Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
Kippen eten vrijwillig steentjes. Niet omdat ze dat lekker vinden, maar omdat ze de steentjes nodig hebben in hun maag om het graan te vermalen.
Verenpikken staat los van het pikken om de rangorde te bepalen. De pikorde is een natuurlijk verschijnsel om de sociale relaties binnen een groep te bepalen en te bevestigen. Bij verenpikken kunnen kippen elkaar ernstig verwonden. Een verenpikkende kip trekt bijna elke soortgenoot die ze tegenkomt een veer uit.
Maagkiezel: Dit zijn kleine steentjes die de kip tot zich neemt, zodat ze in de spiermaag het voer kunnen fijnmalen. Dit doen ze omdat ze geen tanden hebben. Dit bevorderd de spijsvertering, omdat het kippenvoer beter kan worden opgenomen.
De reden waarom kippen zand en kleine stenen eten, is dat zonder hen het voedsel niet volledig wordt verteerd. Daarom moeten zand en stenen aanwezig zijn in de voeding van kippen. Kippen hebben geen tanden. In de natuur pikken ze daarom allerlei kleine steentjes op die in hun maag de voeding vermalen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Veel mensen denken dat maagkiezel hetzelfde is als vogelgrit, dit is echter niet zo. Waar vogelgrit gemalen oesterschelp is, is maagkiezel echter complete steentjes. Deze steentjes met scherpe randen zorgen ervoor dat de vogel opgenomen zaden kan fijnmalen in de maag.
Kippen hebben geen tanden
Grit is noodzakelijk voor de vertering van het voeder. Kippen hebben geen tanden, waardoor het graan volledig in de maag van de kip terecht komt. Met kippengrit worden de granen en korrels zeer gemakkelijk verbrijzeld in de maag van de kip.
Dien extra kalk toe onder de vorm van oesterschelpen aan de voeding van de kip. Je mag zeker eierschalen aan kippen geven, dat geeft hen de nodige kalk terug . De eierschalen laten drogen , fijn stampen en vermenen onder het kippenvoer (ze moeten onherkenbaar zijn voor de kip). Het is goed voor hun maag.
Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken. Deze gedragsproblemen komen, in alle houderijen voor; dus zowel in intensieve houderijsystemen, als in biologische en hobbymatige pluimveehouderijen.
De kippen vinden het even leuk, maar het gaat niet de grote bron van de verveling tegen. Dat is namelijk het ontbreken van mogelijkheden om het natuurlijk voedselzoekgedrag tot uiting te brengen. Daarom is het belangrijk om de kippen bezig te houden met iets dat in deze behoefte voorziet.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.
Voor leggende kippen (en andere leggend pluimvee) moet constant een calciumbron beschikbaar zijn. Volledig (of compleet) legmeel bevat in principe voldoende calcium maar zeker wanneer er ander voer wordt gegeven is het belangrijk dit aan te vullen. Een goede aanvulling is schelpengrit.
Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels.
Maar hoe doen ze het dan wel? Willem Wever zocht het uit! Kippen plassen niet zoals mensen dat doen.
Versele-Laga Country's Best Kippenvoer
Versele-Laga is al jaren een kwaliteitsmerk op het gebied van vogelvoeding. Country's Best is speciaal ontwikkelt voor volwassen legkippen. Dit is een kwalitatief goede voeding speciaal voor kippen vanaf 18 weken oud. Gedurende de hele legperiode kan je deze voeding geven.
Spijsvertering van kippen
Al het voedsel wordt door kippen direct ingeslikt. Ze kauwen er niet op, want ze hebben geen tanden. Via de slokdarm komt het voedsel eerst in de zogenoemde 'krop' terecht. Hier wordt het voedsel geweekt om het beter geschikt te maken voor de vertering.
Legmeel is een basisvoeding voor als kippen aan de leg zijn. Het is geschikt voor alle soorten kippen. In legmeel zit de juiste hoeveelheid calcium en eiwit om het hele jaar door gezonde eieren te leggen.
Daarom is het raadzaam om de maagkiezel drie keer per week bij zijn eten te doen. Een kleine hoeveelheid tussen twee vingers is genoeg om aan de behoefte te voldoen. Op deze manier zorgt de maagkiezel er in de spiermaag voor, dat het voedsel goed vermalen wordt.
Verstrek bij kooivogels een thee- tot eetlepel in de week in een apart bakje of door het voer. Voor kippen en duiven is het belangrijk dat er een flinke hoeveelheid grit en kiezel in een apart bakje aanwezig is.
Maagkiezel is bij voorkeur scherp zodat het in de spiermaag het voer goed kan fijnmalen. Dit bevordert de spijsvertering, zodat het kippenvoer beter kan worden opgenomen. Kippen die vrij kunnen rondlopen zullen zelf opzoek gaan naar steentjes voor het vermalen van het voer.
Waarom witkalk gebruiken in uw dierenverblijf? 1) Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. 2) Witkalk geeft altijd wit af.
Om mijten te voorkomen strooit u tabakstelen in het legnest én een laagje over de beukensnippers in het nachthok.