Campanula heeft een opgaande of kruipende groeiwijze, dit is afhankelijk van de soort. De klokjesbloem groeit gemiddeld tot vrij snel vanaf het voorjaar naar de volwassen grootte.
Met haar lange, rechtopstaande stelen en mooie klokvormige bloemen brengt deze plant een vleugje elegantie en kleur in de tuin. Deze campanula variant komt tot grotere hoogte en kan tot 100-120 cm hoog worden. De bloemen zijn er in de kleur roze of paars.
Campanula ook wel karpatenklokje genoemd is een laaggroeiende klokjesbloem, wordt ongeveer 15 cm hoog / 45cm breed. Het is een snel groeiende, wintergroene bodembedekker, ,met prachtige witte bloemen.
De Campanula portenschlagiana beter bekend als de Klokjesbloem is een laagblijvende, breed uitgroeiende bodembedekker. Hij zal niet hoger worden dan 20 centimeter. De bloeiperiode is van mei tot juli. Per vierkante meter heb je 12 of 9 stuks nodig en per strekkende meter 4/5.
Licht en warmte. De campanula plant houdt van de volle zon. Plaats deze tuinplant daarom ook op een plek in de zon of halfschaduw.
Water. Heeft eenmaal goed geworteld in volle grond weinig extra water nodig. In warme, droge periodes is het nodig om te sproeien. Staat je campanula / kruipklokje / klokjesbloem in een pot, houd de aarde in de zomer dan lichtvochtig.
Klokjesbloem als bodembedekker in jouw tuin
Deze plant kan uitstekend gebruikt worden als bodembedekker, maar ook in rotstuinen, terrasbakken en kuipen. De Campanula poscharskyana is een goed winterharde en ziekteresistente plant. Droogte wordt goed verdragen. Deze plant kun je zelf vermeerderen door stekken of delen.
Ook in de schaduw zal de Campanula poscharskyana zeker goed groeien, maar zal dan minder uitbundig bloeien. In de rotstuin komt de Klokjesbloem goed tot zijn recht. Daarnaast is het een ideale tuinplant voor aan de rand van de border, bijvoorbeeld langs een pad of langs het gazon.
Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek, maar kan redelijk tegen droogte. U kunt haar goed uitplanten In kleine groepjes of als eenling. Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten.
Campanula's zijn heel favoriet bij de naaktslakken en de segrijnslakken. Bij mij zijn al heel wat campanula's gesneuveld in het verleden.
Ambella® Purple bloeit uiteraard paars, maar de kwekers ontwikkelen er een hele serie van met dezelfde eigenschappen, maar verschillen bloemkleuren. Ze zijn er ook al in wit, donkerblauw en lavendelkleurig. Aan lila en roze wordt gewerkt. Maar het moet gezegd: Ambella® Purple is een van de mooiste!
Campanula portenschlagiana is een laagblijvende bodembedekker en halfwintergroen. Deze tuinplant sterft in de winter bovengronds af en maakt in het voorjaar weer nieuwe uitlopers.
Campanula is een verzamelnaam van veel soorten, die variëren in kleur, paars, roze, blauw, witte bloemen en grootte, van 20 cm tot meer dan 1 m. De Campanula is winterhard en dus goed bestand tegen vorst. Vaak blijven de bladeren de hele winter aan de Campanula zitten.
Klokjesbloemplanten van de Campanula-soort zijn niet giftig voor huisdieren of mensen.
Planten die je op deze manier kunt stekken in april
Een goede kandidaat voor stengelstekken is Campanula (klokje). Halverwege april hebben de planten krachtige nieuwe scheuten waarvan je er een paar bij de wortel kunt afsnijden.
Met haar lange slierten is ze ook heel geschikt als hangplant, bovendien komt ze ook erg mooi uit in een rotstuin, als vrolijke bodembedekker in de border of langs tuinpaden. Geef haar een fijne, licht plekje, of zet haar in de halfschaduw.
Klokjesbloem - Campanula persicifolia combineren met
Deze opgaande plantensoort woekert niet echt en laat zich prima combineren met andere vaste planten en siergrassen. Gaat goed samen met Hosta's, Duizendknoop, Kattenkruid of Tuingeraniums (ooievaarsbek).
Zaaien kan in mei of juni en de bloei begint het jaar erna in mei tot augustus of september. Elk jaar komt de plant terug maar zal niet woekeren. Je kan het plantje vermeerderen door elke twee jaar de plant te splitsen in twee delen en die opnieuw te planten.
Campanula hoef je niet te snoeien, verwijder wel af en toe voorzichtig de uitgebloeide bloemetjes, maar knip niet de takjes weg. Bloeien Campanula planten meerdere keren per jaar? Ja zeker! Campanula kan na een bloeiperiode van 6-8 weken even rusten voordat ze haar bloemen weer laat zien.
Je Campanula heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Geef de plant in warme en droge perioden daarom extra water. Een Campanula in pot heeft nog wat meer water nodig, de grond in een pot droogt eerder uit.
De klokjesbloem is een verzamelnaam voor alle 300 soorten binnen de campanula familie. Het grootste onderscheid wordt gemaakt tussen bodembedekkers én de hoger groeiende borderplanten.
Zelfs de kweekpot waarin GroenRijk deze planten aanbiedt is al klassiek beige van kleur. Campanula Ambella purple is winterhard. Je kunt hem dus ook in de volle grond van je tuin planten. Daar wordt het een geweldig goede bodembedekker.
Wanneer kan je bodembedekkers het best planten? Je kan de bodembedekkers het best planten in de nazomer of herfst, vooral als het om planten onder bomen gaat. In die periode hebben de bomen hun groei al voltooid en halen ze minder voedingsstoffen uit de grond. Ook onkruid is in het najaar niet meer actief.