Er wordt geschat dat er in de eerste twee maanden na de explosie van de reactor zoveel radioactieve stoffen zijn vrijgekomen dat de straling overeenkwam met 5,2 exabecquerel – dus 5.200.000.000.000.000.000 Bq! Dit getal geeft aan hoeveel radioactieve atoomkernen er per seconde radioactief vervallen zijn.
Nu en in de toekomst
Van de radioactieve stoffen die bij Tsjernobyl zijn vrijgekomen merken we in Nederland vrijwel niets meer. In totaal leverde het ongeval in 1986, het jaar van de ramp, bij ons een extra stralingsblootstelling op van 2,5%.In 1987 was die bijdrage al gedaald naar circa 0,5%.
De straling komt echter 'slechts' tot maximaal tien kilometer. Het probleem voor gebieden verder weg is echter dat er een enorme radioactieve stofwolk ontstaat bij een kernexplosie – de welbekende paddenstoel.
Bij lagen blz. Op 26 april 1986 vond een ongeval plaats in een Russische kerncentrale te Tsjernobyl. De ontstane grafietbrand bracht de radioactiviteit in de atmosfeer en als gevolg hiervan bereikte op 2 mei een radioactieve luchtmassa Nederland.
De stralingsniveaus in de kerncentrale van Tsjernobyl en het nabijgelegen gebied (met inbegrip van de stad Pripyat) varieerden van 0,1 tot 300 Sieverts per uur (bijna een miljard – 1.000.000.000 keer meer dan de gebruikelijke natuurlijke achtergrondstraling gemeten in microSieverts – μSv).
Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
Het plutonium dat vrijkwam tijdens de kernramp heeft de omgeving van Tsjernobyl ernstig besmet. 24.000 jaar heeft plutonium nodig om de helft van zijn kracht te verliezen. Als gevolg daarvan zal Pripjat nog heel lang onbewoonbaar blijven. 5.
Wat is de situatie vandaag de dag in Tsjernobyl? Sinds de ramp in 1986, is het stralingsniveau vele honderden keren afgenomen. Daarom zijn de meeste van de besmette gebieden op dit moment weer veilig voor bewoning en economische activiteit.
De kans op een ongeval bij een kernreactor is erg klein. Nucleaire installaties moeten voldoen aan zeer strenge eisen. De ANVS houdt hier toezicht op en handhaaft indien nodig. Ook voor het vervoer van radioactieve stoffen gelden zeer strenge voorwaarden.
Het gevaar bestaat vooral dat de koeling van de reactoren van Zaporizja uitvalt, en dan kan de kernbrandstof smelten. Maar de gevolgen daarvan zullen eerder lokaal zijn. En ook als de kerncentrale van Zaporizja toch wordt opgeblazen, zal de radioactiviteit zich vooral lokaal verspreiden.
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Een van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen.
De grootste kernreactor van Europa is sinds kort volledig operationeel: dit moet u weten. In Finland is het voorbije weekend Olkiluoto 3 (OL3), een kernreactor van het type EPR, in commercieel gebruik genomen. Met een capaciteit van 1.600 megawatt (MW) is het de grootste reactor in Europa.
Er wordt geschat dat er in de eerste twee maanden na de explosie van de reactor zoveel radioactieve stoffen zijn vrijgekomen dat de straling overeenkwam met 5,2 exabecquerel – dus 5.200.000.000.000.000.000 Bq! Dit getal geeft aan hoeveel radioactieve atoomkernen er per seconde radioactief vervallen zijn.
Directe effecten treden op kort nadat iemand is blootgesteld aan een hele hoge dosis radioactiviteit (vanaf 1 gray). Zo iemand kan stralingsziekte oplopen. Dit uit zich in misselijkheid, diarree en een toenemend tekort aan bloedlichaampjes.De kans op bloedingen en infectieziekten is hierdoor groter.
Geen fotograaf wist zo diep in reactor 4, het epicentrum van de explosie in Tsjernobyl die op 26 april 1986 leidde tot de grootste kernramp ooit, door te dringen als Gerd Ludwig. De Duitse fotograaf beschouwt het als zijn uitdagendste klus ooit.
"Maar het blijft een delicaat werkje", zegt Hardeman. "Dat sowieso enkele jaren in beslag neemt." Het ontmantelen van een kernreactor duurt volgens verschillende experts tussen de vijftien en twintig jaar. "Tenminste: als Electrabel beslist om daadwerkelijk deze stappen te volgen", zegt Hardeman.
De kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa (Japans: 柏崎刈羽原子力発電所, Kashiwazaki-Kariwa genshiryoku hatsudensho) is de grootste kerncentrale ter wereld en is gevestigd tussen de stad Kashiwazaki en het dorp Kariwa in de prefectuur Niigata op het eiland Honshu in Japan.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.
Kernramp Tsjernobyl
Het was de grootste kernramp in de geschiedenis. Bij de explosie vielen 31 doden, maar het aantal slachtoffers van de vrijgekomen straling is vele malen hoger. De schattingen variëren van enkele duizenden tot op termijn mogelijk 200.000.
Het RIVM houdt de situatie in de zogenaamde Chernobyl exclusion zone, een gebied van 30 kilometer rondom de in 1986 beschadigde reactor in Tsjernobyl, in de gaten. Dit gebied is sindsdien beperkt toegankelijk om de bevolking te beschermen tegen hoge stralingsniveaus.
Op 26 april 1986 kende de hele wereld in één klap dit onbeduidende stadje door de ontploffing van reactor 4 in de kerncentrale in Tsjernobyl. Ondanks het feit dat er nog steeds straling is, kan het gebied nu toch veilig bezocht worden.
Zulke besmetting veroorzaakt onder andere leukemie, schildklierkanker, problemen met het immuunsysteem en erfelijk overdraagbare aandoeningen. Ondanks de omvang van de ramp – 40% van Europa kreeg te maken met radioactief materiaal uit de reactor – valt de gezondheidsschade volgens het Chernobyl Forum van de VN mee.
Tsjernobyl werd een soort spookstad. Twee jaar geleden werd het gebied rond de kerncentrale al opengesteld voor toeristen. Volgens de regering is het gebied nu veilig genoeg en kunnen mensen er ook weer wonen. Groente en fruit uit het gebied zouden nog niet eetbaar zijn.
In Fukushima en omgeving zouden mensen in de eerste drie maanden aan 1 tot 5 millisievert gammastraling zijn blootgesteld. In andere delen van Japan gaat het om 0,5 millisievert.