Grijs is de vroegere kleur van aarde, nu dus groen/geel. Makkelijkst is kijken aan de andere kant van de kabel hoe hij aangesloten zit. Ware het niet je in de tijd van grijs aarde je groen de fase had en rood de nul.
De fasedraad kan ook grijs zijn, dan is het een driefasige installatie. De zwarte schakeldraad zorgt vanaf de schakelaar voor de stroomtoevoer van het apparaat. Blauw, de nuldraad, is de draad die over het algemeen elektrisch gekoppeld is met de aarde.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
U kunt het verschil namelijk ook herkennen aan de benamingen van de kabels. Zo noemt men een installatiekabel; YMVK of XMVK. Aangezien het verschil de aardscherm is, wordt een grondkabel YMVK-as of XMVK-as genoemd. AS staat hierbij als afkorting voor aardscherm.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Normaal gesproken geldt voor bekabeling een technische levensduur van 30 tot 50 jaar. Maar zoals opgemerkt kunnen bepaalde omstandigheden de levensduur flink bekorten. Met name licht met UV-straling en wisselende hoge of lage temperaturen kunnen de levensduur bekorten naar 10 tot 20 jaar.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Witte en grijze draden worden normaal gesproken gebruikt als neutrale geleiders. De nationale elektrische code van 2011 vereiste een nulleider in elke schakelkast om nieuwe apparaten zoals bewegingssensoren, aanwezigheidssensoren, domotica-schakelaars en dimmers te kunnen plaatsen.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
Een XMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van 0.6 mm2. En de YMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van minimaal 0.7 mm2. De isolatiedikte van de kabel bepaalt de maximale toelaatbare stroomsterkte.
Een grondkabel gebruiken zonder specifieke bescherming is toegestaan, maar alleen in sleuven die zestig centimeter of dieper onder de grond liggen. Slimmer is om bij voorbaat te kiezen voor goed beveiligde bekabeling. Een goede beveiliging kun je realiseren door de kabels door een pvc buis te trekken.
Kabel leggen en beschermen
Ondergrondse kabels moet je minimaal 60 cm diep onder de grond leggen vanwege de veiligheid.
Een woordvoerder van het Kadaster legt uit: “Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen.” Dat komt neer op 6371 kilometer graven tot het middelpunt van de aarde.
Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling. Dit is ook logisch, aangezien de stroom van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte.
Wat is de aardlitze? Een aardlitze is te vinden onder de ijzeren mantel van de grondkabel en wordt gebruikt als aarde. Wanneer u 3 aderige installatiekabel inclusief aarde besteld voor een installatie boven de grond, gebruikt u een 2 aderige grondkabel voor dezelfde installatie die ondergronds wordt aangesloten.
Steek de kabel door de waterdichte afsluitring van het buitenstopcontact. Strip de draden en sluit ze aan op het stopcontact. Sluit de geel/groene draad aan op het midden van het stopcontact op het teken, sluit de bruine draad aan op de 'L' en sluit de blauwe draad aan op de 'N'.