Iedere werknemer moet het kunnen inzien. Veranderingen in het arbeidspatroon (bijvoorbeeld het rooster) moet u minstens 28 dagen van tevoren aan uw werknemers bekendmaken. Alleen als de aard van het werk dat verhindert, mag u zo'n wijziging korter van tevoren doorgeven.
Antwoord. Bij het ontbreken van een collectieve regeling geldt in principe 28 dagen van tevoren. Wanneer dit door de aard van het werk onmogelijk is, zoals vaak het geval bij een nulurencontract, geldt een minimum van 4 dagen van tevoren.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen. Hier moet hij wel een goede reden voor hebben en de aanpassing in het rooster moet redelijk zijn.
Zijn er geen afspraken gemaakt over het op tijd informeren over het rooster? Dan moet de werkgever de arbeidstijden en de rusttijden van het werkrooster minimaal 28 dagen van tevoren bekendmaken aan de werknemer.
Voorwaarden om uw werkuren te kunnen wijzigen zijn: U werkt bij een bedrijf met minimaal 10 medewerkers. U bent minimaal een halfjaar (26 weken) in dienst. U doet uw verzoek schriftelijk en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum.
Iedere werknemer moet het kunnen inzien. Veranderingen in het arbeidspatroon (bijvoorbeeld het rooster) moet u minstens 28 dagen van tevoren aan uw werknemers bekendmaken.
Veranderingen in het werkpatroon moet een werkgever zo tijdig mogelijk meedelen. Bij collectieve regeling kan worden afgesproken wat daaronder verstaan moet worden. Als deze afspraken niet gemaakt zijn moet een werkgever dit werkpatroon minstens 28 dagen van tevoren aan de werknemers bekendmaken.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Volgens de rechtbank is het eerder aanwezig zijn een verplichting, en geen vrijblijvend advies. Bovendien is het inloggen in de systemen noodzakelijk om de telefonische werkzaamheden te kunnen uitvoeren. "Deze tien minuten zijn aan te merken als arbeidstijd", concludeert de kantonrechter.
Ja, verplicht aanwezige tijd is betaalde tijd. Als u een medewerker verplicht om vijf minuten eerder aanwezig te zijn omdat u bang bent dat deze te laat komt of om zich voor te bereiden op het werk, geeft u daarmee aan dat de betreffende medewerker ook vijf minuten eerder met zijn werk begint.
Of u ziek bent wordt bepaald door de bedrijfsarts. Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken.
Een werkgever is in principe niet verplicht om een werknemer tewerk te stellen die niet volledig geschikt is om het contractueel overeengekomen werk uit te voeren. Hij mag terecht weigeren dat een werknemer om medische redenen deeltijds werkt of beperkte prestaties verricht en dit tot de werknemer volledig hersteld is.
f. Roosters en arbeidstijden worden tijdig bekend gemaakt. Dit betekent dat: -het volledige rooster minimaal één volle week voor aanvang bekend wordt gemaakt behoudens onvoorziene omstandigheden.
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.
Wat is het eenzijdig wijzigingsbeding? Het eenzijdige wijzigingsbeding maakt het mogelijk voor de werkgever om (in de toekomst) wijzigingen in de arbeidsovereenkomst door te voeren zonder dat hij hier de nadere toestemming van de werknemer voor nodig heeft.
Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot het verrichten van diensten langer dan 8 uur of tot werkzaamheden waarbij het totaal aantal arbeidsuren meer dan 40 uur per week bedraagt.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Wilt u thuiswerken, vraag uw werkgever dan schriftelijk om toestemming.Hij mag uw verzoek niet zomaar weigeren. U kunt ook afspraken maken over 'hybride werken'.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je krijgt ze op grond van de CAO of bedrijfsregeling toegekend of je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.