Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
“Elke dag je haren wassen, is niet per se schadelijk voor je hoofdhuid. Wel is het slecht voor je hoofdhuid als je al een droge hoofdhuid hebt.
Je kan je shampoo vervangen voor een mildere shampoo, zeep, eieren, roggemeel, baksoda, appelmoes. Echt, je kan het zo gek niet verzinnen of mensen smeren het in hun haar!
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Het water hydrateert de hoofdhuid en voedt de haarwortels. Het helpt bij het verminderen van schilfers, jeuk en roos, wat het haar voller maakt. Het water helpt ook bij het verbeteren van de bloedsomloop waardoor de haarwortels meer voeding krijgen, waardoor het haar sterk en gezond blijft.
De hardheid van je leidingwater is een belangrijk punt als je je haar alleen met water wilt gaan wassen. Hard water is water wat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Deze kalkresten kunnen in je haarschubben blijven zitten, daardoor kan je haar vettig en stug aan blijven voelen na het wassen met alleen warm water.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Ondanks deze verschillen, raden experts het toch aan je haar minstens twee keer per week te wassen. Zelfs als het haar droog en dik is. Alleen zo worden alle resten verwijderd die zich op de hoofdhuid kunnen ophopen en het verzadigen en verzwakken.
Wanneer je je lokken constant nat maakt en weer laat drogen, kan je haar sneller afbreken. En dat wil je liever niet. Door je haar op te steken wanneer je gaat zwemmen bescherm je je coupe tegen zout water en chloor in het zwembad.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Door je haren met koud water te wassen zorg je ervoor dat de schubbenlaag rond je haren sluit. Hierdoor ziet je haar er minder pluizig en dof uit. Maar, koud water gebruiken heeft ook zijn nadelen. Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet.
Dokter Pierre Peterson is een gerespecteerde dermatoloog uit Los Angeles, Amerika. Hij vertelde aan het magazine Bustle dat een maximum van vier dagen een goede richtlijn is om te volgen. Volgens hem mag je dus drie tot vier dagen rondlopen zonder je trainingsbroek te wassen.
Als je je haar naspoelt met koud water, sluiten je haarschubben zich waardoor je haar er minder dof en pluizig uitziet.
Hoe vaker je je haar wast, hoe meer de lipidelaag van het haar wordt aangetast en het gemakkelijker afbreekt. Belangrijker dan de frequentie van wassen is het gebruik van haarmaskers en conditioners. Tip: één keer wassen per haarwasbeurt is voldoende.
Heet water
Er zijn voordelen: een hoge temperatuur opent bijvoorbeeld de poriën, waardoor haarproducten de hoofdhuid kunnen binnendringen. Bovendien helpt het wassen met heet water stofdeeltjes, luchtvervuiling, productrestjes en overmatig talg effectiever te verwijderen dan met koud water.
Zacht water zorgt voor goed haar
De beste en meest duurzame optie is het installeren van een waterontharder. De waterontharder haalt kalk uit je water, waardoor het water zacht is. De dagen van de witte waas zijn voorbij, je haar gaat meer glanzen en je hebt meer volume.
Om je haar gezond te houden is het belangrijk haarproducten met sulfaten, siliconen en alcohol te vermijden. Door sulfaatvrije producten te gebruiken wordt de hoofdhuid op een milde manier gereinigd en wordt het haar zachter. Ook zal de hoofdhuid minder jeuken en schilferen.
Je hoofdhuid verzamelt allerlei vuil gedurende de dag/week en om dat weer weg te krijgen heb je toch echt shampoo nodig. Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!)gaat zorgen.
Naarmate we ouder worden, raakt de hormoonbalans verstoord. Ofwel verandert de hormoonbalans. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen neemt af, zodat het androgene hormoon de overhand krijgt. Dit werkt haargroei bevorderend.
Blondines hebben de meeste hoofdharen, dat zijn er gemiddeld 150.000. Vrouwen met bruin of zwart staan op plek twee en hebben er zo'n 100.000 à 110.000. Roodharigen hebben met gemiddeld 90.000 de minste haren op hun hoofd.