De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38 en 39,5 graden. Een konijn is oververhit als zijn of haar lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is. Oververhitting is zeer gevaarlijk bij konijnen, zij kunnen hier aan overlijden.
Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Van nature zijn ze gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond, waar het tussen de 10 en 20 graden is. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid niet. Zodra de buitentemperatuur warmer wordt dan 24 graden kunnen konijnen al last krijgen van de hitte.
Van nature zijn konijnen gewend om in een donker hol onder de grond te zitten. De hitte tijdens warme zomerdagen verdragen konijnen dus slecht. Buitentemperaturen boven de 24 graden Celsius zijn eigenlijk al te warm voor een konijn. Let er dus op dat uw konijn voldoende koelingsmogelijkheden heeft.
Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Van nature zijn ze gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond, waar het tussen de 10 en 20 graden is. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid niet. Zodra de buitentemperatuur warmer wordt dan 24 graden kunnen konijnen al last krijgen van de hitte.
Binnen konijnen
Zet een ventilator aan, maar zorg er wel voor dat je konijn niet op de tocht zit of de ventilator rechtstreeks naar hem blaast.
Wanneer de omgevingstemperatuur bij een konijn 27 graden of hoger is, kunnen zij last krijgen van oververhitting. De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38 en 39,5 graden. Een konijn is oververhit als zijn of haar lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is.
Een verkoelende fles of steen
In plaats van een fles kun je ook een natte steen gebruiken. Wil je direct verkoeling bieden? Dan kun je de fles en de stenen ook met koud water vullen/nat maken en de diepvries overslaan. Je konijn kan vervolgens lekker tegen de fles of steen aan liggen ter verkoeling.
Een konijn heeft geen zweetklieren en kan warmte alleen kwijt via de oren, voorpoten en door sneller te ademen. Bij hoge temperaturen worden ze ook langzamer, eten en drinken ze veel minder.
Neem buitenkonijnen 's winters niet mee naar binnen; konijnen kunnen namelijk erg slecht tegen deze temperatuurwisselingen. Let op! Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen.
Regen, zon en tocht
Regen en tocht moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Het is dus belangrijk om het hok op een plaats te zetten waar het niet inregent. Ook moet de wind niet vol op het hok staan. Het hok moet dus op een beschutte locatie komen te staan.
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Zeker de reuzen kunnen niet goed tegen de warmte. Al temperaturen van +26°C zijn niet goed voor de konijntjes. Dus deze hittegolf van 35-41°C is DODELIJK!.
Via de oren regelt een konijn de lichaamswarmte, afkoelen kan daarom gebeuren door met lauw water de oren steeds af te sponsen.
- Kan een konijn tegen airco? Ja, een konijn kan tegen airco. Let wel op dat konijnen gevoelig zijn voor grote temperatuurwissellingen. Haal buitenkonijnen op warme dagen dus niet naar binnen bij een airco, waar het dan opeens 10 graden koeler is, om ze eind van de dag dan weer gewoon naar buiten te doen.
Een gezond tussendoortje voor je konijnen
Doe bijvoorbeeld een stukje appel zonder pitten (niet te groot want fruit bevat veel suiker) in de blender aangelengd met water. Vul een lollyvorm (of een yoghurtpotje met stokje erin) en laat je appelijsje hard worden in de diepvriezer.
Konijnen kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor konijnen, hierdoor zullen de konijnen niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
Ze zullen in de winter een dikke wintervacht aanmaken en lekker tegen elkaar aankruipen. Het voorjaar is een goede tijd voor de verhuizing. Je kunt de konijnen verhuizen naar buiten op het moment dat de buitentemperatuur ongeveer gelijk is aan de binnentemperatuur. 's Nachts moet het boven de 8 graden blijven.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Konijnen en knaagdieren hebben een ander dieet dan een hond of kat. Hun spijsverteringsstelsel werkt ook anders. Zo kunnen zij niet braken en boeren en ook geen scheten laten. Gasvorming in maag- en darmen kan bij deze dieren daardoor snel uit de hand lopen.
Laat je konijn afscheid nemen van zijn overleden vriendje
Leg het overleden konijn in een doosje en zet het in hun gezamenlijke leefruimte. Push je konijn niet om contact te maken, maar laat het op eigen tempo ontdekken wat er gebeurd is.
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om een konijn te wassen, omdat ze het stressvol vinden en gemakkelijk gewond kunnen raken. Het kan soms nodig zijn om een bevuild gebied schoon te maken. Een bevuilde en vochtige vacht kan vliegen aantrekken die eieren kunnen leggen, waardoor maden kunnen ontstaan.
Als je dacht dat konijnen alleen rond kunnen springen heb je het fout, konijnen kunnen namelijk ook heel goed zwemmen!
Maak je konijn NOOIT nat voor verkoeling
Een nat konijn is een gevaar voor zichzelf op warme zomerdagen. Wanneer je jouw konijn nat maakt ontstaat er een broei effect waardoor één het konijn het nog warmer zal krijgen maar twéé het natte konijn een magneet is voor vervelende insecten.