Bij een scheiding moeten de gemeenschappelijke schulden verdeeld worden. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan worden de schulden gedeeld, ieder krijgt de helft. Zelfs schulden, die een van jullie voor het huwelijk is aangegaan.
Schulden worden gedeeld door twee
Als mensen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, verdelen zij bij een scheiding de schulden door twee. Dat geldt in principe ook voor schulden die voor het huwelijk zijn gemaakt. Door de gemeenschap van goederen zijn ook die schulden gezamenlijk geworden.
Bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk bij gemeenschap van goederen, zijn ook alle schulden gemeenschappelijk en ben je mede aansprakelijk, zowel voor nieuwe schulden als voor schulden die de partner eerder heeft gemaakt. In de huwelijkse voorwaarden kun je wel aangeven wie waarvoor aansprakelijk is.
Gezamenlijke schulden zijn schulden die door meerdere mensen samen zijn aangegaan. Een schuld kan aangegaan worden door mensen die samenwonen of (in gemeenschap van goederen) gehuwd zijn met elkaar.
Er kan ook sprake zijn van een privé-schuld. Dit is een schuld die uiteindelijk gedragen moet worden door een van beide partners.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Welke schulden vallen in de volledige gemeenschap van goederen? Bij een volledige gemeenschap van goederen vallen in beginsel alle schulden in de gemeenschap. Het maakt niet uit op wiens naam de schuld staat en wanneer de schuld is ontstaan. Niét in de gemeenschap vallen privéschulden.
Voorwaarden kwijtschelding schuld
Om (gedeeltelijke) kwijtschelding van uw schuld te krijgen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Uw inkomen was bijvoorbeeld minimaal 3 jaar niet hoger dan 90% of 95% van de bijstandsnorm. Het UWV heeft een overzicht met voorwaarden voor kwijtschelding van uw schuld.
Deurwaarder beslaglegging inboedel huisgenoot
Wanneer u met een huisgenoot samenwoont, die tevens uw partner is, dan kan dit blijken uit een huwelijk of uit een samenlevingsovereenkomst. De deurwaarder kan dan beslag leggen op de spullen van uw partner.
Als jullie samen het contract van de lening ondertekenden, zijn jullie ten aanzien van de bank allebei verantwoordelijk voor de terugbetaling ervan. Dat geldt ook als je (ex-)partner je uitkocht waardoor je niet langer mede-eigenaar bent van de woning.
Ja, u kunt tijdens de Wsnp gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Houdt u er rekening mee dat uw financiële situatie hierdoor wijzigt. En dat het gevolgen heeft voor uw Wsnp. Bespreek uw voornemen daarom eerst met uw Wsnp-bewindvoerder.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Voor privéschulden is de echtgenoot die de schuld is aangegaan aansprakelijk. Het is ook mogelijk dat beide echtgenoten aansprakelijk zijn als zij de schuld gezamenlijk zijn aangegaan. Deze schulden kunnen worden verhaald op zowel de gemeenschapsgoederen als de privégoederen van de echtgenoot-schuldenaar.
Onder de fysieke inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Was je getrouwd in gemeenschap van goederen of had je een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Ga je scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.
Van overbedeling is sprake als bij het verdelen van een boedel (bijvoorbeeld een erfenis of een huwelijksboedel bij scheiding) één rechthebbende een groter deel krijgt toebedeeld dan de ander(en). Bij deze overbedeelde rechthebbende ontstaat van rechtswege een schuld bij de andere rechthebbenden.
belastingschulden (rijksbelastingen en gemeentelijke belastingen) achterstand betalingen van de vaste lasten (huur, energie, water, verzekeringen) fraudeschulden (bijvoorbeeld bij de sociale dienst) een studieschuld.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Geld lenen met schulden is zeker mogelijk zolang de schulden niet te hoog zijn voor jouw financiële situatie. Ook moet je altijd netjes betaald hebben. Zijn er problemen (geweest) met betalingen dan heb je een negatieve registratie bij het BKR en kun je bij Krediet.nl geen lening afsluiten.
Elke lening of schuld kan dus verjaren. Dat betekent dat de bank of kredietverstrekker na een bepaalde tijd wettelijk geen aanspraak meer kan maken op je geld. De algemene verjaringstermijn is 20 jaar, maar iedere lening of schuld heeft zelf een eigen verjaringstermijn. Voor een consumptief krediet is dat 5 jaar.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Koude uitsluiting is het uitsluiten van elke huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap tussen u en uw partner. Om dit te doen heeft u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden nodig.
Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden zijn afspraken tussen u en uw partner over de verdeling van uw bezittingen en inkomen. U kunt een afschrift (kopie) van de voorwaarden opvragen bij de rechtbank waar ze ingeschreven zijn.
Alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden zijn van u en uw partner samen. Erfenissen en schenkingen vallen in de gemeenschap van goederen. Soms en onder bepaalde voorwaarden vallen bezittingen en schulden hier buiten.