Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Veel couscous is gemaakt van tarwemeel waaruit de graanvezels zijn verwijderd. Dat is minder gezond. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram), zoals de volkorenvariant staat in de Schijf van Vijf.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Couscous wordt gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum)tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Couscous valt binnen de productgroep granen. Je kunt couscous prima als vervanger van rijst, pasta of aardappels eten.
Couscous is calorierijk, bevat minder eiwitten dan quinoa en scoort op het gebied van vezels ook het minst goed. De gezondste keuze is op basis van deze informatie toch echt bulgur. Bulgur bevat het minste aantal calorieën, is daarnaast goed voor de stoelgang omdat het veel vezels bevat en het bevat ook weinig vet.
Hier schittert bulgur echt. Het bevat bijna vier keer zoveel vezels als couscous . Vezelrijke voeding vult je, waardoor het een geweldige optie is als je wilt afvallen, middagdipjes wilt voorkomen of minder wilt snacken.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Hoewel velen geloven dat het een soort graan is, zoals rijst of gerst, is het eigenlijk een soort pasta . (Tip: sommige supermarkten verkopen couscous in de pastaafdeling, maar de meeste hebben het vaak in de graanafdeling, naast de rijst). Couscous is pasta gemaakt van griesmeel gemengd met water.
Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Je kunt de couscous wellen of stomen in bijvoorbeeld gezouten water of bouillon. Maar je kunt ook ná de bereiding smaak toevoegen. Voeg dan wat olijfolie, citroensap of kruiden toe. Het smaakt heerlijk met wat ras el hanout, rozijnen, feta of verse kruiden als peterselie, basilicum of munt!
Iedereen die een koolhydraatarm of diabetisch dieet volgt, kan er zeker van zijn dat hij of zij nog steeds couscous eet . Het enige echte verschil is dat je de hoeveelheid couscous die je eet, beperkt. Door de portiegroottes te controleren en couscous in balans te brengen met eiwitten en groenten, kun je de inname van koolhydraten beter beheren.
Volkoren is de gezondste keuze. Het advies is daarom om witte graanproducten zoals witbrood, witte pasta en witte rijst zoveel mogelijk te vervangen door volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. En om dagelijks tenminste 90 gram van deze producten te eten.
Is parelcouscous gezond? Jazeker!Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Hoewel couscous een kleine hoeveelheid kalium levert , zijn fruit en plantaardige voedingsmiddelen, zoals avocado, bananen of aardappelen, veel betere bronnen van kalium. Couscous bevat veel koolhydraten en is mogelijk niet de beste keuze voor mensen met bloedsuikerproblemen, coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.
Het is een fabel dat je er dik van wordt. 'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Normale couscous wordt gemaakt van tarwemeel waar de graanvezels uit zijn verwijderd. Dat is minder gezond dan volkoren couscous. Hier zitten meer vezels, vitaminen en mineralen in.
De vezels in volkoren couscous dragen bij aan een langer verzadigd gevoel, wat kan helpen als je wilt afvallen.
Bruin- of volkorenbrood is in principe beter dan witbrood, omdat het meer voedingsvezels bevat. Vezels absorberen en binden vocht en kunnen dus de ontlasting dikker maken. Hebt u zo nu en dan diarree zonder ernstige bijverschijnselen als braken en koorts, let dan eens op wat u hebt gegeten.
Het kalium in couscous heeft belangrijke functies, zoals het reguleren van de bloeddruk en de hartslag . Kalium helpt bij het reguleren van de vochtbalans, een belangrijke factor bij het reguleren van de bloeddruk. Couscous bevat 3,6 g eiwit per 100 gram en bevat een vet-tot-calorieverhouding van 1%.
Hoewel couscous en witte rijst bijna evenveel calorieën per 100 gram bevatten, bevat couscous meer eiwitten en hogere hoeveelheden vitaminen en mineralen, dus kan het als een gezondere optie worden beschouwd in die afdelingen . Beide granen kunnen gewichtsverlies ondersteunen wanneer ze worden opgenomen in een uitgebalanceerd, gezond dieet.
Na bereiding heeft couscous een zachte, luchtige consistentie en de smaak is vrij neutraal. Couscous neemt makkelijk smaken van kruiden en oliën op, waardoor het een ideale match is in gerechten met veel groenten en specerijen, zoals deze couscous met groenten.
Er zijn verschillende soorten couscous; de populairste zijn Marokkaanse, Israëlische en Libanese. De kleinste, Marokkaanse, is ongeveer drie keer zo groot als maïsmeel en is in ongeveer vijf minuten klaar. Israëlische couscous (ook wel parelcouscous genoemd) is het type dat mijn familie het lekkerst vindt.
Volkoren couscous biedt meer vezels en voedingsstoffen dan traditionele couscous, wat het een betere optie maakt voor diegenen die streven naar een hoger vezelgehalte in hun dieet.
Couscous is een eenvoudige manier om meer eiwitten in uw dieet te verwerken. Hoewel het geen complete bron van eiwitten is (één die alle essentiële aminozuren bevat), bevat slechts één portie Traditional Pearl Couscous 8 gram eiwitten.