Als het met de CT-scan of de MRI-scan niet lukt de plaats van een tumor of uitzaaiingen te vinden, terwijl overig onderzoek wel op kanker wijst, biedt de PET-scan mogelijk uitkomst. Verder kan PET de specialist helpen te bepalen in welk stadium de ziekte is.
de resolutie van de PET-scan wordt steeds beter, maar hele kleine tumoren zijn er niet mee te zien. Die kleine tumoren nemen de isotoop wel op, maar ze zijn kleiner dan het kleinste object dat zichtbaar gemaakt kan worden op de foto.
De PET-CT scan kan worden gebruikt voor het opsporen van uitzaaiingen of tumoren, maar ook om na te gaan of een behandeling (bijvoorbeeld bestraling) werkt. In de PET-CT scan zijn de technieken van de CT scan en PET scan samengevoegd, waardoor er nog nauwkeuriger beelden kunnen worden gemaakt.
De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te creëren, terwijl de MRI-scan hiervoor een sterk magnetisch veld en radiogolven gebruikt. Bij zowel de MRI- als de CT-scan kunnen we gebruik maken van een contrastmiddel. Het contrastmiddel van de MRI-scan verschilt met die van de CT- scan.
De MRI/PET brengt naast de anatomie van tumoren ook de stofwisseling ervan in beeld.Dit maakt het mogelijk om kleine beweeglijke uitzaaiingen met grote precisie te lokaliseren.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose).
Wat kun je niet zien op een MRI-scan? Een MRI-scan laat niet zien hoe de organen werken, daarvoor is bloedonderzoek nodig. Ook klachten die ontstaan in een bepaalde houding of situatie kun je met een MRI niet beoordelen.
Een CT-scan kan worden gemaakt om meer gedetailleerde informatie over mogelijke uitzaaiingen te krijgen. Bij een CT scan worden met behulp van röntgenstralen dunne doorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt.
Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking.
Om te zien of lymfekliermetastasen in hals aanwezig zijn worden verschillende onderzoeken verricht. De arts voelt met zijn handen naar vergrote lymfeklieren in de hals. Op een CT-scan kunnen vergrote en afwijkende lymfeklieren gezien worden. Vaak wordt deze scan al gemaakt om de tumor in beeld te brengen.
Tegenover genoemde voordelen staan ook nadelen. PET-CT is een dure technologie die, indien optimaal ingezet, per scan vier keer zo duur is als een MRI-scan en tien keer zo duur als een CT-scan. Daarnaast geven PET-CT-scans een hoge stralingsbelasting voor zowel de patiënt als het behandelend personeel.
Door de combinatie van een PET en CT scan kan zowel de aard, als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig vast gesteld worden. Uitzaaiingen van kanker kunnen met een PET-CT scan beter in kaart worden gebracht, waardoor zinloze en soms zware operaties bespaard blijven.
Je krijgt een PET-scan als de arts op de longfoto of CT-scan een longafwijking heeft gezien . Of als er om andere redenen een vermoeden van longkanker is. Longkanker kan zich verspreiden naar de andere long, naar de lymfeklieren en/of in andere organen. Op een PET-scan is goed te zien of de kanker zich heeft verspreid.
Kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, is niet mogelijk. Als je arts een bepaalde kanker bij jou vermoedt, kan hij soms wel proberen om die op te sporen in je bloed maar meestal volstaat een bloedonderzoek niet.
Met behulp van een bloedtest kan longkanker ontdekt worden nog voordat er symptomen van de ziekte aanwezig zijn.
Longkanker kan uitzaaien naar: lymfeklieren tussen de longen, in de hals en rondom het sleutelbeen of in de oksels. de andere long, de botten, de hersenen, de lever, bijnieren en andere organen.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Is een MRI-scan veilig? Ja, MRI-scans zijn veilig en niet-invasief. In tegenstelling tot röntgenstralen, die bijvoorbeeld worden gebruikt röntgen of CT scan onderzoeken, maakt een MRI-scan gebruik van een onschadelijk magneetveld en radiogolven. Zo worden afbeeldingen gemaakt van organen, bloedvaten en gewrichten.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Een preventieve Gerichte MRI scan is er al vanaf € 300,- euro. Maar ook een Bodyscan kan je bij Privatescan al boeken vanaf € 990,- euro. Privatescan biedt verschillende bodyscan pakketten aan die qua prijs en inhoud verschillen.
Een MRI-scan en bodyscan zijn uitstekende methodes om inzicht te krijgen in je gezondheid en risicofactoren.
Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 175 mensen botkanker. Het kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Er zijn verschillende soorten botkanker.
Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel afgebeeld. Deze foto's maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar. Ze laten ook zien hoe groot de tumor is en welke vorm deze heeft.