Hoe dan ook, als een aantal vruchten bereikt wordt stopt de plant alle energie in de vruchten en wordt de wortel-, blad- en bloemgroei benadeeld. Er verschijnen weinig nieuwe scheuten en bladeren. De bloempjes openen zich nog wel, maar vallen af omdat de plant geen energie meer stopt in de bevruchting.
Bloemrui is een gekend probleem bij paprika/pepers. Vooral als de plant in stress is (te warm, te koud, een tijdelijke groeiremming) of als er al veel vruchten gezet zijn zullen de bloempjes al eens afvallen. De oorzaak van bloemrui kan ook te zoeken zijn bij een slechte bevruchting, niet bij een slechte bestuiving.
Het beste kun je een peperplant niet te vaak water geven, en veel water per keer. Door de plant elke keer droog te laten worden en dan weer voldoende water te geven, zorg je ervoor dat je een compacte plant met veel bloemen krijgt. Bovendien maakt het de pepers scherper van smaak.
Pepers hebben niet heel veel water nodig, maar gedijen wel goed als de grond een beetje vochtig is. Zorg dus dat je ze voldoende water geeft. Het is niet nodig om pepers te snoeien. Mocht de plant nog geen knoppen hebben, dan is het wel aan te raden om te snoeien.
Een peperplant moet goed worden bestoven om vruchten te maken. Gelukkig gebeurt dit door trillingen van insecten, de wind of door net als bij tomaten met een stok (voorzichtig) tegen de stam te tikken. Je hoeft een peperplant in de buitenlucht zelden te bestuiven, maar je kunt het voor de zekerheid doen.
Gelukkig zijn pepers meerjarige planten. Je kunt ze vorstvrij overwinteren en het kost maar weinig moeite. Ieder voorjaar komen ze opnieuw op. Zo blijft je favoriete peperplant nog jaren in leven!
Pepers houden van veel licht en warmte. Zaai je ze in een te donkere kamer, dan worden het iele, slappe zaailingen die het waarschijnlijk niet lang volhouden. Is het te koud, dan komen de zaden überhaupt niet uit. Pepers hebben een kiemtemperatuur van rond de 22-24 graden.
Peperplant toppen
Zodra de zaailingen groeien, nijp je de top eruit om de groei van zijscheuten te stimuleren. Laat je peperplanten vier zijtakken ontwikkelen en nijp ook hier de top uit als ze groter worden.
Wanneer rijpe en onrijpe pepers oogsten
Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het zaai- en plantmoment. Over het algemeen vindt de oogst plaats van juli tot en met oktober.
Een paprika of peper in pot kun je het zonnigste en meest beschutte plekje in de tuin geven. En een pot is verplaatsbaar; in periodes met langdurige regen of bij een verwachte storm kun je de pot verzetten, bijvoorbeeld tegen het huis of ergens onder een afdak.
Extra voeding voor je peperplanten
De planten houden van water en voeding. Er is speciale voeding voor planten als de peperplant op de markt, maar je kunt ook moestuinvoeding gebruiken.
Peperzaden houden van warmte. De ideale temperatuur is tussen de 21°C en 25°C graden. Ze hebben ook veel zonuren nodig, daarom is eventueel een extra groeilamp boven de plantjes een goede stimulator om in de winter toch lekker door te groeien. Hebben pepers ook last van schimmels of ander ongedierte?
Het is belangrijk voor peperplanten om een voeding te kiezen die weinig stikstof (N) bevat omdat dit voor veel blad en stengels zorgt.Kies een voeding die veel kalium (K) en wat fosfor (P) bevat. Kalium zorgt voor een goede vruchtzetting en fosfor zorgt voor een goed ontwikkeld wortelstelsel.
Na de bloei gebruikt de plant een groot deel van zijn energie aan de ontwikkeling van de zaden. En u kan al raden waar die zaden zullen kiemen… juist ja, in de verwelkte bloem. Bij het verwijderen van de bloemen dient u ervoor te zorgen dat u de knoppen die reeds klaar zitten voor volgend jaar niet mee aftrekt.
Zoals wel vaker geldt, is timing erg belangrijk bij het bemesten van je peperplanten. Als je overdrijft, kan dit leiden tot beschadigde planten en pepers van slechte kwaliteit. Dus, wat is het beste voedingsregime? Als vuistregel geldt dat je elke week of om de week voedingsstoffen toedient.
Wie de chilipepers niet in een glazen serre of kas kan plaatsen, kan ze ook buiten op een beschutte warme plaats in volle grond planten. Maar je kunt ze ook in potten opkweken, op een zonnig terras, in een vierkante meter moestuin, of geef ze een plaatsje aan een zuidermuur.
Je kunt de peperplant terugsnoeien nadat de bladeren beginnen af te sterven. Snoei de takken van de peperplant terug tot een paar grote “Y's”, laat ongeveer 2,5-5 cm over voor de bovenste helft van de “Y”.
Peper- en paprikaplanten zijn eigenlijk heesters die niet winterhard zijn. Je zou ze daarom zelfs in huis kunnen laten overwinteren. Dat is niet gemakkelijk want ze zijn gevoelig voor diverse soorten luis en schimmels.
Help, mijn pepers zijn nog groen
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Het stekken van peperplanten duurt wel even.Zodra er bij een stek die in water staat wortels verschijnen, duurt het 6–8 weken voordat je hem in aarde kunt plaatsen. Het vergt enige oefening om te weten wanneer je een stek kunt planten. Als de wortels voldoende gegroeid zijn, kun je het stekje in de aarde zetten.
Pepers zijn dus zelfbestuivend hoewel kruisbestuiving door insecten zeer goed mogelijk is. Houd om die reden voldoende afstand tussen 2 rassen aan. Laat vervolgens een mooie vrucht aan een gezonde plant goed rijp worden.
De peper laat je eigenlijk vanzelf weten wanneer je kunt oogsten. Een volledig rijpe serrano chilipeper is ongeveer 7 tot 10cm lang en is donkergroen van kleur, maar staat op het punt rood te kleuren. Dit is het geschikte moment om ze te plukken. Komt de peper met weinig weerstand van de plant, dan kun je oogsten.
Hierdoor zou je denken dat het gaat over een eenjarige plant. Echter dit klopt niet. Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant.
Over het algemeen wordt aangenomen dat peperplanten dagelijks minstens vijf uur direct zonlicht nodig hebben, hoewel ze veel meer aankunnen. Dit is binnen ook het geval. Maar wanneer je thuis pepers kweekt, heb je niet zo'n ingewikkelde setup nodig zoals bij het telen van wiet. Een aantal LED strips volstaat vaak al.
Capsaïcine is het stofje in pepers dat ze zo pittig/heet maakt en hoe langer de peper aan de plant hangt hoe meer capsaïcine er in de peper zit. Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van dezelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers.