Je kunt ook via je wasmachine je items van suède schoonmaken. Gebruik hiervoor geen intensief wasprogramma, maar de hand- of wolwas. Gebruik bij het wassen geen wasmiddel, maar voeg wel wasverzachter toe. In de wasmachine zullen de meeste watervlekken en hardnekkige zoutranden verdwijnen.
Zet wat water op in een fluitketel of een pannetje (of gebruik je Quooker, als je die luxe in de keuken hebt) en stoom die hardnekkige (vet)vlekken van je favoriete suède schoenen af. Borstel voorzichtig met je suèdeborstel of anders met een schoon nagelborsteltje. Laat je gestoomde schoenen vervolgens goed drogen.
Uw suedine kleding kan u het beste op een fijnwas programma wassen en niet hoger dan 30 graden. Klittenband en ritssluitingen kunt u voor het wassen ook het beste sluiten. Kleding van kwetsbare materialen kunt u het beste in een waszakje wassen.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.
Suède kan het minst goed tegen water en regen vlekken, toch kunnen ook deze vlekken uit de jas of een ander suède product. Allereerst moet het deel rond de vlek worden bevochtigt met water op kamertemperatuur. Hier kan ook een speciaal suède borsteltje gebruikt voor worden. De vlek moet goed bevochtigt worden.
Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray. Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine. Het is beter om ze gewoon met de hand te wassen.
Doe het suède kledingstuk alleen (dus zonder andere kledingstukken) in de wasmachine en keer het binnenstebuiten. Gebruik geen wasmiddel, maar alleen wasverzachter. Kies dan het fijnwas of wolwasprogramma en er zou eigenlijk niets mis moeten gaan.
Reinig suède door te stomen. Kook een pannetje water en stomen maar. De suède kleur krijgt meteen een opleving! Kamertemperatuur opdrogen: Laat je schoenen opdrogen bij kamertemperatuur en borstel vervolgens over je schoenen met een speciale borstel om het suède zachter te maken.
Breng een speciale leerconditioner aan op je jas.
Doe een beetje conditioner op een schone doek en wrijf de conditioner in je jas. Zorg ervoor dat je geen plekjes overslaat. Hang hem op om te drogen als je klaar bent. Na een goede hydraterende behandeling zou hij weer lekker soepel moeten zijn.
Veel mensen denken dat je suède niet nat mag laten worden, maar het tegenovergestelde is vaak waar. Door suède egaal nat te maken met schoon water zorg je ervoor dat de kleur egaliseert. Het is daarom ook goed om eens in de zoveel tijd je suède schoenen goed te wassen.
Babyshampoo krijgt vet uit suede
Heb je (vet-)vlekken in suede, was het dan (met de hand) met babyshampoo. Je zult zien dat de vlek verdwijnt en dat je suede ook nog mooi blijft.
Breng water aan de kook in een pan of waterkoker en houd de vlek boven de stoom die ervan komt. Het is niet de bedoeling dat de suède heel nat wordt, dus doe dit niet langer dan 30 seconden. Borstel eventueel zacht op de vlek met een suède-borsteltje. Laat het drogen op kamertemperatuur.
Let op: schoenen gemaakt van dierlijke materialen zoals leer, suède en nubuck kunnen niet in de wasmachine worden uitgewassen.
Zo verwijder je vetvlekken uit suède & leren schoenen
Gebruik een absorberende poeder - zoals talkpoeder - en sprenkel dit over de desbetreffende vlek. Laat je schoenen gedurende de nacht drogen - wrijf het poeder er niet in.
Een spray speciaal voor suède biedt uitkomst, zoals de Collonil Suède + Nubuck Spray. Deze suède spray bevat een extra kleuractivering die helpt de kleur van je suède schoenen als nieuw te houden. Het is hierbij wel belangrijk om een suède spray te kiezen in een kleur die matcht met de kleur van je schoenen.
Impregneer je suède tas daarom met een water- en vuilafstotende spray. Als je iedere zes weken een dunne laag aanbrengt, is je tas goed beschermd! Is je tas toch nat geworden na een slecht getimede stortbui, droog ze dan niet op de verwarming, maar stop er kranten in die het vocht absorberen.
Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, die niet de opperhuid (epidermis) toont. Suède is hierdoor minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt wel wat op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding.
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Het verschil tussen nubuck en suede
Het grote verschil zit 'm in hoe het leer wordt verwerkt. Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan.
Het heeft daarom ook van beide leersoorten eigenschappen overgenomen. Net zoals suède wordt nubuck makkelijk vies en vraagt het om goede verzorging. Nubuck is echter een stuk steviger dan suède (wat weer een eigenschap is van glad leer), waardoor je het beter kunt poetsen.
Met dit weer is het belangrijk om suède schoenen goed te verzorgen. Regen, modder en eventueel sneeuw zijn geen goede vrienden van suède. Als je op de volgende zaken let, blijven je schoenen in topconditie en gaan ze langer mee.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Suède en leder
Je kleding kan namelijk beschadigen tijdens het reinigingsproces. Heb je een mooie leren broek of rokje, maar wil je deze toch graag zelf wassen? Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van.