Denk bijvoorbeeld aan vossen, dassen en boommarters.Daarnaast wemelt het van de kleine zoogdieren: muizen, konijnen en natuurlijk eekhoorns. Deze kleine zoogdieren vormen een belangrijke voedselbron voor de roofvogels en grotere roofdieren.
Bevers knagen bomen om en hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten (wilg, populier, els). Ze gebruiken de bast, twijgjes en bladeren als voedsel (het hout zelf wordt niet gegeten); de grotere takken worden gebruikt om burchten en dammen mee te bouwen. Bevers kunnen per dag ongeveer 600 - 700 gram schors eten.
Vooral door schapen (bomen met gladde schors), geiten en paarden (ergste schade, zelfs in staat om oude fruitbomen zodanig te beschadigen dat ze sterven).
Dag en Nacht. De groene bladeren aan planten hebben hele kleine mondjes waarmee ze koolstofdioxide openemen uit de lucht. Als de zon op de bladeren schijnt wordt in het blad koolstofdioxide en water omgezet in suiker en zuurstof. Suiker gebruikt de plant om te groeien, maar de zuurstof heeft het niet nodig.
Zo kunnen er in holtes van oude bomen, bijvoorbeeld beuken, vleer muizen wonen. Ook boommarters en eekhoorns zijn te vinden in deze holten. In het bos zijn de vruchten van de eik en de beuk geliefd bij het wilde zwijn. Minder zichtbaar zijn de kleine knaagdieren als bosmuis, dwergmuis en rosse woelmuis.
Goed gereedschap om prooidieren mee te doden en op te eten. Eekhoorns bijvoorbeeld, maar ook muizen, konijnen, hazen, reekalfjes, vogels en allerlei insecten. Ook aas en eieren staan op het menu, evenals paddenstoelen, allerlei bessen en vruchten. Jagen doet een boommarter veelal in de nacht.
De dennenuil is een nachtvlinder, waarvan de jongen de moeilijk verteerbare naalden van naaldbomen eten. Larven van bladwespen leven hier eveneens van. Ook elanden leven vooral in naaldbossen. Zij eten graag jonge dennen en takken van dennen.
's Nachts draait het hele proces om. Dan nemen bomen zuurstof op en ademen zij koolstofdioxide uit. Bomen gebruiken 's nachts zuurstof om de opgeslagen suikers te kunnen verbranden en met de vrijgekomen energie kunnen ze groeien. Door bomen aan te planten vullen we het tekort aan zuurstof aan.
Wanneer een boom zijn voedsel maakt heeft hij maar 2 ingrediënten nodig : water en een gas uit de lucht, met de moeilijke naam 'koolstofdioxide'. Dat gas wordt door mensen en dieren uitgeademd. Via de wortels van de boom wordt het water opgezogen en de blaadjes nemen de 'koolstofdioxide' op uit de lucht.
De boom haalt met zijn wortels water met erin opgeloste mineralen uit de bodem. De voornaamste minerale bestanddelen die de boom uit de grond haalt zijn verbindingen van de elementen stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel, ijzer en magnesium.
De kop is spits met vrij grote oren. Poten en snuit zijn bijna altijd donkerder dan de koffie- tot roodbruine vacht met grijsbruine ondervacht vacht. Opvallend is de gele, soms bijna witte, bef waarvan het patroon met vlekken en vorm individueel verschilt. De boom- en steenmarter lijken sterk op elkaar.
De wilgenhoutrups bijvoorbeeld leeft onder de schors en in het hout van verschillende bomen en blijft daar twee tot vier jaar! De wilgenhoutrups boort gaten in de onderstam van loofbomen.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden.
In de paartijd paart het vrouwtje meestal met meerdere mannetjes. Meestal miauwen marters in de paartijd als een kat. Voor de paring achtervolgen de dieren elkaar speels en grommen ze. Een paring duurt 15 tot 75 minuten.
Boommarters zijn hoofdzakelijk in de nacht actief en maken onder andere gebruik van holle bomen om de dag door te brengen. Het gehele jaar door gebruiken ze dergelijke dagrustplaatsen, maar als het niet koud is, liggen ze het liefst op een vogelnest of in een eekhoornnest.
Houtworm is een verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten torren en kevers die in woningen voorkomen. Deze larven nestelen zich in houten voorwerpen en gebruiken het hout om zich te voeden. Dit verklaart het geknaag wat u hoort!
Zonder planten kunnen wij niet leven; zonder planten zou er nauwelijks zuurstof zijn en geen voedsel. Het bladgroen dat planten hun groene kleur geeft, is de krachtige motor. Aangedreven door zonlicht maakt dat zuurstof uit water en suikers uit kooldioxide (CO2). Dit unieke proces heet fotosynthese.
Graaf een gat voor de boom of struik en meng de aarde uit dit gat met meststoffen. Het is aan te raden om het gat groter te maken dan nodig. Het is namelijk zo dat de wortels ruimte moeten hebben om goed te kunnen groeien. Dit wordt vergemakkelijkt wanneer de grond wat losser is om de wortels een.
Neen, zonder planten (bomen) kunnen wij niet leven. Bomen zorgen voor zuurstof en elk mens heeft zuurstof nodig om te leven. Zonder bomen zal de mens ophouden te bestaan.
Deze lucht bestaat voor 23 procent uit zuurstof en hiervan halen we per ademteug één derde zuurstof uit, zodat je uiteindelijk jaarlijks op een verbruik zit van dik 700 kilo zuurstof. Een volwassen boom produceert in die tijd 100 kilo zuurstof dus heb je per persoon zeven à acht volwassen bomen nodig.
De voorraad zuurstofatomen op aarde raakt dus nooit op. De atomen wisselen alleen steeds van plek. Soms zijn ze bijvoorbeeld onderdeel van gasmoleculen als CO2 of van een geoxideerd gesteente, op andere momenten zitten ze als O2 (het zuurstofgas dat we inademen) in de lucht.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar
Dit is gebaseerd op de schatting dat één kubieke meter hout net iets minder dan een ton CO2 absorbeert. Maar eigenlijk neemt een boom gemiddeld tussen de 10 en 40 kg CO2 op per jaar, afhankelijk van een heleboel factoren.
“De leeuwenwelpen zagen namelijk nog nooit eerder een kerstboom en beginnen al snel met de bomen te stoeien en hun scherpe klauwen in de stammen te zetten. Voor de kamelen zijn de bomen dan weer een traktatie; zij eten de takken helemaal kaal.”
Ze verbergen zaden, eikels, dennenappels en noten onder blaadjes of wat aarde. Maar ze vergeten altijd wel wat verstopplekken. Deze zaden groeien dan in het voorjaar uit tot een nieuwe plant of boom.
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.