Vossen zijn opportunisten: ze leven van wat zich ter plaatse het gemakkelijkst laat verschalken. Kleine knaagdieren (vooral woelmuizen) en haasachtigen (haas, konijn) vormen het hoofdmenu.Maar ook vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval wordt gegeten.
De vos eet bijna alles en jaagt meestal 's nachts en in de schemering. Zijn prooien zijn kleine knaagdieren en konijn-achtige dieren. Bovendien worden ook weidevogels, eieren, regenwormen en insecten gegeten, evenals afgevallen fruit en bessen (vooral bramen), aas en afval.
In de folder worden tips gegeven hoe je vossen in je eigen achtertuin kunt krijgen, zo kun je bijvoorbeeld kaas, gekookte aardappelen, rauwe kip en broodkorstjes neerleggen om de vossen naar jouw huis te lokken.
Dat kan gevaarlijk zijn. Het beste is om ze gewoon met rust te laten en er van een afstandje van te genieten.” Andela vult aan: “Houd altijd afstand tot de vos. Hij kan hondsdolheid met zich mee dragen.
De vos is snel tevreden en stelt weinig eisen aan zijn leefgebied. Hij heeft een sterk aanpassingsvermogen en komt in alle mogelijke biotopen voor, zelfs in de stad. Het enige wat hij nodig heeft is voldoende voedsel, een hol en een partner. Rekels en moeren leven in paren en zijn enorm territoriaal.
Hij eet insecten, knaagdieren, vogels, eieren maar ook fruit en plantenwortels. Water krijgt de alleseter via zijn voedsel binnen. Hij kan daardoor lange tijd zonder drinken. Toch drinkt hij graag een flinke slok als hij water tegenkomt.
Vossen poepen graag op een molshoop, graspol, kei of bij een paaltje om zo hun territorium te markeren.
Holen worden meestal alleen door de wijfjesvossen gebruikt om in te slapen, in winter en voorjaar, als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben. In de overige jaargetijden slapen ze meestal, net als de meeste mannetjes het gehele jaar door doen, op een beschut plekje bovengronds, onder een dichte struik bijvoorbeeld.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Vossen zijn vooral actief in de schemering en gaan dan op jacht. In hele rustige gebieden wil de vos soms ook overdag tevoorschijn komen. De grootste kans om vossen te zien heb je 's ochtends in alle vroegte of 's avonds als de schemering invalt.
Vossen vallen van zichzelf op dit moment geen mensen aan. Dat kan wel komen als de vos zijn voedselbron wil beschermen of zich in het nauw gedreven voelt: vossen aaien moeten wij dus niet normaal gaan vinden, dat is het niet. Ook voor de vos is de voedselbron in de stad geen ideale oplossing.
De vos eet alles wat hij kan vinden. Hij eet het liefst kleine dieren, zoals konijnen en hazen, maar vogels vindt hij ook lekker. Die zijn alleen wat lastiger te vangen. Verder eet hij eieren, insecten en zelfs fruit.
In onze weidevogelgebieden eten vossen soms in korte tijd een groot deel van de aanwezige weidevogelkuikens en legsels op. Terwijl we in deze gebieden juist alles op alles zetten om soorten als grutto, kievit en tureluur te behouden.
Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
Jonge vossen worden welpen genoemd. Daarbij noemt men een mannetjes vos een rekel en het vrouwtje wordt moervos genoemd.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels.
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
Vossen zullen geen mensen aanvallen. Ook geen kinderen of baby's. Er is nog nooit een mens aangevallen door een vos. Vossen kunnen natuurlijk wel bijten uit zelfverdediging wanneer zij zich in het nauw gebracht voelen.
Vos. De rode vos slaapt meestal zo'n 10 uur per dag; 's nacht jaagt hij of zij. In zijn territorium gebruikt hij verschillende vaste slaapplekken, soms wel 10.
Doordat hij voornamelijk voor kleine en gemakkelijke prooien gaat, wordt de vos gezien als een opportunistische jager. Een vos heeft per dag gemiddeld 500 gram voedsel nodig. Om er zeker van te zijn dat hij voldoende voorzien is van voedsel verzameld de vos meer voedsel dan hij op kan.
Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond.
We spreken pas van obstipatie of verstopping wanneer je drie keer per week of minder poept. Als de poep lang in de darm blijft zitten, wordt die hard. Harde en dikke poep die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd.
Vossen communiceren met elkaar via een reeks van geluiden, via gezichtsuitdrukking en via geur. Geursporen maken ze met urine en ontlasting en met geurklieren bij de anus, boven de staart, aan de poten (voetzolen) en aan de binnenkant van de lippen. Geur wordt vooral gebruikt om gebieden te markeren.