Diëters krijgen soms het advies om te knabbelen op kauwgom. Dat zou het hongergevoel onderdrukken, je minder doen eten en dus helpen bij het afvallen. Maar volgens nieuw onderzoek klopt dat helemaal niet.
Van veel kauwgom eten, krijg je obstipatie.
Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect. Neem je af en toe een kauwgompje, dan merk je daar waarschijnlijk niets van. Heb je gevoelige darmen of verbruik je hele pakjes kauwgom, dan ontstaat er mogelijk diarree.
Teveel kauwen kan leiden tot heel wat kaakproblemen. Overmatig gebruik heeft een laxerend effect. Kauwgom maskeert je slechte adem, maar lost het zeker niet op. Overmatig kauwen kan leiden tot het prikkelbaredarmsyndroom (buikklachten, afwijkende stoelgang,...).
Als je op kauwgom kauwt, produceert je mond meer speeksel, waardoor sommige van de zuren die zich in je mond vormen wanneer je voedsel afbreekt, worden geneutraliseerd of weggespoeld. Als je na je maaltijd op kauwgom kauwt, kan dit je tanden beschermen en bijdragen aan een goede mondgezondheid.
Vandaag de dag eten Nederlanders samen elk jaar vijf miljoen kilo kauwgom. Dat is per persoon 350 kauwgompjes per jaar dus elke dag een kauwgom per persoon.
Kauwgom kan een tijdelijke oplossing zijn als je honger hebt; je hebt dan immers iets om op te kauwen zonder dat je eet. Maar kauwgom heeft eigenlijk een averechts effect: Het speeksel dat je mond aanmaakt tijdens het kauwen zorgt ervoor dat je lijf honger krijgt. Beter niet meer doen dus, die kauwgompjes.
Steeds meer tandartsen raden aan om speciale, suikervrije kauwgom te gaan gebruiken voor een gezond gebit. Dat doen ze waarschijnlijk omdat kauwgom speeksel stimuleert, en je speeksel werkt dan weer positief op je mond. Het neutraliseert namelijk zuur, spoelt je mond en voorkomt gaatjes.
Veel kauwgom veroorzaakt je obstipatie
Dit is een fabel, het is namelijk juist andersom: van veel kauwgom, kun je waterige ontlasting krijgen. In suikervrije varianten zitten namelijk vaak polyolen, zoals sorbitol of xylitol. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect.
Het ziet er misschien niet heel charmant uit, maar overdreven op kauwgom kauwen heeft zeker zijn voordelen. Het is namelijk de perfecte oefening om je kaken sterker te maken en je gezichtsspieren te trainen. Na een paar weken zal je al resultaat moeten zien!
Kies uiteraard wel voor een suikervrije kauwgom, bij voorkeur met Xylitol. Dit is namelijk een natuurlijke zoetstof die helpt om tandplak te voorkomen. Teveel kauwen op kauwgom kan echter kaakklachten veroorzaken vanwege het sneller verslijten van de kaakkopjes. Dus: geniet, maar kauw met mate.
NEWCASTLE - Het kauwen van kauwgom tijdens stressvolle tijden geeft een verlichtend effect. Door het kauwen daalt de aanmaak van het hormoon cortison. Dit blijkt uit onderzoek van de Northumbria University in Engeland.
Naarmate er langer op de kauwgom werd gekauwd, nam het aantal bacteriën in de kauwgom toe. Het bleek uiteindelijk het meest effectief om dertig seconden te kauwen. “Na langere tijd kauwen kan inderdaad het aantal bacteriën in de kauwgom weer afnemen,” zegt hoofdonderzoeker Stefan Wessel tegen HP/De Tijd.
“Zweten is een passief proces, het kost weinig energie. En daarom zul je niet veel extra calorieën verbranden.” “Bovendien is zweet geen vet, maar simpelweg water”, vertelt fitnessexpert Karen Austin in Women's Health.
Er is geen reden om je in te houden: met huilen verbrand je namelijk 1,3 calorieën per minuut. Dit lijkt misschien niet super veel, maar het is beter dan niets. Als je een zielige film op zet van anderhalf uur ben je toch wel weer wat calorieën kwijt.
Amsterdam, 24 juli 2018 – Weinig mensen beseffen dat je op plastic kauwt als je kauwgom in je mond hebt. Het gom, vroeger gemaakt van natuurlijke hars, is tegenwoordig bijna altijd van synthetisch rubber. In plaats van hars worden op olie gebaseerde polymeren gebruikt.
Kauwgom helpt je niet met voedsel verteren, maar helpt je spijsvertering wel op gang. Dit komt omdat het kauwen van kauwgom de aanmaak van speeksel bevordert. Ook slik je bij het malen van je kaken lucht in, wat er weer voor zorgt dat de darmen in beweging komen.
Kauwgom bestaat al heel erg lang. Zelfs de oude Grieken hadden al een soort kauwgom, wat ze maakten van hars uit een boom. De eerste echte kauwgom is in 1869 uitgevonden, door een tandarts nog wel! De echte roze bellenblazende bubblegum werd bedacht door een Amerikaan, in 1928.
1 Kaux kauwgom; beste kauwgom voor tanden
Dit stofje zorgt ervoor dat bacteriën niet de kans krijgen zich aan je tanden te hechten, en dus helpt het cariës, tandbederf en tandsteen te voorkomen.
Mag kauwgom en pepermunt gebruikt worden? Suikervrije kauwgom, suikervrije pepermunt en gelatine zijn binnen het ketogeen dieet vrij te gebruiken.
Suikervrije kauwgom bevat 2 tot 5 calorieën per stuk, wat op zich niet veel is. Maar je houdt het zelden bij één. Metro berekende dat je over een jaar genomen tussen 1.344 en 3.360 calorieën weg kauwt op basis van twee suikervrije kauwgompjes per dag.
De wetenschappers wijzen er op dat kauwgom nog meer voordelen biedt als het gaat om afvallen. Zo vermindert kauwen het hongergevoel (behalve als kauwgom de zoetstof aspartaam bevat) en neemt de behoefte aan zoetigheid af.
Je lichaam heeft (meer) brandstof nodig
Wanneer je bijvoorbeeld veel sport en te weinig eet, dan zal je meer honger krijgen, omdat je lichaam simpelweg meer energie nodig heeft. Wanneer je gewicht wilt verliezen is het belangrijk om niet te weinig te gaan eten of regelmatig maaltijden over te slaan.
Onze tips voor meer eetlust:
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.