Zware aandoeningen (E-pathologie) De zware aandoeningen zijn opgenomen in een limitatieve lijst. Voor de terugbetaling van de behandeling is het akkoord van de adviserend arts vereist. Patiënten krijgen meer zittingen terugbetaald en genieten een verlaagd remgeld.
Als arts of kinesitherapeut stuurt u het dossier voor de aanvraag van een akkoord aan de adviserend arts van het ziekenfonds van uw patiënt (uw patiënt mag het ook zelf versturen). 4. De adviserend arts van het ziekenfonds controleert de aanvraag en geeft al dan niet zijn akkoord.
Dit zijn aandoeningen waarvoor gedurende een korte periode een intense kinesitherapiebehandeling nodig is.
Aantal verstrekkingen tegen normaal terugbetalingstarief
Maximaal achttien per aandoening (voor maximaal drie verschillende aandoeningen per kalenderjaar). De behandeling van een tweede en derde aandoening wordt enkel terugbetaald mits voorafgaand akkoord van de adviserend arts.
Voel je je niet 100 % comfortabel bij je huisarts, tandarts, kinesist …? Je hebt altijd het recht om van zorgverlener te veranderen. Je kan je probleem ook met je huidige zorgverlener bespreken. Wil je bijvoorbeeld graag op voorhand weten hoe een procedure in zijn werk gaat of hoeveel ze gaat kosten?
Tarieven kinesisten 2022
De nieuwe bedragen voor een behandeling bij de kinesitherapeut wijzigden op 1 juni 2022. Is je kinesist geconventioneerd, dan betaal je vanaf nu 27,10 euro voor de eerste 9 sessies, en 24 euro voor sessies 10 tot 18. Je eigen bijdrage (het remgeld) bedraagt dan zo'n 6 euro.
In Nederland wordt met een fysiotherapeut een kinesist of kinesitherapeut bedoelt. De invulling van het beroep is nagenoeg hetzelfde, het verschil zit hem hierbij in de Vlaamse versus Nederlandse standaardtaal. In België is een fysiotherapeut ook een synoniem voor fysisch geneesheer.
Een kinesist werkt altijd op voorschrift van een arts. Lees hier meer over de terugbetaling van kinesitherapie door de verschillende ziekenfondsen.
Uw doktersvoorschrift als u dat hebt, een klever van uw mutualiteit, eventuele onderzoeksresultaten i.v.m. beeldvorming (RX,CT,NMR,…) en het protocol van de radioloog. Indien u geen doktersvoorschrift hebt, mogen wij geen kinesitherapie toepassen. U komt dan voor osteopathie of massage.
Hoe lang is een voorschrift geldig? De behandeling dient aangevat binnen de periode van 2 maand na de opmaakdatum.
Welke kledij draag ik best als ik naar de kine ga? Op zich maakt het niet zoveel uit wat je aanhebt, maar gemakkelijke sportieve kledij is aan te raden (T-shirt, joggingbroek, short,…). Zo zal je het minst gehinderd worden tijdens je oefeningen.
De belangrijkste resultaten voor de actieve kinesitherapeuten in de gezondheidszorgsector (Practising) in België worden hieronder beschreven. Het totaal aantal actieve kinesitherapeuten in de gezondheidszorg in de Vlaamse Gemeenschap zou toenemen van 13.008 in 2016 tot 22.846 in 2041, een groei van 76%.
Zowel osteopaten als chiropractoren richten zich op het bewegingsapparaat en de disbalans hiervan. Een verschil is dat beide specialisten de oorzaak van de klachten op een andere manier achterhalen en welke denkwijze erachter zit.
Een osteopaat mag, gezien hij geen arts is, geen onderzoekingen of medicatie voorschrijven. Mocht beeldvorming of bloedanalyse nodig zijn zal hij je doorverwijzen naar je huisarts.
Een doktersattest kan worden uitgeschreven door artsen, tandartsen en vroedvrouwen. Apothekers, verpleegkundigen, kinesisten en andere paramedici hebben hier geen bevoegdheid voor.
Hetzelfde geldt voor osteopathie: dat kan absoluut geen kwaad en is net als acupunctuur ook geschikt bij een gecompliceerde zwangerschap”, zegt Gea Reussing, verloskundige bij Verloskundigenpraktijk NOP in Emmeloord. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van een klacht en ziet daarbij het lichaam als een geheel.
De osteopaat zal bij rugklachten alle aspecten onderzoeken die invloed hebben op dat gedeelte van de rug waar je last van hebt. Het gaat dan om de wervels, de spieren, de organen, het zenuwstelsel, de doorbloeding en alle mechanische componenten die op dat gedeelte van de rug inwerken.
Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam. Manuele therapie beperkt zich tot botten, gewrichten en de spieren (het bewegingsapparaat). Osteopathie behandelt zowel het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel als het zenuwstelsel én behandelt holistisch.
Een kinesist verdient 20,75 euro bruto per patiënt, per uur komt dat ongeveer uit op 42 euro bruto.
Wanneer de behandeling correct is voorgeschreven, geniet je dankzij de wettelijke ziekteverzekering van een ruime terugbetaling van het bedrag dat je zelf aan de kinesist betaalt. Zo krijg je ongeveer drie vierde terug van de wettelijke ziekteverzekering. Ongeveer een vierde betaal je zelf als remgeld.
Vrijwel alle dringende medische kosten worden terugbetaald indien je vakantiebestemming gedekt is door de CM-reisbijstand. Per dossier en per rechthebbende geldt een franchise van 60 euro (25 euro voor leden met verhoogde tegemoetkoming). In de terugbetaling zit steeds een extra CM-tegemoetkoming.
Per osteopathische behandeling betaalt CM 10 euro terug, met een maximum van 50 euro per persoon en per kalenderjaar voor osteopathie en chiropraxie samen.
CM zorgt voor de administratieve afhandeling: we voeren de nodige controles uit en storten de terugbetaling op je rekening. Aangezien de verwerkingstijden momenteel sterk variëren, kunnen we geen exacte doorlooptijd vermelden.