Heeft u als ouder alleen het gezag en overlijdt u? Dan bepaalt de rechter wie het gezag krijgt. Dit kan de andere ouder zijn of iemand anders. De andere ouder heeft de voorkeur wanneer deze binnen 1 jaar een verzoek tot gezag doet.
U kunt een voogd aanwijzen in het gezagsregister bij de rechtbank. Of u kunt een voogd benoemen in uw testament. Een voogd krijgt het gezag over minderjarige kinderen na het overlijden van de ouder(s).
Na overlijden van de ouders van een minderjarig kind moet een rechter de voogdij over het kind aan een ander toewijzen. Als ouders hun wensen voor voogdij over hun kind niet hebben vastgelegd, wijst de familie meestal zelf een voogd aan.
Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap, dan kan de vader of partner het kind erkennen. Door erkenning krijg je gezamenlijk het ouderlijk gezag. Ben je niet juridisch ouder van het kind, maar bijvoorbeeld opa of oma, dan kun je soms gezamenlijk gezag aanvragen.
Langstlevende ouder overlijdt
Hetgeen wat overblijft is de erfenis van de langstlevende ouder. Deze wordt daarna verdeeld over de kinderen. Als de langstlevende de erfdelen al had vastgelegd is het eenvoudig om de vordering te berekenen. Over het erfdeel van de eerst overleden ouder is meestal al erfbelasting betaald.
Als één ouder het gezag uitoefent over het kind en dit niet meer kan, belast de rechtbank de andere ouder met het gezag. Tenzij de rechter vreest dat de belangen van het kind worden verwaarloosd. In dat geval benoemt de rechtbank een voogd.
Geen wettelijk omgangsrecht voor grootouders
Zij zijn bloedverwanten van het kind, net zoals bijvoorbeeld ooms en tantes dat zijn. Grootouders kunnen de rechter alleen vragen om een contactregeling vast te stellen wanneer de band met hun kleinkinderen gekwalificeerd kan worden als een 'nauwe persoonlijke betrekking'.
De niet-gezagdragende ouder is geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind (meer). Dit betekent dat hij geen beslissingsrecht (meer) heeft over behandelingen van het kind.Ook heeft hij er geen recht meer op om het dossier van het kind in te zien.
In het Burgerlijk Wetboek staat uitdrukkelijk geschreven dat grootouders het recht hebben om hun kleinkind te zien en dus omgangsrecht of bezoekrecht met hun kleinkinderen hebben. Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden.
Het is niet mogelijk om een deel van de erfenis te houden en een ander deel over te laten aan de kinderen. Een erfenis weigeren is voor velen een brug te ver. Er bestaat echter een minder verregaande techniek om fiscaalvriendelijk een stukje erfenis door te schuiven naar de kinderen.
Voogdij is gezag over een minderjarig kind dat iemand anders dan de ouders uitoefent. Ouders kunnen u bij testament aanwijzen als voogd. Of in het gezagsregister laten registreren dat u na hun overlijden het gezag over hun kind krijgt. Ook een rechter kan u als voogd aanwijzen.
Je mag meerdere voogden aanwijzen en ook allebei een andere voogd kiezen, zelfs als je getrouwd of geregistreerd partner bent. Maar dit heeft invloed op de rechten en plichten van de verschillende voogden. Heb je meerdere kinderen, dan kun je voor hen allemaal dezelfde voogd aanwijzen. Maar dit hoeft niet.
De wettelijk vertegenwoordiger beheert de erfenis voor de minderjarige kinderen. Vanaf 18 jaar mogen de kinderen zelf beslissen over de erfenis. Zij kunnen dan vragen om de erfenis direct te krijgen.
Einde ouderlijk gezag bij gevaar voor ontwikkeling kind
De raad onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind in ernstig gevaar is. En of er geen andere mogelijkheden zijn om dat gevaar te stoppen. Is dat het geval, dan kan de raad de kinderrechter vragen om uw gezag over uw kind te stoppen.
Zolang de ouders in staat zijn om gezamenlijke beslissingen over het kind te nemen, dan geldt als uitgangspunt dat de vader het ouderlijk gezag moet kunnen krijgen. Daarbij staat het belang van het kind voorop. Hulpverleningstrajecten kunnen daarin een positieve rol spelen.
Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Dus mijn vraag is hoe ik zou kunnen weten of ze hem iets heeft nagelaten? En of hij daar daadwerkelijk recht op heeft? Vooropgesteld krijgen kleinkinderen pas rechten in de nalatenschap van hun opa of oma als hun eigen ouder (kind van opa en oma) niet meer leeft.
Bezoekrecht grootouders via de rechter
Tenzij er gegronde redenen in het belang van het kind zijn, heeft u dankzij het omgangsrecht als grootouder het recht om uw kleinkinderen regelmatig te zien. Wanneer een onderling akkoord bereiken geen optie is, dan moet er een procedure voor de familierechtbank gestart worden.
Grootouders zijn erg belangrijk voor een kind. Dit komt doordat grootouders een speciale band hebben met hun kleinkind. Er is een grote emotionele betrokkenheid en onvoorwaardelijke liefde. Kinderen voelen zich meestal dan ook heel veilig bij hun opa of oma.
Wettelijke erfgenamen
Of iemand volgens de wet erfgenaam is, hangt af van de relatie tot de overledene. De wet kent vier groepen erfgenamen: Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen.
Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
De persoon die de crematie heeft geregeld beslist over wat er met de as gebeurt. Dat is uw oma. Als er geen testament of codicil van uw vader is, waar in staat dat zijn dochters na zijn overlijden zijn as moeten krijgen, is er in ieder geval voor een rechter geen reden om u de as te geven.
Als ook de laatste ouder komt te overlijden, wijst de rechter een voogd aan.Ook kunt in een testament zelf een voogd aanwijzen. Dit kan bijvoorbeeld naaste familie, zoals een broer/zus zijn of een goede vriend. Lees hier meer over de mogelijkheden van voogdij.
Wilt u een uittreksel uit het gezagsregister ontvangen? Dan kunt u dit aanvragen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld als u wilt aantonen wie ouderlijk gezag heeft over uw kind.