Je kunt dit enigszins voorkomen door het eerste deel van het bakproces met stoom te bakken. De korst blijft dan langer elastisch dus scheurt minder. 10 min voor einde baktijd de stoom uit / dampsleuf open / het bakje water uit de oven halen.
Wanneer het deeg aan de onderkant openscheurt is dat vaak een gevolg van een te korte narijs. Er zit nog erg veel kracht in het deeg, ook staat het deeg onder veel spanning (veel tegendruk tijdens de 'druktest', lees: Wanneer is deeg klaar met rijzen). Door al die spanning scheurt het deeg op de meest zwakke plek.
Stel een hogere, relatieve vochtigheid in en hou rekening met de lucht- en omgevingstemperatuur. Relatieve vochtigheid in rijskast te hoog: Een taaie korst wordt gevormd tijdens het bakken en er ontstaan kleine gaten net onder de korst. Stel een lagere, relatieve vochtigheid in.
Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
Als bij het rusten het deeg wat aandroogt heeft het geen goede verkleving waardoor een gat kan ontstaan of als de plak niet goed opgerold wordt krijg je er een luchtbel tussen wat uiteindelijk een gat in een boterham is.
Hoe ontstaan die mooie gaten in het brood? Die gaten worden gemaakt als je jouw deeg lekker lang laat rusten (rijzen). De gist in jouw pizza- of brood-deeg zet zetmeel (van de bloem) en suikers om in alcohol (altijd goed!) en koolzuurgas (net als in de frisdrank).
De deeghaak verwijderen
Gemmiddeld kunt u na 70 - 75 minuten de kneedhaak verwijderen. Haal het emmertje uit de machine, en manouvreer met een natte hand het deeg naar één kant van het bakblik. Als de deeghaak zichtbaar is deze voorzichtig uit het deeg trekken.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren.
Wat je kan proberen is het volgende: besprenkel het brood met wat water wanneer je het in de de oven steekt en herhaal dat om het kwartier. Gebruik hiervoor een plantensproeier of iets in die aard. Laat het brood dan op 210°C bakken om de korst de kans te geven extra krokant te worden.
In een plastic zak blijft brood het beste vers, zeker als je de zak na gebruik goed afsluit. Als je meer van een krokante korst houdt, kun je beter kiezen voor een papieren zak. Alleen wordt je brood dan dus wel sneller oud.
Over het algemeen laat je een deeg in ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is voordat je ermee verder gaat. Sommige broodrecepten vereisen nog een tweede rijs, die duurt vaak wat korter.
Een beproefde methode: eerst zout en water in de bakvorm, daarna meel of bloem het water bedekken, daarna de gist er bovenop en eventueel andere ingrediënten zoals enzymmix of broodverbeteraar.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Een te warm deeg (doordat je het te lang doorkneedt met warme handen) kan namelijk ook weer voor scheuren en slap deeg zorgen. Kneed het dus vooral niet te lang door, maar tot het deeg goed uit te rollen is. Is het deeg onverhoopt toch te zacht geworden, leg het dan weer even in de koelkast om op te stijven.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
Tegen het eind van het bakfase wordt de wasemschuif gebruikt om vocht uit de oven te laten ontsnappen waardoor de relatieve luchtvochtigheid daalt. De thuisbakker heeft niet zo'n stoomfunctie en wasemschuif in zijn oven maar met een beetje inventiviteit komt deze heel ver.
Als u het deeg doreert met losgeklopt ei, bakt het brood goudbruin. Als u het bestrijkt met olie wordt de korst knapperig, met water krijgt het brood een glanslaag. Brood is doorbakken als het hol klinkt.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
In een papieren zak
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Koop je bv altijd in de supermarkt dan kan je nu beter eens bij de molenaar/winkel kijken. Er zijn veel verschillende smaken en iedereen heeft een andere voorkeur. Bovendien is er nog keuze uit o.a. meergranen, volkoren, waldkorn, spelt, wit en natuurlijk de keus voor biologisch.
Wil je brood-, pizza- of taartdeeg kneden? Voor zwaar, dik (gist)deeg gebruik je de deeghaak. De spiraalvorm voorkomt dat het deeg tijdens het kneden in de kneedhaak omhoog 'kruipt'.
Broodverbeteraars zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt.