80 procent van de Nederlanders drinkt regelmatig koffie. Gemiddeld consumeren zij 3 kopjes per dag, 70 procent van de koffieleuten drinkt hun bakkie voornamelijk thuis, terwijl de rest er graag de deur voor uit gaat.
Jongere koffiedrinkers drinken meer verschillende soorten koffie dan oudere koffiedrinkers (gemiddeld 2,4 vs 1,7 soorten). Ook houden jongeren relatief veel van latte macchiato (30%), ijskoffie met roomijs/melk (22%) en ijskoffie met ijsblokjes (15%).
45 % van de koffiedrinkers drinkt het liefst zwarte koffie. Koffie wordt voornamelijk thuis gedronken. Daarnaast drinken Nederlanders vooral koffie op visite, op het werk en in restaurants.
Het is duidelijk dat er maar één nummer 1 kan zijn. De terechte winnaar is Finland. Hier wordt er namelijk 2.64 koppen koffie per dag per inwoner gedronken. Dat is bijna een hele kop koffie meer dan Nederland.
Hoeveel koffie drinken Nederlanders? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag drinken. Omgerekend is dat gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar. In kilo's is dat per persoon bijna 8,5 kilo.
Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, waar zowel de Arabica als de Robusta boon groeien. De koffie die hier vandaan komt, staat bekend om de lage zuurgraad, de romige textuur en de chocolade -en karameltonen. Het is dus een koffieboon die van zichzelf al wat zoeter smaakt.
Nederland koffieland
Mannen drinken meer koffie dan vrouwen en het drinken van koffie neemt toe met de leeftijd. Mannen van 19 – 50 jaar drinken dagelijks gemiddeld 524 gram koffie, tegenover 702 gram door mannen van 51 – 79 jaar.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Van de Nederlandse bevolking (15 jaar en ouder) drinkt 92 procent wel eens koffie, 82 procent drinkt regelmatig koffie. Van de koffiedrinkers gebruikt slechts tien procent suiker of een andere zoetstof, 25 procent gebruikt melk of room, ook 25 procent drinkt de koffie geheel zwart en 40 procent gebruikt melk en suiker.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Koffie bevat ook andere schadelijke stoffen
Echter, koffie bevat niet alleen het schadelijke cafeïne, maar ook andere schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld de kankerverwekkende stof acrylamide, of het LDL-cholesterol verhogende cafestol, dat slecht is voor je hart en bloedvaten.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Jongeren drinken minder koffie dan ouderen.
27% van de jongeren (16 – 24 jaar) drinkt dagelijks koffie. 88% van de groep 65 jaar en ouder drinkt dagelijks koffie.
IJskoffie bevat minder cafeïne
Hete koffie bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, terwijl ijskoffie maar 40 milligram bevat. Hierdoor is ijskoffie echter wel een stuk gezonder: minder cafeïne zorgt voor een betere nachtrust, lagere bloeddruk en gezonde hormonenbalans.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
1. Jenever. Jenever is een belangrijke drank uit Nederland die meestal de basis vormt voor allerlei andere drankjes.
overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Kinderen onder de 13 jaar: advies om géén koffie te drinken. Kinderen tussen de 13 en 18 jaar: niet meer dan één kopje koffie per dag. Zwangere vrouwen: probeer maximaal één kopje koffie per dag te drinken. Vrouwen die borstvoeding geven: probeer ook maximaal één kopje per dag te drinken.
Dat een kind geen koffie mag, komt door de effecten die (teveel) cafeïne kan hebben op het lichaam. Teveel cafeïne kan de ontwikkeling het zenuwstelsel bij kinderen aantasten. Daarnaast kan het drinken van teveel cafeïne zorgen voor klachten slapeloosheid, oorsuizen, hoofdpijn en angstige gevoelens.
Het Voedingscentrum weet uit 'dierwetenschappelijk onderzoek' dat een overmaat aan cafeïne het zenuwstelsel kan aantasten. Vandaar dat ze het gebruik onder 13 jaar afraadt. Dertien- tot achttienjarigen kunnen het beter houden bij één consumptie per dag, want ook bij hen is het zenuwstelsel nog niet uitontwikkeld.