Ons origineel, de natuurlijke gebrouwen sojasaus, gemaakt van de vier pure ingrediënten sojabonen, tarwe, water en zout, vormt de basis. Andere zorgvuldig geselecteerde ingrediënten verlenen de Kikkoman saus voor rijst zijn unieke zoetig-kruidige smaak.
Thaise donkere sojasaus heeft een zoete smaak, omdat er palmsuiker in is verwerkt. Net als bij Chinese donkere sojasaus geeft het gerechten een donkere kleur en een zoet-zoute smaak.
Hoe smaakt sojasaus? Het is een umamibommetje en varieert van behoorlijk zout – in de regel hoe lichter de sojasaus hoe zouter de smaak – tot bijna schenkstroop-zoet (ketjap manis). Ketjap manis betekent letterlijk 'zoete sojasaus', een dikke, donkere sojasaus gezoet met palmsuiker.
De Kikkoman Japanse sojasaus is een van de betere sojasauzen omdat hij niet alleen zout is, maar ook hoog in umami én lichtzoet. Niet te vergelijken met ketjap en Maggi die veel zoeter zijn en relatief veel additieven bevatten. Kikkoman sojasaus wordt op een natuurlijke, traditionele manier geproduceerd.
Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis. De asin is de zoute variant, de manis kent een zoete smaak.
Ons origineel, de natuurlijke gebrouwen sojasaus, gemaakt van de vier pure ingrediënten sojabonen, tarwe, water en zout, vormt de basis. Andere zorgvuldig geselecteerde ingrediënten verlenen de Kikkoman saus voor rijst zijn unieke zoetig-kruidige smaak.
De saus is umami-rijk, zodat hij andere smaken versterkt en je minder zout hoeft te gebruiken. De Kikkoman is heerlijk in allerlei gerechten, bijvoorbeeld door Ottolenghi's heerlijke groentedressing met tahin, zie bijvoorbeeld de Broccoletti met zoete tahin uit Plenty More en de Salade met zeewierspaghetti uit SIMPEL.
De ketjap Manis is de zoete variant van deze heerlijke smaakmakers die in veel Aziatische gerechten worden gebruikt.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
Kun je ketjap vervangen door sojasaus? Ja, maar dus niet één op één. Heb je per ongeluk geen ketjap in huis, dan kun je één deel sojasaus mengen met één deel suiker of melasse.
Ketjap manis en sojasaus zijn allebei gemaakt van sojabonen. Ketjap gebruik je echter vooral in de Indonesische keuken, terwijl sojasaus voornamelijk in Japanse gerechten voorkomt. Ketjap en sojasaus zijn dus absoluut niet verwisselbaar voor elkaar.
Het alternatief voor ketjap manis: coconut aminos
De basis van ketjap is sojasaus. Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap. Het sap wordt verkregen uit de bloesem van een bloeiende kokospalm.
Kikkoman sojasaus less salt, 43% minder zout dan de reguliere Kikkoman sojasaus. Kikkoman Sojasaus is op natuurlijke wijze gefermenteerd en gebrouwen. Geschikt als zoutvervanger en smaakmaker.
Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus bevat 10 g eiwit per 100 ml en behoort daarmee onmiskenbaar tot de categorie "Special Grade"-sojasaus. 6. De combinatie van de vijf basissmaken, zoet, zuur, zout, bitter en umami, en de subtiele balans daartussen, geeft Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus zijn heerlijke smaak.
Kikkoman Sojasaus wordt gemaakt van slechts vier zorgvuldig geselecteerde basisingrediënten: water, sojabonen, tarwe en zout. U vindt er geen enkele kunstmatige toevoeging in terug.
Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus wordt volgens traditioneel recept gebrouwen uit de vier pure ingrediënten sojabonen, tarwe, water en zout; helemaal zonder kunstmatige additieven, kleurstoffenen conserveringsmiddelenof smaakversterkers.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Thaise dunne sojasaus ofwel see iew kao.
Van de Thaise varianten Sojasaus is dit de meest zoute variant. Heel lekker om te gebruiken in bijvoorbeeld een lekkere Pad Thai, maar ook als smaakmaker in diverse andere wokgerechten.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken. In vergelijking met de lichte sojasaus smaakt Seasoning sauce zoeter en zachter.
De lékkerste ketjap met maar liefst 30% minder suiker*. De helft van de suiker is vervangen door stevia, dat gewonnen wordt uit de blaadjes van de Steviaplant, ook wel honingkruid genoemd.
Sojasaus bevat een kleine hoeveelheid natuurlijk voorkomend mononatriumglutamaat. Het kan ook erg zout zijn, en is dus voor sommige mensen geen geschikt condiment waardoor het beter met mate gebruikt kan worden. Er worden sojasauzen met weinig zout gemaakt, maar het is onmogelijk om sojasaus te maken zonder enig zout.
Onze tip: Gebruik onze Teriyaki-saus met Geroosterde Knoflook om kip, rundvlees, garnalen of ribben te marineren voordat u ze op de barbecue plaatst voor een mooi teder resultaat. U kunt ook een smaakexplosie creëren door gebakken rijst te kruiden met de zoete en hartige teriyaki saus.
Donkere Japanse sojasaus
Japanse sojasaus wordt ook wel shoyu genoemd. De donkere variant zie je het meest (te koop in elke supermarkt): deze heeft een volle, zoute smaak en staat ook op tafel in sushirestaurants (dikwijls van Kikkoman). Gebruik 'm om te koken, marineren en als dipsaus.
Of nog beter: kies voor de minder bewerkte sojavarianten zoals tofu (tofoe/tahoe) en tempé. Sojasaus : Dit is een gefermenteerde saus op basis van sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Olie, margarine : Sojaolie en sojamargarine zijn verkrijgbaar als bereidingsvet, sojaminarine als smeervet.