Wildkamperen is verboden in Nederland. Dat is natuurlijk voor de bescherming van de natuur, maar maak je geen zorgen! Staatsbosbeheer laat het toe om wild te kamperen door middel van het zogenaamde paalkamperen. Er zijn verschillende palen door heel Nederland en in gebieden rondom een paal mag je dus wildkamperen.
Verspreid over Nederland zijn een kleine 30 paalkampeerplaatsen. De meeste zijn van Staatsbosbeheer en niet meer dan een plek in het bos met een paal en een waterpomp. Sommigen hebben ook een picknicktafel en een beschutte hut. Je mag op deze paalkampeerplaatsen gratis en legaal wildkamperen.
Wat is de boete voor wildkamperen? De hoogte van de boete voor wildkamperen in Nederland anno 2021 bedraagt 150,- euro. Als je ontdekt wordt door de handhaving dan zijn ze bevoegd om jou een boete te geven. Boetes in andere Europese landen verschillen en kunnen oplopen tot een hoogte van meer dan 150,- euro.
Concreet: je kunt niet zomaar overal je tent neerzetten of je motorhome parkeren. Zo is het in ons land alsook in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië en Italië verboden om te overnachten langs de weg of op parkings langs de weg. Kortom: kamperen is enkel toegestaan op officiële terreinen.
Hoe dan ook, wildkamperen is een avontuur. Niet in alle landen in Europa is wildkamperen toegestaan. In bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Spanje en andere landen is het verboden. In andere landen zoals Noorwegen, Schotland en deels in Zwitserland mag wildkamperen weer wel.
Waarom is wildkamperen in principe verboden? Wildkamperen is verboden om de natuur, de dieren en het landschap te beschermen. Door toenemende urbanisatie neemt de druk op de natuur, de dieren en het landschap toe.
Naakt kamperen is meer dan alleen je kleren uittrekken
Naakt kamperen is dus meer dan alleen je kleren uittrekken. Het is een motto waarin je respect hebt voor elkaar en elkaar in de waarde laat om wie hij / zij (bloot) is. Het is een levenswijze die gaat over waarderen van de elkaar en de natuur waarin je leeft.
Staatsbosbeheer beheert in opdracht van de Rijksoverheid ruim 260.000 hectare natuur en landschap in Nederland. Speciaal voor de avontuurlijk ingestelde fietsers of wandelaars hebben ze paalkampeerterreinen gecreëerd. Dit zijn locaties waar wild gekampeerd mag worden.
Tot 2008 was het in de openluchtrecreatie wet geregeld dat je niet mocht slapen in je auto op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Deze wet is niet langer geldig maar dat betekent niet dat je nu overal mag slapen. Het is sinds 2008 aan de gemeenten om te bepalen waar je wel en niet mag slapen in de auto.
Vaak zal je ze niet direct de gehele lijst krijgen, maar om een beeld te geven sommen we toch de meest voorkomende feiten op. Wildkamperen. Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald. Graven of spitten waar dit niet mag.
Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk? Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
Duitsland, Zweden en Oostenrijk kwamen als de meest goedkope camping landen uit de test. Oost Europa hebben ze buiten beschouwing gelaten maar ook in Polen, Tsjechië en Hongarije kun je een stuk goedkoper kamperen dan in Frankrijk waar je volgens de ADAC gemiddeld €36,56 kwijt bent.
Bivakkeren in de natuur wordt in sommige landen zoals Schotland, Zweden, Noorwegen,… toegestaan en gereglementeerd op grond van het zogenoemde Allemansrecht of Outdoor Acces Code. In andere landen is er dan weer een gedoogbeleid maar blijft het toch wettelijk verboden.
Wildkamperen is in principe verboden in de Ardennen. Er zijn in België zogenaamde bivakzones, waar je kunt 'bivakkeren'. Dit kun je vergelijken met het paalkamperen in Nederland van Staatsbosbeheer.
Bushcraft is oorspronkelijk een term die gebruikt werd voor met name een scala aan overlevingstechnieken in een bepaalde wildernis (specifiek in de zogeheten bush). In bredere zin wordt de term inmiddels gebruikt voor het (over)leven in, van en met de natuur, met tevens respect voor die natuur.
Wild kamperen kun je daar ook bij noemen, al is dit wel een grijs gebeid in Frankrijk. Je mag namelijk alleen ergens “wild” kamperen als je toestemming hebt van een landeigenaar of het moet op minstens een uur lopen van een weg zijn. De Fransen zeggen ook eigenlijk dat wild kamperen niet mag, maar bivakkeren wel.
De afkorting FKK staat voor „Frei Körper Kultur“, wat staat voor 'vrije lichaamscultuur'. De echte naturist verbindt lichamelijke vrijheid met gevoel voor de natuur en komt zo tot de kern van het vrije en ontspannen kamperen.
'Op de naturistencamping is het heel veilig', vertelt ze. 'Daarnaast heb je meer ruimte en privacy en is iedereen gelijk. Naaktheid staat niet gelijk aan seksualiteit, maar aan hoe je als kind geboren wordt. 'Ze legt het verschil uit tussen een nudist en naturist.
Er zijn 12 naturistencampings aangeduid op deze kaart van Nederland met naturistencampings.
Hoe moet je poepen in de natuur? Graaf een kuiltje van 15-20 centimeter diep. Niet dieper, want juist aan de oppervlakte in de losse grond leven organismen die helpen bij het afbreken. Graaf het kuiltje met de hak van je schoen, een tentharing, lepel of neem een lichtgewicht schepje mee.
Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een tent, caravan, camper, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft. Dit is meestal één of meerdere nachten.
In de eerste plaats zijn er veel gezinscampings met alles erop en eraan. Dit zijn vaak ook de campings op Mallorca waar je goedkoop een stacaravan huurt. Wil je iets luxer, dan kan je ook kijken naar leuke glampings met alles erop en eraan. Ook dit is erg populair wanneer een vakantie op dit eiland gevierd wordt.