Ze beschermen je voeten namelijk ook tegen zweet. Een goede sportsok zorgt ervoor dat vocht geabsorbeerd wordt en dat je voeten goed geventileerd worden. Natte zweterige sokken schuren sneller en daar krijg je blaren en irritaties van. Dat beïnvloedt je sportprestatie op een negatieve manier.
Sokken houden je voeten warm. En dat is nodig want via onze voeten verliezen we veel warmte. Door sokken te dragen houdt je lichaam de warmte vast. Als je koude voeten hebt, krijgt je hele lichaam het koud.
Er zouden verschillende redenen zijn waarom je niet met sokken aan zou moeten slapen. In de eerste plaats omdat sokken te strak om je voeten zitten waardoor er geen bloed meer bij zou komen. Dat is natuurlijk gevaarlijk. En heb je al koude voeten, dan worden je voeten dus ook niet warmer als er geen bloed bij komt.
Volgens onderzoek zorgt het dragen van sokken in bed er namelijk voor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. Dit komt omdat je bloedvezels in je handen en voeten zo worden geopend, waarna je lichaam opwarmt om zo je lichaam voor te bereiden op het slapen.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Houd wel rekening met de temperatuur: je handoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen. Enne, kijk vooral ook even naar de kleur van de kleding die je samen met je ondergoed wast.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Sokken wintertenen
Een sok of kous met wol is zeer geschikte sok voor wintertenen. Ze zijn vriendelijk voor de voeten, isoleren goed en zorgen dat de voeten droog blijven. Veel sokken hebben een wat dikker laagje voor onder de voet, dat extra isoleert en zacht en comfortabel loopt.
Als sokken een te strakke en niet soepele boord hebben, dan kunnen ze aders afknellen. Dat is natuurlijk nooit goed, ook niet overdag. Kies daarom altijd voor een sok met een zachte en soepele boord. Ook als je ze in bed aan trekt, want wat blijkt: slapen met sokken aan is juist goed voor de gezondheid!
Zonder sokken kunnen je schoeisels + voeten behoorlijk gaan stinken omdat dit zweet niet wordt opgevangen. Dit maakt het (helaas) de ideale omgeving voor een schimmelinfectie. Het zweet blijft in je schoen zitten en gaat daar - oké bah - broeien. En daar komen schimmels uit voort.
Als je regelmatig je sokken achterwege laat, dan is dat slecht voor je voeten, zeggen deskundigen. "Afhankelijk van de hoeveelheid zweet die de voet produceert, kun je last krijgen van te veel vocht, en dat kan infecties zoals voetschimmel veroorzaken. Als je sokken draagt, absorberen die dat vocht."
Het niet dragen van sokken kan ook pijn doen aan je voeten. Veel schoenen zijn niet ontworpen om direct contact te maken met je voet. Je kunt gemakkelijk een blaar krijgen als je een dag schoenen zonder sokken draagt.
Als het koud is (onder de 10 tot 15 graden) kunnen de bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen en verkrampen. Als het bloed niet goed doorstroomt ontstaat er stuwing en/of een tekort aan zuurstof in de huid. De huid wordt rood of blauwrood, gaat zwellen en ontsteken, waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan.
Wat is de oorzaak van winterhanden en wintertenen? Helaas is niet exact bekend wat winterhanden veroorzaakt, maar sommige onderzoeken laten een gelokaliseerde afwijking aan de grote en kleine bloedvaten zien(een vorm van vasculopathie), die optreedt wanneer een vatbaar persoon wordt blootgesteld aan kou.
Een symptoom waaraan je wintertenen en -vingers kunt herkennen zijn zwellingen op de aangedane plekken. De gezwollen plekken zijn blauwrood, geven een pijnlijk branderig gevoel en jeuken. In extreme gevallen komen er zweren, blaren of wondjes op te zitten. Soms kunnen er zelfs infecties optreden.
Koude voeten zijn meestal niet ernstig en vaak luidt het advies dan ook om de voet warm houden en eventueel meer bewegen.
Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat de gevoelszenuwen naar en in je voeten niet goed functioneren, waardoor je voeten heel koud aanvoelen. Bijvoorbeeld door diabetes, beknelling of beschadiging van een zenuw, reuma, een rughernia, infecties of vitaminetekorten.
Twee van de meest voorkomende oorzaken van koude voeten zijn een verminderde bloedcirculatie in de ledematen of een probleem met het gevoel van de zenuwen. Een oorzaak van verminderde bloedcirculatie is atherosclerose, waarbij de slagaders vernauwd raken door vetafzettingen en de bloedstroom in de ledematen belemmeren.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
De schimmel zal blijven groeien als je broek ongewassen blijft. ' Yuk. Mensen met eczeem, open wonden of zelfs maar een droge huid hebben meer kans op het ontwikkelen van een bacteriële infectie, zegt ze. En olierestjes (van bodylotion bijvoorbeeld) in je broek kan acne of folliculitis veroorzaken, zegt ze.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Kan dat kwaad? Volgens Philip Tierno, professor microbiologie aan de New York Universiteit, was je idealiter je ondergoed na één draagbeurt. Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt.
Ook wordt het meeste ondergoed na 1 draagbeurt gewassen. Dit intensieve gebruik en gewas maakt dat ondergoed over het algemeen sneller slijt dan andere kleding en daarom ook eerder vervangen moet worden. Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf.