Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Op de eerste afgegeven kentekenplaat staat niets boven het liggende streepje. Vraagt u daarna een nieuwe kentekenplaat aan, bijvoorbeeld na verlies of diefstal, dan krijgt u een 1 op de kentekenplaat (duplicaatcode 1).
In 2010 werd in België een nieuw systeem ingevoerd voor nummerplaten. Sindsdien beginnen alle nummerplaten die worden uitgereikt met een "1". De eerste "Europese nummerplaat" werd uitgereikt aan de Responsible Young Drivers, een organisatie die zich inzet voor veiliger verkeer.
Net als de cijfers en letters op de kentekenplaat moet ook de duplicaatcode goed leesbaar zijn. Het is niet toegestaan om de duplicaatcode weg te halen of onzichtbaar te maken door deze geel te lakken. Doet u dit wel dan loopt u het risico op een boete. Het camoufleren van de betreffende code is dus niet toegestaan.
Op een kentekenbewijs staat een duplicaatcode aangegeven. De duplicaatcode geeft aan hoeveel vervangende kentekenbewijzen voor het betreffend voertuig zijn afgegeven.
In sommige gevallen staat op de kentekenplaat een cijfer (bijvoorbeeld 1 of 2) boven het eerste streepje op de plaat. Dit is een duplicaatcode (ophoogcode). Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven.
Het kleine cijfertje wat je soms op kentekens ziet, betekent dat het kenteken of het kentekenbewijs gestolen of kwijtgeraakt is. 1 staat voor 1 keer kwijt, 2 voor 2 etc.
Op deze Nederlandse kentekenplaat staat soms naast het blauwe vlakje met EU-sterren & letters NL en het kenteken zelf ook nog een extra cijfertje 1,2 of zelfs 3. Deze extra cijfer wordt officieel duplicaatcode genoemd, maar wordt in de volksmond ook wel ophoogcode genoemd.
€23,76 incl B.T.W. Officiële kentekenplaat lang geel voor uw auto, aanhanger etc. Deze nummerborden zijn RDW goedgekeurd. Luxe platen hebben opgelegde plastic letters.
Een nieuwe kentekenplaat is alleen verkrijgbaar bij een door de RDW erkende leverancier van kentekenplaten. Je bent verplicht om 2 nieuwe kentekenplaten aan te schaffen. Ook als je er maar 1 kwijt bent.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt. Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
Best bekend als het kleine 1-tje of 2-tje boven het eerste streepje in het kenteken. Het getal geeft het aantal duplicaten aan dat ooit is uitgegeven van hetzelfde kenteken. Op langwerpige kentekenplaten staan duplicaatcodes 1 t/m 9 boven het streepje en 10 t/m 19 eronder (waarbij 0 = 10; 1 = 11, enz.).
Een nieuwe kentekenplaat vraag je aan bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Voor de aanvraag heb je een geldig legitimatiebewijs en de kentekencard nodig. De kosten van nieuwe kentekenplaten liggen gemiddeld tussen de 25 en 45 euro.
GAIK staat voor: Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten (GAIK). Elke GAIK-kentekenplaat is voorzien van unieke codes en echtheidskenmerken, waardoor controle achteraf mogelijk is. Zowel de afgifte van de kentekenplaten als de inname zijn strikt geregeld.
Als je je ooit hebt afgevraagd wie er met de nummerplaat “1” rondrijdt; het is niemand minder dan koning zelf.
B-platen waren de eerste platen die in 1953 uitkwamen na de geëmailleerde platen. Die waren vooral voor de notabelen, magistraten, dokters enz, want die hadden het geld om met de auto te rijden.
2-AAA-001: De eerste Belgische autonummerplaat die met een 2 begint, is geperst. Vandaag is de eerste Belgische autonummerplaat geperst die begint met het cijfer 2. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) was daarvoor afgezakt naar Sint-Agatha-Berchem bij Brussel.
Een voertuig zonder kenteken mag niet op de openbare weg rijden. Het kan natuurlijk zo zijn dat u de kentekenplaat verliest of dat deze wordt gestolen. In dat geval moet u zo snel mogelijk een nieuwe kentekenplaat aanvragen. Tot die tijd mag u niet op de brommer rijden.
Voertuiggegevens online bekijken
Gegevens van een voertuig bekijkt u in het kentekenregister op de website van de RDW. Daar ziet u of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Maar bijvoorbeeld ook wat de vervaldatum is voor de apk.
Wanneer je rijdt zonder kentekenplaat riskeer je een boete van 140 euro. Ook wanneer een kentekenplaat beschadigd is, of slecht leesbaar moet je deze laten vervangen. Ook wanneer je slechts één kentekenplaat mist (voor of achter) mag je de weg niet op.
Nieuw op het kenteken: de losse L. 10 april 2021 Op 7 april 2021 is gestart met de L als beginletter in de huidige kentekenserie voor personenvoertuigen. Nieuwe auto's krijgen een kenteken met één letter, drie cijfers en twee letters.
Een luxe kentekenplaat is in feite een reguliere plaat waarbij de letters en cijfers in het aluminium worden geperst en met een zwarte laag worden bedekt. Om van zo'n plaat vervolgens een luxe versie te maken, worden er kunststof letters en cijfers op de geperste delen vastgemaakt.
Sinds eind 2015 staat soms de letter E achteraan het kenteken. Dit betekent dat het een elektrische auto betreft.
Een H-kenteken wordt afgegeven voor historische voertuigen die in Duitsland geregistreerd staan. U komt als Nederlands ingezetene daar helemaal niet voor in aanmerkingen. Vanaf een leeftijd van 30 jaar wordt in Duitsland zo'n kenteken afgegeven en ook met de H op de kentekenplaat als zodanig te herkennen.
De O als eerste letter is voor opleggers. De M is voor motorfietsen. De V is voor lichte bedrijfsauto's. En de W is voor aanhangwagens.