Siliconen hebben van nature een anti plak laagje, je zult dus geen gedoe hebben met restjes wax of zeep die achterblijven in de mal. Deze mallen kunnen ook zo vaak hergebruikt worden als je wilt, ze kunnen in de vaatwasmachine of met groene zeep en een borsteltje schoongemaakt worden.
Hoe maak je een siliconen mal schoon? Maak na elke gieting de siliconen mal direct goed schoon met een mild sopje, zoals afwasmiddel en warm water. De meeste siliconen epoxy mallen zijn bestendig tot 250 graden. Gebruik nooit staalwol of schuursponsjes, hiermee kan je de siliconen mal beschadigen.
Niet uitgeharde epoxy kan worden schoongemaakt met azijn. Uitgeharde epoxy verwijderen is iets lastiger: Verwarm de epoxy met een föhn tot maximaal 90 graden tot de epoxy weer zacht wordt en verwijder zoveel mogelijk met een verfkrabber of plamuurmes. De overgebleven epoxy verwijderen met schuurpapier.
Eenmaal gemengt kun je er een mal van gieten, die vervolgens weer geschikt zijn om bijvoorbeeld kaarsen of zeep te maken. Een kopie maken van (dierbare) spullen is zo simpel! In de gemaakte mal kan je van alles maken, omdat de siliconen geschikt is tot max 400 graden zijn de mogelijkheden eindeloos.
Siliconen kun je gebruiken in de keuken, op tafel, in de koelkast, in de vriezer en onder de 200 graden in de oven. Schoonmaken van siliconen is eenvoudig, je kunt het afwassen, uitkoken en in de vaatwasser doen.
De meeste siliconenkitten zijn zeer goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden, temperaturen, water en chemicaliën.
zeep en water - houd je mallen schoon en gebruik voor elke gieting een kleine hoeveelheid afwasmiddel en warm water om je mallen schoon te maken. Siliconen zijn bestand tegen temperaturen tot 250 °C, dus bij het schoonmaken hoef je je nooit zorgen te maken over kromtrekken van de mal of iets dergelijks.
Epoxy giethars is, net zoals polyester giethars, een kunsthars en bestaat uit twee componenten. Je kan het gebruiken voor het maken van Resin art, het coaten van een houten tafelblad, het maken van sieraden en nog veel meer.
Na het schuren van de epoxy giethars is het tijd om het geheel mooi af te werken. Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt.
Indien je de mallen niet meteen schoon kunt maken, kun je ze ook in heet water met wat citroensap of azijn leggen. Of stop ze in de vaatwasser. Kunnen siliconen mallen in de afwasmachine? Ja, de meeste siliconen mallen kun je zonder problemen in de vaatwasser afwassen.
Tot slot onze siliconen bakvormen. Het zijn geen 'blikken' want ze zijn niet van hard materiaal, maar van siliconen. Eigenlijk mag je alles met deze vormen. Ze kunnen temperaturen van -60°C tot +230°C aan en kunnen zonder problemen de vaatwasser in.
Siliconen zijn bestand tegen extreme temperaturen waardoor het een ideaal materiaal is om voor mallen te gebruiken aangezien deze producten bestand zijn tegen 260 graden en zelfs voor de magnetron.
Siliconen is rubberachtig, hittebestendig en onbreekbaar materiaal Bij normaal gebruik en wanneer je de gebruiksaanwijzing van de producent volgt, zijn siliconen niet schadelijk voor je gezondheid.
Uitkoken met azijn: Vul een ruime pan met water en voeg 2 kopjes azijn toe. Breng het water-azijn mengsel aan de kook en voeg dan voorzichtig de siliconen items toe die niet fris ruiken. Kook voor 10 minuten en haal voorzichtig uit het water.
Siliconen is een verbinding van silicium, koolstof en zuurstof. Het is een rubberachtig, onbreekbaar en flexibel materiaal. Ook kunnen siliconen heel goed tegen zonlicht, vocht, warmte en kou. Van siliconen wordt onder andere siliconenrubber gemaakt.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Wat is epoxy? Vloercoating bestaat uit epoxy. Dit is een kunststof die door een chemische reactie van vloeistof naar een vaste stof verandert. Epoxy is wel tweemaal zo sterk als beton en daarom zeer geschikt als ondergrond.
Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig. Epoxy wordt onder andere gebruikt bij boten en bootreparaties, maar ook als basis van lijmen, harsen, verven en vloeren. Het bijzondere aan epoxy is dat het ontzettend sterk is.
Met azijn kom je al een heel eind
Weet dat je niet uitgeharde epoxy makkelijk kunt schoonmaken met azijn. Is epoxy wel uitgehard dan is het verwijderen moeilijker. Het beste is dan om met een haardroger de epoxy weer op te warmen zodat deze weer zacht wordt en de restjes te verwijderen met een verfkrabber.
Maak een papje met gelijke delen azijn en baking soda en schrob er de vormpjes mee af (gebruik indien mogelijk de groene, ruwe kant van een afwassponsje). Vormpjes met hardnekkige roestvlekken kun je zelfs een nachtje in azijn laten weken.
De mal is geschikt om hergebruikt te worden. Je kunt deze goed schoonmaken met warm water en afwasmiddel. Zorg dat de mal volledig droog is bij het volgende gebruik, anders krijg je witte vlekken op de kaars.
Wat is siliconen rubber? Siliconen rubber is goed bestand tegen temperaturen tot wel 160°C. Het is zeer goed weersbestendig, beschikt over een hoge rek en kan in alle kleuren (ook transparant) geproduceerd worden. Het materiaal is niet bestand tegen olie, brandstof, zuren en basen.
Belangrijk is te kiezen voor een silicone die bestand is tegen water en chloor. Wanneer een silicone gebruikt wordt voor het waterdicht maken van schroefverbindingen (in plaats van teflon), is het belangrijk te kiezen voor een silicone die – naast chloorresistentie – slechts een gemiddelde trekkracht bezit.
Vervanging op termijn nodig
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze een keer vervangen worden.