beste met het Nederlandse VMBO vergelijken en wordt afgesloten met de Mittlere Reife.
In Duitsland bestaat er geen niveau dat precies overeenkomt met het Nederlandse mbo. Jongeren die een beroepsopleiding volgen, doen een Ausbildung (anders dan studenten die een Studium doen).
Statusverklaring diploma
Wilt u in het buitenland aantonen wat uw opleiding op de middelbare school waard is? Dan kunt u bij DUO een statusverklaring aanvragen voor lbo, vbo, vmbo, mavo, havo, vwo, mulo, hbs en mms. U kunt ook een standaard statusverklaring downloaden van de website Europass.
In Duitsland ben je leerplichtig van je zesde tot en met je achttiende. Je moet dus twaalf jaar lang onderwijs volgen, waarvan minstens negen jaar (in sommige deelstaten tien jaar) op een voltijdopleiding, twee jaar mag je deeltijdonderwijs volgen (bijvoorbeeld een beroepsopleiding).
Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland. Zo kent Duitsland geen collegegeld voor opleidingen aan openbare hogeronderwijsinstellingen (bij studies aan privé-universiteiten krijg je wel te maken met kosten). In plaats van collegegeld betaal je wel een zogenaamde semesterbijdrage, de Semesterbeitrag.
Middelbare school
Hauptschule: vergelijkbaar met onze beroepsscholen, meestal als voorbereiding op een beroepsopleiding. Deze opleiding is eerder praktijkgericht. Hier haal je ook je rijbewijs en in het laatste jaar volg je een stage in een gekozen vakgebied. Realschule: vergelijkbaar met onze technische opleiding.
Het vwo bestaat uit twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen hebben hetzelfde niveau, duren allebei zes jaar en bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs (WO), de universiteit. Het belangrijkste verschil tussen de twee opleidingen is dat je op het gymnasium Grieks en Latijn leert.
Er is geen niveauverschil tussen atheneum en gymnasium. Echter, het enige verschil is dat je op het gymnasium extra vakken krijgt: klassieke culturele vorming, Latijn en Grieks. Op het gymnasium moet je ook in een van de twee klassieke talen eindexamen doen.
Het vwo+ bestaat meestal uit meer (minimaal twee) vakken dan het reguliere vwo en beslaat zes jaar, gelijk aan het reguliere vwo. Omdat meer vakken binnen dezelfde tijdsduur doorlopen worden, is vwo+ een zwaardere opleiding dan het reguliere vwo (atheneum en gymnasium).
Deze brugklas is onderdeel van de middelbare school. De hauptschule kun je vergelijken met het VMBO. De 2 jaar durende brugklas meegeteld, duurt de hauptschule 5, soms ook 6 jaar.In het vakkenpakket zitten Duits, Engels, Wiskunde, Geschiedenis, Godsdienst, Biologie en Sport.
Bachelor van een Fachhochschule
Fachhochschulen bieden hbo-bacheloropleidingen aan. In het Engels heten deze instellingen universities of applied sciences.
Bij de bachelor Duitslandstudies leer je alles over Duits en Duitsland. Bachelorstudenten tijdens een uitwisselingsproject met de Ruhr-Universität Bochum. De bachelor Duitslandstudies wordt vanaf september 2017 aangeboden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), voorheen Duitse taal en cultuur.