Zelfstandige naamwoorden met een stoffelijke betekenis ('melk', 'zand', 'damp') zijn in meerdere opzichten interessante woorden. Ze hebben om te beginnen een interessante vorm: je kunt ze niet in het meervoud zetten (ze zijn 'niet-telbaar'), en er kan geen onbepaald lidwoord bij.
Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die door vrouwelijke zoogdieren wordt geproduceerd die net een nakomeling hebben gebaard, en die als voedsel dient voor die nakomeling. Melk bestaat uit water, vetten, eiwitten, lactose en zouten. De melk die mensen produceren heet moedermelk.
Bij de uitspraak van melk mag er een korte toonloze e te horen zijn tussen de laatste twee medeklinkers: [melək]. Het is niet verzorgd om een te duidelijke toonloze e te laten horen.
Het bevat eiwitten, lipiden (vetten), koolhydraat (lactose, ook melksuiker genoemd), mineralen en vitaminen. De belangrijkste tekorten in melk zijn ijzer, koper en bepaalde vitaminen (C en D), die slechts in lage concentratie aanwezig zijn.
Al ongeveer 10.000 jaar geleden startten boeren en veehouders met het houden van koeien. Zij ontdekten dat de koe het voor de mens onverteerbare gras kan omzetten in melk, dat een waardevol voedingsmiddel is.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Veel diersoorten worden gehouden om melk te produceren voor de menselijke consumptie. De belangrijksten zijn koeien, buffels, schapen (ooien), geiten, paarden(merries), ezels en kamelen. Deze dieren zijn de basis van de commerciële melkproductie in diverse delen van de wereld.
Melk is een colloïdaal mengsel van verschillende stoffen. Een belangrijk eiwit is caseïne. Daarnaast bevat melk ook albumine en globuline.
Het drinken van verse melk, zonder ziek te worden, dateert van ongeveer 7500 jaar geleden. En de benodigde tolerantie tegen de melksuiker lactose ontstond niet in noordelijke streken, maar ergens tussen de Balkan en Centraal-Europa.
Koeien zijn het grootste gedeelte van de dag bezig met eten en herkauwen. Eerst eten ze hun maag vol met gras. Daarna komt dat gras weer terug in hun bek en herkauwen ze dit ongeveer 8 uur lang. Daarnaast poepen ze ook behoorlijk veel, namelijk zo'n 18 keer per dag!
Paprika kan op twee manieren worden uitgesproken: 'pappriekaa' en paaprikaa'. De 'paa'-uitstraak is gebruikelijker en is welbeschouwd iets logischer. Als je paprika in lettergrepen verdeelt, krijg je namelijk pa-pri-ka, de eerste a staat dus aan het einde van de lettergreep.
Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak.
Vanille is een woord dat via het Frans aan het Spaans is ontleend. De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak.
Lechi of LEHI (Hebreeuws: לח״י, acroniem voor: לוחמי חירות ישראל, Lohamei Herut Jisraëel, "Strijders voor de Vrijheid van Israël") was een zionistische paramilitaire groepering die tot doel had het Brits Mandaat over Palestina te beëindigen door de Britten te bestrijden, de beperkingen op de Joodse immigratie in ...
Onderzoekers hebben achterhaald wie mogelijk als eersten ter wereld melk nuttigden. Het team boog zich over gemineraliseerd tandplak van zeven Britse boeren die ongeveer 6000 jaar geleden in de neolithische periode over de aarde liepen. En ze kwamen tot een interessante ontdekking.
Ja, melk is gezond.
Zo bevat melk eiwitten en fosfor, die bijdragen aan de groei en het behoud van spieren en botten. Daarnaast bevat het onder andere calcium, kalium, vitamine B2 en B12. Calcium is bijvoorbeeld belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en de tanden.
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld drie tot vier glazen melk per dag. Uit de onderzoeken van Willett blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag nemen, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren.
Oplossingen en suspensies
Een oplossing is een helder mengsel van een stof in een vloeistof. In een oplossing is de opgeloste stof zo fijn verdeeld dat de vloeistof helder en doorzichtig is. Andere voorbeelden van oplossingen zijn: drinkwater, cola, appelsap en brandspiritus.
Een oplossing bestaat dus uit hele kleine losse deeltjes (moleculen), soms zelfs zo klein als ionen (elektrisch geladen deeltjes), in een vloeistof. Voorbeelden waarin moleculen zijn opgelost in een vloeistof zijn bijvoorbeeld appelsap, koffie/thee, wijn/bier of ammonia (ammoniakgas in water).
Dit type mengsel onderscheidt zich van een oplossing waarbij de vaste stof in het water lijkt te verdwijnen en het water transparant blijft (zoals suiker in water oplost). Modderwater of sinaasappelsap zijn voorbeelden van suspensies. Een speciale vorm van een suspensie is de colloïdale suspensie.
DE UIER VAN DE KOE
De uier is het orgaan dat bestaat uit melkklieren en in de cellen wordt melk gevormd waarmee tijdens het zogen het kalf gevoerd worden. De uier bestaat uit vier “kwartieren” met elk één tepel (speen).
De stichting wees op een ongemakkelijke, maar onomstotelijke waarheid: de productie van melk, kaas, kwark, yoghurt en andere zuivelproducten gaat gepaard met ernstig dierenleed.
Kies je voor biomelk, dan kies je voor diervriendelijke melk. Van koeien, geiten of schapen die op hun gemak vrij in de wei mogen grazen, biologisch voeder eten en voldoende ruimte in de stal krijgen.