Zo was een weersverwachting eind jaren 90 tot ongeveer 5 dagen vooruit behoorlijk betrouwbaar; tegenwoordig kunnen we tot wel 10 dagen vooruit met redelijke zekerheid zeggen wat het weer wordt. Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe onbetrouwbaarder de verwachting wordt.
'We kunnen het weer met een vrij grote betrouwbaarheid één tot vijf dagen vooruit voorspellen. Als we drie dagen vooruitkijken, zitten we aan een betrouwbaarheid van ongeveer 95 procent. Daarna zakt de zekerheid sterk.
Naarmate we verder in de toekomst kijken, worden de voorspellingen waziger, onnauwkeuriger, algemener. We maken wel vorderingen: de voorspelling voor dag+5 is nu even goed als tien jaar geleden de voorspelling voor dag+3. In sommige atmosferische omstandigheden kunnen we betere prognoses maken dan op andere momenten.
Het weer kan je voorspellen door luchtdruk, windkracht, windrichting en de hoeveelheid neerslag te meten. Dit kun je meten met verschillende meetinstrumenten. Al deze meetinstrumenten heten samen een weerstation. Ook wordt er gebruik gemaakt van satellieten die de aarde vanuit de ruimte bekijken.
Stapelwolken of schapenwolken zien eruit als plukjes watten. Ze staan hoog in de lucht en voorspellen goed weer.
Het voelt vochtig aan, maar het is niet zacht om aan te raken. Wel is het water (kokend) heet en daarom moet je niet proberen om het aan te raken. Wolken daarentegen zijn koud en op een mistige dag kan je gerust proberen om de wolken aan te raken. Je loopt dan letterlijk met je hoofd in de wolken.
Volgens boeren worden koeien rusteloos en gaan soms liggen om een droge plek te hebben. Bijen en vlinders lijken te verdwijnen bij de bloemen, ze zoeken een plek om te schuilen tegen komende regen.
Zoek uit waar de wind vandaan komt. Oostelijke wind wijst op grote luchtdrukverschillen, welke een stormfront aankondigen. Westelijke wind wijst op het tegenovergestelde. Hevige wind duidt op hoge luchtdrukverschillen, welke ook weer een stormfront kunnen aankondigen.
Tijdschaal. Het voornaamste verschil tussen het huidige weer en het klimaat is de tijdschaal; het weer is zeer dynamisch en kan over een korte periode erg verschillen. Daarentegen is het klimaat het gemiddelde weer over een bepaalde periode.
In Nederland wordt het weer gemeten en voorspelt door het KNMI. KNMI is een afkorting voor Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.
De voorspellingen van alle locaties bij elkaar worden het meest juist gedaan door de KNMI app met 146 punten. Dit terwijl de Weerplaza app het slechtst scoort met 98 punten. Klara doet het met 140 punten ook niet slecht, gevolgd door Weer & Radar (WetterApp) met 146 punten.
Voor wat ik wel gezien heb moet ik zeggen dat de voorspellingen van Buienradar.nl behoorlijk accuraat zijn. Beter dan bijvoorbeeld de lange termijnverwachting van Weeronline. De buienradar op Buienradar.nl heb ik veel gebruikt en die is simpelweg fantastisch.
Als laatste heb je soms nog dat er een bui ver weg van de radar zit, maar dat deze niet heel hoog is. Door de kromming van de aarde kan het nu zo zijn dat de radar "over" deze bui heen kijkt! Daardoor ziet deze de bui niet en verschijnt deze dus niet op het radarbeeld, terwijl het er wel degelijk regent.
Een barometer meet luchtdruk. De luchtdruk is de kracht die het gewicht van de lucht in de atmosfeer op een oppervlak uitoefent. In de meeste barometers zit een luchtledig doosje. Afhankelijk van de drukverandering drukt deze meer of minder in.
De actuele waarnemingen worden gemeten door KNMI-weerstations verspreid over het land en worden elke 10 minuten geüpdatet. Het weerbericht wordt verschillende keren per dag geüpdatet door de Buienradar meteorologen.
In Nederland is een 'Cfb' klimaat, een gematigd klimaat zonder droog seizoen, met een gematigde zomer. De indeling van het Köppen-Geiger systeem. Hoewel deze verdeling de verschillende klimaten op aarde goed beschrijft, kunnen er binnen één klimaat nog steeds grote verschillen voorkomen.
Het droge klimaat komt meestal voor rond de Kreeftskeerkring ten noorden van de evenaar en de Steenbokskeerkring ten zuiden van de evenaar. Afhankelijk van bijvoorbeeld de invloed van bergen en oceanen, kan de locatie afwijken.
Wind, neerslag en temperatuur zijn de elementen die het weer bepalen. Het klimaat verandert niet zomaar op een dag. het klimaat is namelijk het gemiddelde weer over een langere tijd. De definitie op de website van het KNMI van klimaat is dan ook: "Het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode."
In de weerberichten en weerrapporten wordt gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan. Een echte orkaan komt in ons land zelden voor en dat is maar goed ook.
Het korte antwoord is 'nee'. Volgens berekeningen van het KNMI is de kans nihil dat een orkaan (met windkracht 12 of hoger) in Nederland aan land komt. Een orkaan ontstaat namelijk in gebieden waar het zeewater zeer warm is en de wind niet al te hard waait. Erg on-Nederlandse omstandigheden dus.
In het westen van de Stille Oceaan komen de meeste orkanen voor. In het noorden van de Indische Oceaan de minste. In Azië worden de orkanen taifoen of cycloon genoemd.
Koeien staan in de winter in de stal. Niet omdat het te koud voor ze is, maar omdat er in het weiland geen gras meer groeit. De grond wordt kouder, en de zon schijnt minder krachtig, er groeit minder gras.
Dieren als weersvoorspellers
Nog zo'n weersvoorspeller is de zwaluw. Als ze laag boven de grond vliegen, zou dat het teken zijn dat er onweer op komst is. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Voor je viervoeter kan onweer behoorlijk stressvol zijn. Zijn staart gaat naar beneden toe, z'n oren gaan naar achter staan, hij gaat hijgen en wil niks meer. Zo kan je zien dat je hond zich niet prettig voelt tijdens onweer. Het kan zelfs zo heftig zijn dat ze zich verstoppen of willen vluchten.