Tradities van FinlandDe Finnen zetten een kerstboom op en gebruiken adventskalenders. Op eerste kerstdag eten de Finnen eerst gezamenlijk met de familie een maaltijd en daarna gaan ze naar de sauna. Met Pasen is het de traditie dat de kinderen zich verkleden en langs de deuren gaan.
Meer typisch Fins eten
Vis, eland en rendier staan regelmatig op het menu, net als (zelfgeplukte) bessen en paddenstoelen. Maar er zijn ook Russische invloeden in terug te zien, bijvoorbeeld in de vorm van zure melkproducten zoals piimä en pasteien zoals kalakukko.
Drinken: Naast dat er veel koffie en melk gedronken wordt is af en toe een lekkere alcoholische versnapering geen probleem voor de inwoners van Finland. Erg populair zijn de bessenwijnen en likeuren. De meest bekende zijn de mesimarja, gemaakt van poolbessen en de lakka gemaakt van gele toendrabramen.
De Finse keuken is een mix van Russische en Scandinavische gerechten. Een ding is zeker: in de Finse keuken staan pure en natuurlijke ingrediënten centraal. Er wordt gejaagd op wild, zoals op elanden. In de wildernis worden bessen en paddenstoelen geplukt.
Finland is een Noord-Europees land dat behoort tot Scandinavië. Het land is bekend vanwege de vele meren (ongeveer 188 duizend), het prachtige winterse landschap van Lapland, de sauna's en de hoge levenstandaard. Het leven in Finland is vanwege de hoge levensstandaard dan ook niet goedkoop.
De Finse keuken kent Scandinavische en Russische invloeden en vis is er ontzettend populair, met name zalm en regenboogforel. Maar ook vlees als rendier en lam wordt er veel gegeten. Een greep uit de Finse keuken. Leipäjuusto is een soort kaas die wordt gebakken in de oven.
De mooiste bezienswaardigheden van Finland. Bewonder het magische noorderlicht in Fins Lapland en bezoek de Domkerk in de hoofdstad Helsinki. Voel de winterse kou in het sneeuwkasteel van Kemi en maak kennis met het Sami-volk in de plaats Inari. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Finland.
Het goede nieuws is dat Finland vaak goedkoper is dan de andere Scandinavische landen. Het is wel zo dat het duurder is dan Nederland. Dit is het gevolg van de hoge belastingen die over producten zoals vlees, vis en alcohol betaald moeten worden.
Finland heeft altijd de naam gehad een duur vakantieland te zijn, maar het prijsniveau is inmiddels vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is duur, vis is goedkoper.
De hoofdschotel, het enige wat de Noren echt nodig hebben, is de “hovedrett“. Ze zullen hun avondeten eten als ze thuiskomen van het werk: meestal tussen 4 en 6u 's avonds.
Natuur: Finland heeft een overvloed aan prachtige en ongerepte natuur, waaronder duizenden meren, uitgestrekte bossen en de spectaculaire noorderlichten. Het contact met de natuur kan bijdragen aan een gevoel van rust en welzijn. Daarnaast kom je volop rendieren tegen, die in de vrije natuur leven.
Gedurende het hele jaar staat in heel Finland Poronpaisti op de menukaart. Gebraden rendier geserveerd met aardappelpuree en in sommige gevallen ook nog poolbessen. Naast dat er veel koffie en melk gedronken wordt is af en toe een lekkere alcoholische versnapering geen probleem voor de inwoners van Finland.
Sámi Nomadisch leven
De Sámi waren lange tijd een nomadisch volk. Hoewel er ook Sámen waren die op één plek verbleven, bijvoorbeeld als visser of als bos- en landbouwer, trok de grootste groep rond.
De Fins-Permische talen zijn met afstand de grootste taalgroep van de Finoegrische talen. De talen komen oorspronkelijk uit het noordwesten van Rusland.
De Finse taal behoort tot de Finoegrische stam van de Oeralische taalfamilie. Het Fins lijkt erg op het Estisch (Estland) en het Karalisch (Rusland, deelrepubliek Karelië).
Vooral dagelijkse boodschappen en uit eten gaan is in Finland flink duurder dan in Nederland. Qua maandelijkse kosten valt het eigenlijk heel erg mee. Zo is de huur in Finland in veel gevallen lager dan in Nederland en ook kosten voor gas, water en licht zijn meestal lager, net als het openbaar vervoer.
In Finland wordt net als in Nederland betaalt met de euro. Ze gebruiken in Finland ook de 1 en 2 cent. Finland is het enige Scandinavische land waar niet met een kroon wordt betaald.
De markka (Finse naam) of mark (Zweedse naam) was de munteenheid in Finland van 1860 tot 1 januari 2002, toen deze in het chartale geldverkeer door de euro werd vervangen. De ISO-code van de markka was FIM, maar in het dagelijks gebruik in Finland was de afkorting mk gangbaar.
Finse werkgevers zijn gewend aan het aannemen van buitenlandse werknemers. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid in Finland is voor mensen uit het buitenland, dus het zal niet moeilijk zijn om aan een baan te komen.
Finnen zijn in het algemeen rustige en gesloten mensen, maar als je eenmaal contact hebt zijn ze erg warm en vriendelijk. Ongeveer 80% van de Finse bevolking leeft in een stad. Ondanks dat is Finland is erg dunbevolkt, er wonen 17 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Nederland zijn dit er 418.
Regelen. Aangezien wij allemaal inwoners van de EU zijn heb je geen visum nodig bij een emigratie naar Finland. Wel dien je uiteraard een verblijfsvergunning aan te vragen. Dit mag gerust na je verhuizing, maar doe dit wel binnen drie maanden!
Het grootste deel van de bevolking, circa 90%, behoort tot de Evangelisch Lutherse staatskerk. De Finse Lutherse staatskerk is de op twee na grootste van de wereld. Op nummer 1 staat Duitsland. De tweede staatsgodsdienst is de Griekse-Orthodoxe kerk, ongeveer 1% van de bevolking behoort tot deze religie.
Finland is een prachtige vakantiebestemming waar van alles te zien en beleven valt. Bezoek mooie steden als Helsinki en Tampere, wandel door de prachtige natuurgebieden met idyllische meren, breng een bezoekje aan de stad van de kerstman Rovaniemi en ontmoet het Sami-volk in het dorpje Inari.
Het land is een democratische republiek met een gekozen president.