U mag zonder visum maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland verblijven. Sinds 17 september 2022 zijn er geen coronaregels meer voor reizigers naar Nederland. U kunt zonder vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag naar Nederland reizen.
U heeft geen visum nodig. Wel moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. De voorwaarden voor kort verblijf in Nederland vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven? Dan heeft u mogelijk een verblijfsvergunning nodig. In veel gevallen moet u ook een visum voor lang verblijf aanvragen voordat u naar Nederland reist. Dit visum heet ook wel een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).
Als u van buiten de Europese Unie (EU) komt, heeft u meestal een visum nodig om ons land binnen te komen. Immigranten die voor een verblijf langer dan 90 dagen naar Nederland komen, hebben een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever. UWV verstrekt alleen een werkvergunning als aan strikte voorwaarden is voldaan.
De meeste Amerikanen komen voor werk of in het kader van gezinsmigratie naar Nederland. De laatste jaren komen er echter steeds meer Amerikanen naar ons land om te studeren.
Zonder COVID-19-reisbeperkingen zijn de krachtigste paspoorten van 2022 ter wereld: Japan, Singapore (192 bestemmingen) Duitsland, Zuid-Korea (190 bestemmingen) Finland, Italië, Luxemburg, Spanje (189 bestemmingen)
Waar kun je allemaal heen zonder visum? Als bezitter van een Nederlands of Belgisch paspoort kun je uiteraard zonder visum reizen naar alle landen in Europa (met uitzondering van Rusland). Ook de meeste landen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en in de Pacific kun je zonder visum bezoeken.
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.
Situatie kiezen. Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.
Reizigers met een Nederlands- of Belgisch paspoort hebben altijd een ESTA of visum nodig om naar de Verenigde Staten van Amerika te mogen reizen. In de meeste gevallen volstaat het aanvragen van een ESTA.
Verblijfsduur per reis: maximaal 90 aaneengesloten dagen
Elk afzonderlijk verblijf in de Verenigde Staten mag maximaal 90 dagen duren. Een ESTA is enkel geldig wanneer het wordt gebruikt voor zakelijke of toeristische redenen.
Dit is een visum waarmee u meer dan 1 keer het Schengengebied mag in- en uitreizen. U vraagt dan aan de IND om uw visum te wijzigen. Met een multiple entry visum mag u niet langer in Nederland en het Schengengebied blijven dan met een single entry visum.
Hoe lang duurt het aanvragen van een visum voor Nederland? In normale situaties zal de ambassade binnen 15 kalenderdagen een beslissing nemen. Deze beslistermijn is wettelijk bepaald en is opgenomen in de Europese visumcode (Termijn Verordening (EG) 810/2009).
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
U kunt uw ESTA aanvragen met het Nederlandstalige formulier op deze website. De kosten bedragen € 39,95 per persoon. Sinds 8 november 2021 kunnen toeristen en zakenreizigers met een ESTA na een lang inreisverbod weer naar de USA reizen.
In 2021 staat Japan op nummer 1. Onderdanen van Japan kunnen naar 193 landen reizen zonder in het bezit te zijn van een visum.
Met een Vietnamees paspoort mag men naar slechts 54 landen zonder visum of andere reistoestemming reizen, een van de laagste aantallen van alle landen in Azië.
De eerste plaats gaat naar Singapore; burgers kunnen zonder visum of andere beperkingen naar 164 landen reizen. Op de tweede plaats staat Zuid-Korea met 163 landen die je kunt bezoeken. Op de derde plaats staan beiden Japan en Duitsland, met elk 162 landen. Italië staat op de vierde plaats in de ranglijst.
De meeste Amerikanen in Nederland wonen in het westen en bijna 70 procent woont in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. In Noord-Holland wonen twee keer zoveel Amerikanen als gemiddeld in Nederland. Wassenaar spant de kroon, aangezien daar bijna twintigmaal zoveel Amerikanen als gemiddeld wonen.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.