"Voeding met goede vetten zorgt voor een goede bodem voordat je alcohol drinkt, zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten.Voeding met deeg, vanwege de koolhydraten, en kaas, vanwege de eiwitten en vetten, geven ook een goede bodem," zo gaat Willemsen verder.
Vis, noten en avocado's
Er is genoeg eten dat gezonde vetten bevat om de avond door te komen. Ook deze vetten vormen een beschermlaag in je maag waardoor de alcohol langzamer in je bloed terechtkomt. Denk aan bijvoorbeeld een stukje zalm met avocado en groenten.
Ga dus vooral sushi, noodles, misosoep, kimchi en wokgerechten eten voor het uitgaan. Het is ook een goed idee om je lever te ondersteunen met eten. Dit kan je doen met kurkuma, kaneel, boerenkool, broccoli, rode biet, avocado en citroen. Zoek dus een lekkere maaltijd waar deze ingrediënten in zijn verwerkt.
De volgende tips kunnen misschien helpen: Stel jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken. Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier. Vraag in een restaurant naast wijn ook altijd een karaf water.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Je wordt dik omdat:
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Na ongeveer 10 minuten bereikt alcohol de hersenen via het bloed. Vanaf dan ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel de (verdovende) werking van alcohol. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. Na ongeveer 20 minuten bereikt alcohol de lever, die met de verwerking begint.
Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten. Boter, kaas, olie en noten bevatten veel vetten, terwijl vlees, melk en eieren veel eiwitten bevatten.
Alcohol wordt opgenomen door de wanden van je maag. En dan gaat sneller dan je zou denken. Het is daarom altijd een goed idee om even een flinke bodem te leggen. Op deze manier bouw je een soort schild, deze maakt het lastiger voor de maag om alcohol snel op te nemen.
Hierin zit veel kalium, een erg belangrijke voedingsstof die vaak wordt uitgeput door vochttekort. De beste anti-katertip is om bananen en bladgroenten te verwerken in een smoothie, bijvoorbeeld met yoghurt. Je lichaam zal je dankbaar zijn!
Alcohol stimuleert de hypothalamus. Dit deel van je hersenen heeft verschillende taken, zo regelt het je lichaamstemperatuur, slaap- en waakritme, ademhaling, maar ook je honger- en dorstgevoel. Alcohol triggert de hypothalamus, waardoor je een hongergevoel krijgt.
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft. Denk bijvoorbeeld aan soep en vleeswaren als rookvlees.
Bij het gebruik van onderstaande medicijnen moet u in ieder geval extra oppassen met alcohol: Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt.
Het spreekwoord bestaat inderdaad: dronken mensen en kinderen spreken de waarheid. Alcohol neemt remmingen weg. Dit betekent dat men bijvoorbeeld minder schaamte en terughoudendheid opbrengt. Ook kan het zijn dat men meer met zichzelf dan met anderen bezig is waardoor men niet zo gericht is op andermans gevoelens.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Te veel en te vaak alcohol is schadelijk voor je lichaam, bijvoorbeeld voor je lever, slokdarm, maag en darmen. Je kunt last krijgen van moeheid, moeite met slapen, vaak bang zijn of somber. Je hebt kans op verslaving aan alcohol.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Alle effecten van alcohol die staan bij 'aangeschoten' en 'ontspannen', worden sterker. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen. En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op.