Om zeep te maken heb je 3 ingrediënten nodig: water, olie en NaOH (Natiumhydroxide). NaOH is een bijtend middel dat het vermogen heeft om bijna alles op te lossen.
Met zeep maken volgens de koude methode oneindig veel variëren met recepten en geuren. Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig: water, natriumhydroxide, vetten (in de vorm van plantaardige oliën en boters) én etherische olie.
Zeep wordt gemaakt door plantaardig of dierlijk vet (triglyceriden) te laten reageren met een sterke base, tegenwoordig meestal natriumhydroxide (NaOH) of kaliumhydroxide (KOH), vroeger ook potas, as van verbrande planten, een mengsel van stoffen met een hoog gehalte aan met name kaliumcarbonaat.
Met de aloude 'koude verzeping' maakt u natuurlijke zeep op basis van 3 basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide (loog). Deze methode maakt het mogelijk om de kwaliteit van de plantaardige olie te behouden en de glycerine te bewaren tijdens het proces van verzeping.
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog.
Er zijn twee soorten manieren om zeep te maken. Cold process (CP) en hot process (HP). Bij cold process giet je vloeibare zeep in een mal, die daarna 6 tot 8 weken moet uitharden. Hot process zeep is na 24 uur al hard en klaar voor gebruik.
Zeep wordt gemaakt van water, loog en vetten. Loog, of natriumhydroxide, is een stof die een vet (of olie) omzet in zeep. Eenmaal de zeep volledig klaar is, is dit loog volledig verdwenen. De vetten die voor natuurlijke zepen gebruikt worden zijn natuurlijke oliën en boters.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
Chemisch gezien is loog een vrij eenvoudige stof. Je kunt het winnen uit houtas of in zuivere kristallen kopen bij een lab of drogist.
Je kunt de zeep op verschillende plekken laten drogen. Zelf doe ik dat in een schoenendoos. Het belangrijkste is dat de zeep kan 'ademen', omdat in de eerste weken nog veel water verdampt uit de zeep. Leg de zeep dus niet in een luchtdichte bak.
Natuurlijke zeep, de naam zegt het al, wordt gemaakt van producten die in de natuur te vinden zijn. In een scrubzeep die in een fabriek is gemaakt, worden vaak plastic bolletjes toegevoegd, de zogenoemde microplastics en -beads.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Olie voor zeep
Als basis voor de meeste zeepsoorten wordt olijfolie of zonnebloemolie gebruikt. Deze oliën zijn makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. De eigenschappen van deze oliën zijn misschien te sober, door er een percentage exotische oliën aan toe te voegen krijgt de zeep een ander karakter.
Het zeep-molecuul
De molecuulformule van een stearaation (het zeep-ion) word op de volgende manier weergegeven: C17H35COO- De 'C' laat zien dat er koolstofatomen inzitten. Het getal 17 geeft aan dat er 17 van die koolstofatomen aan wezig zijn.
Houdbaarheid harde zeep
Handgemaakte zeep is in principe een jaar houdbaar. De zepen zonder bijzondere ingrediënten, zijn in principe oneindig houdbaar. Wel kunnen zeepjes uitdrogen (al het restwater verdampt).
Glycerine zeep – de stap-voor-stap instructies
Om het eenvoudig te stellen, kan je zeggen dat 1g glycerinebasis ongeveer gelijk staat met 1 g water Je kan dus gemakkelijk afmeten hoeveel gram of milliliter water er in de vorm van uw keuze past.
Je kunt zuivere glycerine zeep kopen op het internet of in een handwerkwinkel.
1. Voeg 15 druppels geurolie toe per 100 ml zeep. (het flesje rechtop houden om vlot te laten druppelen) 2. Even roeren met de roerlepel (niet langer dan nodig om vroegtijdig stollen te voorkomen) 3.
Natrium laureth sulfaat wordt veel gebruikt in handzeep als wasactieve- en schuimvormende stof. Ze weken het vuil los en zorgen ervoor dat het opgelost blijft in het water. Zepen met natrium laureth sulfaat zijn veilig te gebruiken. Het kan wel, net als andere wasactieve stoffen, irriterend zijn voor je huid.
(zepen), wasmiddel. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: zeep (zn) : babyzeep, groene zeep, huishoudzeep, scheerzeep, toiletzeep, zeeppoeder.
In de desinfecterende zeep is maar een beperkte hoeveelheid alcohol aanwezig, dus vanaf het moment dat alle alcohol opgebrand is, dooft de vlam. Ook bestaat de desinfecterende zeep vooral uit water.