Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn. Magenta is een extraspectrale kleur, een kleur die niet voorkomt in het elektromagnetisch spectrum.
De primaire kleuren noemt hij: rood, geel en blauw. De secundaire kleuren, die ontstaan uit menging van twee primaire kleuren zijn oranje (rood met geel gemengd), groen (geel met blauw gemengd) en violet (rood met blauw gemengd).
Wordt gebruikt voor de traditionele primaire kleuren rood, geel, en blauw; de psychologische primaire kleuren rood, geel, blauw en groen; de fysieke primaire kleuren rood, blauw en groen.
Magenta is de kleur van levendigheid, vol met levensenergie, zodat je klaar bent voor een volgende fase in je leven. Er alles aan doen om er iets moois van te maken. Voor jezelf en de ander. Het is de kleur van lekker in je vel zitten, energiek en de mooie balans tussen denken en doen.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.
Vooral magenta is opvallend: dat lijkt niet echt op het rood wat wij altijd voor ogen hebben. Het gekke is: met magenta en geel kun je rood maken. Doe je er nog meer geel door, dan kom je bij oranje en geeloranje.
Rood. In de meeste talen was rood de eerste kleur die zijn naam kreeg na zwart en wit. Het was de eerste kleur die gebruikt werd in kunst (okerrood) en heeft een verhoogde mate van symboliek. Het wordt gerelateerd aan bloed en appelleert aan kracht en mannelijkheid.
Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn. Magenta is een extraspectrale kleur, een kleur die niet voorkomt in het elektromagnetisch spectrum.
Groen is de kleur van ontwikkeling en staat voor leven, balans en harmonie.
Zuiver geel maken uit andere verfkleuren is niet onmogelijk. De kleur geel is een mengsel van 2 kleuren: 100% groen en 100% rood. Bij het afrukken van een print wordt de kleur geel als primaire kleur gebruikt, net als magenta en cyaan.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Zoals je aan elke regenboog kunt zien, bevindt zwart zich niet op het spectrum van zichtbare kleuren. Alle andere kleuren zijn reflecties van licht, behalve zwart. Zwart is de afwezigheid van licht. Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht.
Zwart is in de heterogene subcultuur waarvan hier sprake is en waarvan de aanhangers gothics worden genoemd, niet alleen een kleur, maar ook een levensmotto. Wat alle aanhangers gemeen hebben, is hun voorliefde voor bepaalde soorten muziek en kunst en in het bijzonder de voorkeur voor een bepaalde kleur: zwart.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.
Rood, kleur van liefde
En rood is de kleur van het hart. En vervolgens is rood ook de kleur van de liefde geworden. Vroeger werd gedacht dat liefde door het hart ging.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Groen als symbool
Vertrouwen, groei en kalmte. Maar ook van vruchtbaarheid, vrede en natuur. Het is de kleur van hoop, groei, leven, lente en toekomst.
Juist: geen paars. Het wekt misschien verbazing, maar terwijl violet een echte kleur is en deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum van het licht, is paars niet-spectraal en kan het gebruikt worden voor elke kleurtint die voorkomt tussen rood en blauw.
Paars is een roodachtig blauwe (of blauwachtig rode) kleur waarvan de grenzen niet duidelijk vastliggen. De kleur die de meeste mensen paars zullen noemen ligt ergens tussen violet en magenta en is daarmee een extraspectrale kleur. Er is overlap met kleuren als lila (lichtpaars), roze en purper.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Net zoals bij wit en zwart wordt grijs ook niet echt beschouwd als een kleur. Technisch gezien klopt dit ook: Grijs is geen kleur, maar wel een zekere lichtintensiteit die ons oog situeert tussen het wit en zwart in.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.