In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Met de namenteller kun je zien hoe vaak de babynaam van jouw kind voorkomt in de database van WIJ. Je krijgt een overzicht van de afgelopen tien jaar. Zo kun je zien of de naam populairder is geworden, of juist niet! Vul de babynaam in, en geef aan of je de resultaten voor een jongen of meisje wilt zien.
Op de website forebears.io kun je jouw achternaam invoeren. Vervolgens kun je bekijken hoeveel mensen op de wereld ook jouw naam hebben. Daarnaast zijn er leuke weetjes over namen te vinden op het platform en tevens statistieken over die namen en landen van over de hele wereld.
Forebears.io biedt een zoekmachine voor zowel voor- als achternamen. Je kan er van zowat elke naam te weten komen in welke landen die het meest voorkomt, hoeveel mensen per land die naam dragen, hoe populair de naam is en vaak ook wat de naam betekent.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
De familienaam of achternaam geeft aan tot welke familie een persoon behoort. Doorgaans gaat het daarbij om de familie in de mannelijke lijn. Familienamen zijn in de middeleeuwen ontstaan. Pas in de Franse tijd (België 1795 en Nederland 1811) werd het verplicht om ze te registreren bij de burgerlijke stand.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam.
Het Meertens Instituut houdt alle voornamen in een speciale databank bij. Door jouw voornaam op de Meertens-website in te vullen kun je precies terugvinden hoe populair jouw naam door de jaren heen is. Daarnaast kun je ook zien in welk gedeelte van Nederland jouw naam het meest voorkomt.
Er zijn heel veel namen waar je uit kunt kiezen, maar toch blijken mensen over de hele wereld vaak voor dezelfde naam te kiezen. Sofia is namelijk de populairste meisjesnaam ter wereld. Deze naam staat in 8 landen ter wereld op nummer 1.
Julia en Noah zijn de populairste namen van 2021. Er werden in Nederland 753 Julia's en 945 Noah's geboren. Noah stond vorig jaar ook al op 1 bij de jongens.
Net als in 2021 zullen we ook in 2022 nog steeds veel korte en krachtige babynamen zien. Bij de jongensnamen zullen Noah, Daan en Sem vechten om de eerste plaats. Noud, Mees en Bram zien we ook veel. Bij de meisjesnamen zal het gaan tussen Sophie, Mila en Julia.
Op de website Forebears kun je zo'n beetje alle denkbare informatie vinden over je achternaam. Van de betekenis tot in welk land je achternaam het meest voorkomt en met hoeveel mensen je die naam deelt, tot alle verbasteringen van de naam. Je ontdekt het allemaal in een paar milliseconden.
Slaven hebben geen familienamen. Ze hebben alleen een voornaam, bijvoorbeeld Henriëtte of Kwakoe. Als er meer Henriëttes of Kwakoes zijn, komt er vaak wel iets bij: dan wordt het bijvoorbeeld Kwakoe van Maagdenburg (een plantage) of Henriëtte van Van Dijk (een slaveneigenaar).
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
Zody betekent namelijk 'leven'.
Als u in Nederland trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, houdt u in uw paspoort uw eigen geboortenaam. Dat is uw officiële (juridische) achternaam. Deze verandert niet door de keus voor naamgebruik.
Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen, zijn er slechts 181 personen met familienamen zoals Blyweert, Gaeremynck, Hochepied, Morgante, Nasser of Van Lishout.
PEKING - In Nederland is het De Vries, in Duitsland Müller, maar de meest voorkomende achternaam in de wereld is Chinees: Li. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese Academie voor Wetenschap. In China hebben 96 miljoen mensen deze naam, dat is ongeveer 7,4 procent op een bevolking van 1,3 miljard mensen.
Waarom kind achternaam moeder geven
Een mooie manier om je eigen vader te eren, als die alleen maar dochters heeft. Zo hoeft de naam niet "uit te sterven". Als er onenigheid is in de familie langs vaders kant, en je partner daardoor zijn naam niet wil doorgeven.
Eén van de redenen waarom mensen kiezen voor een dubbele achternaam voor hun kind, is omdat ze zo de verbondenheid met hen beiden kunnen laten zien. Het kan ook een praktische oplossing bieden voor mensen met meerdere nationaliteiten; het komt namelijk voor dat mensen in verschillende landen verschillende namen hebben.
De familienaam gaat meestal over van ouders op kinderen, van de ene generatie op de andere. Familienamen kunnen worden onderscheiden van patroniemen, die familierelaties op een andere manier uitdrukken. Voor individuele leden van een familie zijn er voornamen, roepnamen of bijnamen.