clotrimazol op de huid
Clotrimazol is een antischimmelmiddel. Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel en eikelontsteking, en bij pityriasis versicolor.
De oorzaak is onbekend. Er wordt gedacht dat het een reactie zou kunnen zijn op een virusinfectie, maar dat is niet zeker. Aanwijzingen daarvoor zijn dat het vooral in de koudere maanden wat vaker voorkomt, en dat er ook gevallen bekend zijn die vrijwel tegelijkertijd zijn ontstaan binnen één gezin, of schoolklas.
Pityriasis rosea is een onschuldige huidziekte met vlekjes waar kleine schilfers vanaf komen. De vlekjes hebben een roze tot rode kleur en kunnen jeuken. De aandoening komt vooral voor bij jongeren en geneest vanzelf binnen 6 tot 8 weken.
Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een gist. Deze gist is bij iedereen op de huid aanwezig. Bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid aantasten. De vorming van huidkleurstof raakt dan verstoord en daardoor ontstaan er vlekjes.
Hoe ziet pityriasis versicolor eruit? Op de huid van mensen met een lichte huidskleur zie je lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering. Deze schilfering neemt toe als er aan de huid getrokken wordt. Mensen die een donkere huidskleur hebben, krijgen juist vlekken die er lichter uitzien dan hun huid.
Pityriasis rosea is een huidziekte die plotseling ontstaat en die een karakteristieke huiduitslag geeft. De oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk is het een infectieziekte, maar toch is pityriasis rosea nagenoeg niet besmettelijk.
Kan pityriasis rosea weer terugkomen? Pityriasis rosea verdwijnt vanzelf en gaat helemaal weg. De vlekken die op uw huid hebben gezeten kunnen nog een poosje wat lichter of donkerder van kleur blijven. Meestal verdwijnen deze vlekken na één zomer.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Al denken artsen dat de huidgriep, die soms ook jeuk oproept, gelinkt kan zijn aan stress. Deze uitslag is in feite onschuldig en het verdwijnt meestal weer uit zichzelf na circa twee maanden zonder pityriasis rosea behandeling. Het ontstaat en geneest dus spontaan.
Vooral bij mensen tussen de 10 en 35 jaar. Hiernaast komt het vaker voor in de lente- en herfstmaanden. De exacte oorzaak van pityriasis rosea is niet bekend. Er is geen bacterie, virus of schimmel gevonden bij mensen met deze uitslag.
Lues II (het tweede stadium van syfilis) wordt altijd als voorbeeld genoemd van een exantheem dat kan worden verward met pityriasis rosea. De 'maculaire syfilide' kan inderdaad op pityriasis rosea lijken, maar schilfert niet en jeukt nooit.
Allereerst kun je met een lokale therapie behandeld worden, waarbij crèmes en zalfjes worden ingezet om de vlekken te bestrijden. Het ligt wel aan de soort vlekken welke middelen er gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld is hydrochinon crème voor het bleken van donkerdere vlekken op de huid.
Op de vlekjes komen vaak kleine schilfers (velletjes). Het kan jeuken. U kunt de vlekjes behandelen met een speciale shampoo of crème. Zomergist is niet gevaarlijk en niet besmettelijk.
Je dokter kan topische crèmes, ultraviolet lichttherapie of orale medicatie aanbevelen om de huidskleur te helpen herstellen en de verspreiding van witte vlekken te stoppen. Huidtransplantaten zijn een ingrijpende, maar potentieel zeer effectieve manier voor het verwijderen van kleine stukjes witte huid.
Pityriasis rosea is een onschuldige huidziekte met vlekjes waar kleine schilfers vanaf komen. De vlekjes hebben een roze tot rode kleur en kunnen jeuken. De aandoening komt vooral voor bij jongeren.
Wat zijn de symptomen van gordelroos? Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.
In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Medicijnen bij gordelroos
Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over. Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken.
Hoe ziet ringworm eruit ? We zien één of meerdere scherp begrensde ringvormige roodschilferende huidafwijkingen. De rand is wat verheven en rood, in het middendeel lijkt de huid te genezen. Vaak klagen patiënten over lichte mate van jeuk of branderigheid.
Je kunt via verschillende websites en apps zelf checken of je een huidaandoening hebt. Je vult je symptomen in en vergelijkt de foto's van huidziekten met je eigen huid. Zo kun je alvast tot een diagnose komen. Daarna kun je online een dermatoloog spreken tijdens een e-consult.
warme temperatuur, vochtigheid, vettige huid, (overmatig) transpireren, suikerziekte, zwangerschap, en bij verlaagde weerstand blijken deze gisten zich te kunnen vermeerderen en een huid infectie te veroorzaken. Daarbij vormt de P. ovale gist mogelijk stoffen die de pigmenaanmaak remmen.
Gist kan de wondheling bevorderen door het beschermen en helpen herstellen van huidweefsel. De anti-oxidanten die het bevat dragen daar aan bij: gist is rijk aan betaglucan.
Gebruik de shampoo de eerste 2 weken 2 keer per week. Gebruik de shampoo daarna 2 weken lang 1 keer per week. Vervolgens af en toe om te voorkomen dat u weer last krijgt. Schilfers en jeuk door hoofdroos verminderen of verdwijnen binnen enkele weken.