Risico op overlijden. Als u een grote leveroperatie moet ondergaan betekent dit dat er een kans bestaat dat u overlijdt. Deze kans is 0,1 tot 0,2%. Dat betekent dat 1 tot 2 op 1000 personen overlijdt als gevolg van een leveroperatie.
Het is belangrijk dat u thuis nog ruim de tijd neemt om verder aan te sterken. Herstel duurt gemiddeld 4 tot 6 weken. Maar uw conditie en kracht komen pas na ongeveer 10 tot 12 weken terug. Dit hangt ook af van de grootte van de operatie en uw leeftijd.
De operatie duurt meestal tussen de twee en vijf uur. Dit hangt af van het type operatie en de hoeveelheid leverweefsel dat wordt weggehaald. Soms moet de galblaas, die tegen de lever aan ligt, om technische redenen ook worden verwijderd, ook al is er met de galblaas niets aan de hand.
De lever is bijzonder rijk aan bloedvaten; er stroomt per minuut ongeveer 1,5 liter bloed door. De lever is één van de belangrijkste organen in ons lichaam en heeft een groot 'regeneratief' vermogen. Dat betekent, dat als een deel van de lever operatief wordt verwijderd, de lever weer binnen enkele weken aangroeit.
Vooruitzichten. Meestal drukken we de kans op genezing uit in het aantal patiënten dat vijf jaar na de behandeling nog in leven is. Als we de leveruitzaaiingen van darmkanker met een operatie kunnen verwijderen, is dat ongeveer 40-50 procent van de patiënten.
Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
De kans is groot dat u binnen 24 uur zult overlijden, als er niet heel snel een levertransplantatie wordt uitgevoerd.
Het is mogelijk dat u de eerste dagen nog pijn heeft en de klachten niet meteen weg zijn. Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. Daarom raden wij u aan om eventuele pijn met pijnstillers te onderdrukken. Indien nodig schrijft de arts u medicijnen voor.
Patiënten die een goede conditie hebben, kunnen tot 70% van het leverweefsel missen. Als u last heeft van levercirrose of chemotherapie ondergaat kan dit minder zijn. Het leverweefsel groeit na de operatie weer aan en binnen ongeveer 3 weken is de capaciteit van de lever volledig hersteld.
Ongeveer de helft van de patiënten met dikke darmkanker of endeldarmkanker ontwikkelt levermetastasen. Deze uitzaaiingen kunnen we tegelijk met de primaire tumor ontdekken, maar ze kunnen ook pas maanden tot jaren nadat de primaire tumor is behandeld, ontstaan. Meestal geven metastasen in de lever nauwelijks klachten.
Overlijden eerste twee weken na ingreep: gemiddeld rond 2 à 5%. 1-jaarsoverleving: 90%. Dat betekent dat 90 mensen op 100 vanaf hun transplantatiedatum tot 1 jaar na de ingreep, in goede conditie, in leven zijn. 5-jaarsoverleving 80%.
Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling. U kunt hier meer lezen over pijnbestrijding na de operatie.
Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven? De totale opname duurt 2 tot 3 weken. Het hangt ervan af hoe snel je weer bent opgeknapt na de operatie. De dokter beslist of je 1 of 2 dagen voor de operatie moet worden opgenomen.
De chirurg maakt een snee onder de rechterribben. Daarna snijdt de chirurg het deel of de delen van de lever met de tumor weg. Na de operatie krijg je medicijnen tegen de pijn. Wanneer alles goed gaat, mag je binnen een week weer naar huis.
Vaak is het niet mogelijk om te genezen van leverkanker. Dit kan verschillende oorzaken hebben: De tumor of tumoren zijn bij diagnose te groot. De tumor of tumoren groeien in de bloedvaten.
Het verschilt per operatie hoeveel pijn je hebt. Meestal heb je bij een grote operatie meer pijn dan bij een kleine operatie. Maar dat is voor iedereen anders. Je kunt dus het beste van tevoren aan de arts of verpleegkundige vragen of je bij jouw operatie veel pijn kunt verwachten.
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Verzurende voeding: koffie, vlees, sinaasappelsap. Suikerhoudende voeding en dranken (frisdrank, fruitsappen, energiedranken, koeken, ijs, gebak,…) Zuivelhoudende voeding (melk, kaas, yoghurt) Vetrijke voeding.
Wat is het? Als bij jou de diagnose hepatocellulair carcinoom (HCC) is gesteld, heb je een kwaadaardige tumor in je lever. HCC wordt ook wel kanker in de lever of leverkanker genoemd. Bij HCC is er sprake van een primaire tumor in de lever, de kanker is in de lever ontstaan.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.