Hacken betekent digitaal inbreken. Dat kan zijn op computers, maar ook websites of (mail)accounts. Hackers kunnen deze dan voor eigen doeleinden te gebruiken. Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld.
Als hackers toegang hebben tot jouw gegevens en apparaten kunnen ze helaas een heleboel dingen doen. Zoals: Je geld stelen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam. Het doen van online aankopen op jouw naam.
Gevaren van een hack
Ze nemen ongemerkt een mailwisseling over en veranderen je facturen. Het geld van je klant komt daardoor niet bij jou maar op de rekening van de crimineel terecht. Ze stelen data uit je bedrijf en versleutelen je werkomgeving zodat jij er niet meer bij kunt.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Als iemand je account hackt, breekt diegene via internet in in jouw privé-omgeving. Hackers kunnen inbreken in jouw accounts, zoals e-mail, sociale media of opslagplaatsen zoals Dropbox. Ze kunnen ook toegang krijgen tot je computer, tablet of smartphone.
Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail.
Wat gebeurt er als je telefoon gehackt is? Wees alert op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld vreemde activiteit op je onlineaccounts, oproepen, berichten, sms'jes van onbekenden en vooral als je telefoon opeens heel traag wordt en de batterij snel leegloopt.
Ben je benieuwd of jouw gegevens ooit gelekt werden en terecht zijn gekomen op het 'darkweb'? Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek.
Helft acht kans aanwezig om gehackt te worden
Van de Nederlanders achtte 50 procent de kans aanwezig - dat wil zeggen '(heel) groot' of 'niet groot, niet klein' - om zelf slachtoffer te worden van een hack van een apparaat of account. Verder zag 42 procent een risico om met aan- of verkoopfraude te maken te krijgen.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
Valse berichten via Messenger
Wees op uw hoede. Soms worden via Facebook Messenger phishingberichten rondgestuurd of berichten met een virus. Deze berichtjes lijken betrouwbaar, maar dat is schijn. Vaak staat in zo'n bericht een link naar een zogenaamde YouTube-video of dubieuze site.
Een crimineel kan toegang hebben gekregen tot je bankgegevens en daarmee geld van je hebben gestolen. Bijvoorbeeld door je computer, smartphone of tablet te hacken. Je kunt ook een nepmail hebben gekregen met een link naar een website die lijkt op die van je bank.
Zodra de hacker jouw 06-nummer in handen krijgt, heeft hij toegang tot alle online accounts die zijn gekoppeld aan dat telefoonnummer, zoals e-mail, sociale media en betaaldiensten. Honderden Nederlanders zijn vorig jaar slachtoffer geworden van hackers die hun 06-nummer overnemen, ook wel sim-swapping genoemd.
Als je vreemde pieken in je gegevensgebruik opmerkt, kan dit wijzen op spionage-apps. Als iemand je mobiele telefoon bespioneert, gebruikt diegene het netwerk om de verzamelde gegevens over jou te downloaden. Als je om de een of andere reden je gegevensgebruik niet bijhoudt, begin daar dan meteen mee.
Doe aangifte bij de politie
Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
We kennen allemaal de security-risico's van e-mail. Malware, spam, phishing, ransomware... vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken, helaas. Gelukkig zijn er verschillende tegenmaatregelen mogelijk: virusscanners, anti-spam en vooral de phishing filters zijn tegenwoordig behoorlijk effectief.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Op de website haveibeenpwned.com van Troy Hunt kon je sindsdien al achterhalen of jouw accountgegevens ook werden buitgemaakt, en of en hoe vaak jouw wachtwoord zich tussen de gekraakte wachtwoorden bevond. De zoekmachine van D0gberry toont je nu ook de twee eerste tekens van het wachtwoord dat bij jouw login hoort.
Het hacken van telefoons kan gebeuren met allerlei soorten telefoons, waaronder Androids en iPhones. Aangezien iedereen kwetsbaar kan zijn voor telefoonhacking, raden we alle gebruikers aan om te leren hoe ze een gekraakt apparaat kunnen herkennen.
Hoe weet ik of mijn telefoon gehackt is? Zie je een app of een programma op jouw Samsung S22 of iPhone 14 staan die je nooit zelf hebt geïnstalleerd? Of wordt jouw telefoon opeens heel snel warm? Dan kan het zo zijn dat jouw telefoon misschien gehackt is.