Piece of cakeTel hiervoor het totale gewicht aan ingrediënten op (eieren wegen gemiddeld 50 g p.st.)en vermenigvuldig dit met 2, dan heb je ongeveer de maat van je cakeblik.
Het cake recept wordt gemaakt in een bakvorm van 25 cm bij 25 cm, met een hoogte van 4 cm. Dan is de rekensom 25 cm (lengte) x 25 cm (breedte) x 4 cm (hoogte) = 2500 / 1000 = 2,5 liter inhoud.
Zoek de diameter van de vorm uit het recept (bijvoorbeeld 22 cm) in de linkerkolom. Zoek de diameter van jouw vorm (bijvoorbeeld 24 cm) in de bovenste rij. Waar de rij en de kolom elkaar kruisen, staat een getal. Dat is de factor waarmee je de ingrediënten moet vermenigvuldigen.
Doorgaans maak je een cake in een rechthoekige cakevorm. Een standaard cakevorm is circa 25 centimeter lang, waar je zo'n 12 plakjes cake uit. Ook deze rechthoekige vormen vind je in onze webshop in verschillende lengtes en zijn (bijna) allemaal voorzien van een antiaanbaklaag.
Cakevormen worden gemeten van de ene binnenrand tot de andere , dus u hoeft de rand of buitenranden van de vorm niet te tellen. Voor diepte: Meet vanaf de onderkant van de pan tot de bovenkant van de binnenrand.
Hoeveel plakken haal je uit een cake? Als je plakken van zo ongeveer 2 cm breed snijdt, kun je 12 tot 15 plakken cake uit 1 cake halen.
De gebruikte formule is een heel simpele en duidelijke die we allemaal op school hebben geleerd: volume. Voor ronde bakvormen is het gewoon πr²h (π x kwadraat van straal x hoogte), voor vierkante en rechthoekige bakvormen is het lbh (lengte x breedte x hoogte).
Gelukkig staan standaard panmaten meestal op de achterkant van de pan aangegeven , dus begin daar. Als uw pan niet is gemarkeerd, meet u de pan op om zeker te zijn van de afmetingen. Gebruik uw liniaal om de lengte en breedte over de bovenkant van de pan te meten, van de binnenrand tot de binnenrand.
De standaard bakvorm die meestal wordt gebruikt in recepten, heeft een diameter van 24 centimeter. Weten hoe groot je bakvorm precies moet zijn voor een specifiek recept? Maak een som van alle ingrediënten, van bloem tot en met eieren, en doe dat gewicht maal twee.
Om te voorkomen dat de taarten en cupcakevormpjes overstromen en er een rommel in de oven ontstaat, vult u de bakvormen slechts voor tweederde . Zo blijft er voldoende ruimte over voor de taart om te rijzen.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Als vuistregel geldt dat een cakevorm van 900 gram ongeveer 21 centimeter lang, 11 centimeter breed en 7 centimeter hoog is. Een cakevorm van 450 gram is 16 centimeter lang, 11 centimeter breed en 7 centimeter hoog.
Receptenschrijvers hebben meestal een goede reden om een bepaalde cakevormmaat aan te bevelen. Ruilen voor een andere vormmaat kan ertoe leiden dat het beslag overloopt of de pan niet genoeg vult . Als vuistregel geldt dat cakevormen niet meer dan halfvol met beslag mogen zijn, omdat de cake tijdens het bakken zal rijzen.
Een tulband cake is eigenlijk niet zo heel veel anders dan een gewone cake. Vooral de tulband-vorm is speciaal. Het fijne is dus, dat je een tulband cake ook gewoon met de cakemixen van Koopmans kunt bakken. En dus ook ontzettend veel verschillende tulbanden kunt bedenken.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Yes, je cake mag uit de oven! Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
De basis bakvorm voor cakes die ik in mijn recepten gebruik, heeft een lengte van 25 centimeter en is aan de bovenkant zo'n 10-12 centimeter breed. Natuurlijk kun je ook een langere cakevorm gebruiken, van bijvoorbeeld 30 centimeter. Houd er dan wel rekening mee dat je cake wat lager wordt.
Een ronde bakvorm van 23 cm heeft een oppervlakte van 160 cm² en biedt ruimte aan 2,2 liter beslag.
Vaak zal de cakevorm maat aangegeven staan in centimeters, maar soms geeft de bakker het formaat aan in liters. Een bekende cakeblik maat is dan 1,5 liter. Dit staat gelijk aan een cakeblik van 26 cm. Je kunt dan dus een standaard bakblik van 25 of 26 cm gebruiken.
Voordat je een bakvorm met bakpapier gaat bekleden moet je deze altijd eerst invetten. Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken.
Een standaard cakevorm heeft een lengte van 25 cm, maar je hebt ook grotere en kleinere varianten.
Eén doos mix is voor een 9x13.
Als je een standaard 9x13 inch sheet cake gebruikt, kun je doorgaans 20 tot 24 porties uit die maat halen. Dus voor 60 gasten heb je ongeveer 2,5 tot 3 sheet cakes nodig.
Erreke Cakevorm, Non Stick en zeer Duurzaam Gegoten Aluminium, Rose Goud Gebakvorm, 24cm Diameter Taartvorm, 2 Liter Inhoud, Cake Vorm (Rose) Ontvang eenmalig een mail of notificatie via de bol app zodra dit artikel weer leverbaar is.
Het antwoord is dat je prima twee cakes tegelijk kunt bakken. Zet de cakes naast elkaar op het rooster en zorg dat er voldoende ruimte tussen de twee vormen is. Afhankelijk van je oven kan het zijn dat de baktijd net iets langer wordt, maar meestal is dat niet het geval.