De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort
Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.
Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Drink er vooral geen zware, tanninerijke rode wijnen bij. Een soepele wijn met wat aardse aroma's kan een mooie combi vormen. Zoals een rode Loire (Sancerre, Chinon, St. Nicolas de Bourgueil), een lichte Beaujolais, een Oostenrijkse Zweigelt, een Duitse Spätburgunder of een zachte Merlot.
Chardonnay combineren met kaas
Romige Camembert, Brie of andere zachte kaas gaan goed samen met witte wijn. Chardonnay uit een kouder klimaat is ideaal met dit soort kazen.
Kies bij geitenkazen en schapenkazen zoals Broccio, Crottin, Pélardon, Selles sur cher, Valencay… voor soepele witte en fruitige wijnen zoals een Chablis, Pouilly- Fumé, Pouilly- Fuissé, of een Sancerre.
Qua kaas past grüner veltliner bij zachte kazen van koe- of geitenmelk. Denk bijvoorbeeld aan rijke, romige kazen zoals camembert en verse kazen zoals ricotta.
Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn. Ga voor zacht fruitig en tanninearm.
Kazen hebben vaak een wat romig karakter en dat gaat niet zo goed samen met rode wijnen waarin de tannines sterk aanwezig zijn. Dan kies je bij een kaasschotel dus beter voor rode wijnen met zachte tannines, zoals wijnen van de druiven pinot noir, grenache of barbera.
Zachte kazen
Deze kazen combineer je best met een fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of Beaujolais. Rosé is ook een uitstekende keuze bij dit soort kazen.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Kies bijvoorbeeld voor een Italiaanse Prosecco of een Cava uit Spanje. Die combinatie werkt verrassend goed! Bij Italiaanse kaas zoals een Parmigiano Reggiano wordt ook vaak een rode wijn geadviseerd. Dat kan ook zeker, maar het is dan wel belangrijk dat de rode wijn niet te veel tannines bevat.
Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert.
In alle gevallen past witte wijn goed bij chèvre. Bij een jonge geitenkaas met een hoog vetgehalte zou ik een jonge droge wijn zoals een chardonnay, macon-villages of een riesling drinken. Hoe ouder het geitenkaasje, hoe zouter en droger deze is.
De smaak van Cabernet Sauvignon is heel herkenbaar!
Vaak herken je cassis, zwarte bes, kers en pruim. Daarbij komt dat je in de wijn – door de dikke schil van de druif – vaak vrij veel tannine terugkomt. Soms komen ook wat aardse smaken terug zoals leer of koffie.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Een stuk harde, droge Parmezaanse kaas kun je prachtig combineren met een glas wijn. Liefst een volle rode wijn of droge mousserende wijn. Vrijwel elke droge mousserende wijn voldoet. Combineer je met droog rood, Dan is een volle Amarone of Barolo uit Italië een echte klassieker.
Kazen met een uitgesproken zuurgraad zoals geitenkaas of feta vragen om een frisse wijn met een hoger zuurgehalte. Daarom smaken jongere en levendigere witte wijnen met een aanwezige fruitexpressie zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling hier goed bij.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig.
Natuurlijk kies je niet zomaar voor om het even welke rode wijn bij geitenkaas, maar wel voor een type Beaujolais of een jonge Grenache. Dit type wijnen zijn de partner waar warme geitenkaas om vraagt. Kies je toch eerder voor een witte wijn? Ga dan voor een Chardonnay, een Sylvaner of een Italiaanse Pinot Grigio.