In het verkennend gesprek wordt uitgezocht wat de hulpvraag is, wat er speelt op de diverse levensgebieden of en welke ondersteuning hierbij geboden kan worden. Wat gebeurt er na een verkennend gesprek? Na een verkennend gesprek heb je helder waar je aan gaat werken en wie jou daar eventueel bij kunnen ondersteunen.
Welke vier soorten sollicitatie gesprekken kun je noemen?
Soorten sollicitatiegesprekken
Oriënterend gesprek. Het eerste sollicitatiegesprek wordt een oriënterend gesprek, kennismakingsgesprek of intakegesprek genoemd en vindt meestal plaats met een personeelsfunctionaris en/of de leidinggevende. ...
Als je in reactie op je brief bent uitgenodigd voor een eerste gesprek noemt men dit ook wel een oriënterend gesprek. Tijdens dit gesprek wil de werkgever een globale indruk krijgen van wie je bent en of je past bij het bedrijf en het profiel van de vacature.
Wat kun je verwachten bij een kennismakingsgesprek?
Deze vier vragen vormen de basis van elk kennismakingsgesprek. ... Tijdens het kennismakingsgesprek is je potentiële werkgever met name geïnteresseerd in het volgende:
Wat is een klikgesprek? Tijdens dit gesprek (live/telefoon/videobellen) maken we kennis met elkaar. We onderzoeken of mijn manier van werken past bij jouw vraag. Op die manier ontdekken we of het tussen ons 'klikt'.
Bij een tweede sollicitatiegesprek draait het erom dat de organisatie en jij er achter komen of jullie de juiste match zijn. Het tweede gesprek kan met een andere interviewer zijn, dus ook nu is het belangrijk een goede eerste indruk achter te laten zodat je ook deze gesprekspartner voor je kan winen.
Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt. Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal.
Introduceer jezelf in maximaal 5 minuten. Vertel je verhaal met enthousiasme. Wees positief, eerlijk en reëel. Zorg voor een logische volgorde in je verhaal en spring niet van de hak op de tak.
Afhankelijk van de sollicitatieprocedure wordt tijdens een eerste sollicitatiegesprek een aantal mensen uitgenodigd. Voor het tweede gesprek valt het merendeel meestal af. Je hebt dus al enkele kandidaten achter je weten te laten.
Wat mag je niet vragen tijdens een sollicitatiegesprek?
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Bedank de sollicitant voor de genomen moeite en leg uit waarom hij of zij het niet geworden is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe groot de concurrentie was en dat er kandidaten zijn die betere papieren hebben. Wens hem of haar succes met de verdere sollicitaties.
# 1 De baan sloot niet goed aan op je carrière pad
Je hebt niet duidelijk kunnen maken waarom deze baan past in jouw carrière pad! Heb jij tijdens het gesprek met de werkgever laten zien waarom jij een goede fit bent van deze rol voor jezelf en de organisatie?
Natuurlijk spelen goede communicatie en vertrouwen daarin een grote rol, maar ook deze zeven eigenschappen zijn volgens deskundigen belangrijk in een gelukkige relatie.
Nou, als je op een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een slechte eigenschap, benoem je die als verbeterpunt. Dus: waar ben je niet zo goed in en wat wil je graag leren, verbeteren of ontwikkelen? En geef ook een voorbeeld van hoe je dat zou willen doen.
Nog één of twee gesprekken te gaan en soms een assessment of psychologische test. Het kan echter behoorlijk lang duren voordat je eindelijk weet of jij de baan krijgt. Een snelle procedure duurt één of twee weken. Maar gemiddeld gaan er drie tot zes weken overheen voor een werkgever zijn definitieve keuze maakt.
Vaak zit er bij het tweede sollicitatiegesprek een nieuw gezicht aan tafel. Een directe collega of een leidinggevende bijvoorbeeld. In dat geval zal je vragen krijgen die je ook tijdens het eerste gesprek hebt gehad. Soms spreek je in de tweede ronde uitsluitend andere mensen.